success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 5 Ekim 2021

05.10.2021 09:52


Günaydınlar,

 

Çinli gayri menkul şirketi Fantasia’nın 2021 vadeli tahvillerinde ödemeyi kaçırması Evergrande’ın bu konuda yalnız olmadığını ve daha önceleri bulaşıcılık riskinin düşük olduğunu söylediğimiz durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürüyor. Coğrafi lokasyon olarak Çin’le sınırlı olması ve Çin hükümetinin bu konuyu en azından şimdilik iyi idare ediyor olması krizin yayılmasını engelleyici bir faktör olabilir. Nitekim MSCI Çin Gayri Menkul Endeksi bu gün yatay seyrediyor. Ama genel hisse endeksleri dün ABD seansındaki satışların ardından bu sabah Asya’da da satıcılı çalışıyor.

 

Bu noktada, satışların karakteri açısından VIX’te dikkatimizi çeken bir oluşumu gündeme getirmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere spot VIX ve bundan sonraki 3.ve 5.vadedeki VIX kontratın fiyat seyri iniş/çıkışlarla birlikte aslında net bir şekilde pozitif eğimli bir kanal içinde yükseliyor. Henüz kabul edilebilir büyüklüklerde ve çabuk solup giden sıçramalar yapıyor ama VIX aslında yükseliyor. VIX’teki bu yükseliş karakteri SPX için öngördüğümüz briaz düşüp daha az almak ama sonuçta düşmek motifine uygun gözüküyor. Bu anlamda önümüzdeki aylarda endekslerde aşırı agresif olmayan düşüşlere hazır olmak gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım. Buna benzer şekilde VIX’te de arada sıçramalarla birlikte yükseliş görmeliyiz. Yıl sonu vadeli opsiyonlar bu noktada portföylere koruma almak için iyi birer seçenek olabilir. VIX bazlı öncü teknik gösterge olarak takip ettiğimiz vade spreadi ve VIX volatilitesi grafiklerimiz ise zaten Eylül ayından bu yana gelişen SPX rallisini desteklemiyor ve bir satışın geleceğinin işaretini veriyordu. Şimdilerde ise zayıflığın devamını işaret ediyorlar. Bu konuda detaylı görselleri YouTube yayınımızda paylaşacağız.

 

 

Küresel hisse piyasasında aşağı yönlü riskler artarken arkasında güçlü hikayesi olan temaların nispeten daha güçlü kalmasını bekliyoruz. Bunlardan bir tanesi daha önce de bahsini geçirdiğimiz nükleer enerji ve uranyum hisseleri. İçinde bulunduğumuz enerji krizi muhtemelen kısa süre içinde sonlanmayacak ve etkilerini bir süre daha göreceğiz. Dahası insanoğlunun artan enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları tarafından yakın vadede tam olarak karşılanamayacağı yavaş yavaş anlaşılıyor. Ayrıca ulusal güvenlik anlamında, özellikle Avrupalı devletler arasında enerji için dışa bağımlılığın son derece büyük bir tehlike getirdiğine dair düşünce ağır basıyor. İngiltere ve Fransa’da hükümet kanadından bu konuda net açıklamalar var ve çözüm olarak nükleer enerjinin kullanılma fikri yaygınlaşıyor. Bu anlamda artması beklenen uranyum talebi fiyatı da yukarı ittirecektir. İlgili hisseleri kısaca hatırlamanın cari ortamda faydalı olabileceğini düşünüyoruz; Uranium Energy, Cameco, Centrus Energy ve ETF olarak da URA kısa isimli hisse ilgi çekici olabilir. Ayrıca Fransa’da işlem gören Electricite de France (EDF) hissesi de nükleer enerjiyi kullanarak elektrik üreten bir şirket hissesi olarak bu zamanlarda portföyde alfa elde etmek için bir alternatif olabilir.

 

Yine hisse senedi piyasasında geçtiğimiz haftalarda alım için önerdiğimiz havayolu şirketlerinin son 2 haftada %14’ten fazla yükseldiğini görüyoruz. Hatta aynı dönemde S&P 500 endeksindeki düşüşü de göz önüne aldığımızda aslında havayolu şirketlerinin ana endekse göre rölatif olarak %18’den fazla yükseldiğini söyleyebiliriz. Bu durumda havayolu hisselerinde elimizdeki pozisyona karşılık olarak cari fiyatın üzerindeki uygulama fiyatından alım opsiyonu satarak pozisyonları covered call stratejisine dönüştürmek ve biraz extra getiri elde etmeye çalışmak fena fikir olmayabilir. Fantastik işlere girmek istemeyenler ise pozisyonlarda hafiflemeyi düşünebilirler. Aşağıda S&P 500 Havayolu Endeksi’nin ana endekse göre performansını görebilirsiniz. Grafiğin üst yarısında ayrı ayrı SPX ve Havayolu endeksinin performansı, altta ise ikisinin birbirine göre performansını göreceksiniz. Alt grafiğin yukarı gittiği zamanlar havayolu şirketlerinin endeks üzeri getiri elde ettiği döneleri gösterir.

 

 

Vadeli piyasalara döndüğümüzde ise altın ve gümüşün dünkü rallinin bir kısmını bu sabah geri verdiklerini görüyoruz. Mevcut piyasa koşullarında bu tür dalgalı seyir oldukça makul karşılanabilir. Henüz her ikisi de beklediğimiz hedeflere gelemedi. Longların başabaş seviyesine veya karlı seviyelere stop koyularak taşınabileceğini düşünüyoruz.

 

EURUSD paritesi dünkü kazanımının hepsini geri vermiş durumda. Paritenin bulunduğu seviye teknik tepki anlamında 1.17 bölgesine kadar yükselişlerin mümkün olduğunu düşündürüyor. Biraz zorlu bir trade olabilir ama eğer gerçekleşirse yükselişte short tarafa doğru pozisyonlanmak iyi bir fikir olabilir. JPY’de ise paritenin 110.50 bölgesine kadar gerileyebileceğini paylaşmıştık. Şimdilik 110.80’den USD alımı geliyor. Burada pozisyon alanlar varsa, güçlü USD trendi karşıtı bir pozisyon olduğu için başabaşa stop koymakta fayda olacaktır.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.