success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 12 Ekim 2021

12.10.2021 09:24


Çin başkanı Xi Jinping'in ülkedeki bankalar ve finans şirketlerinin diğer büyük özel sektör şirketleriyle aralarındaki bağların araştırılmasını istediğine dair haberler seansın ilk yarısında güçlü yükseliş kaydeden hisse endekslerinin kazançlarının tümünü ve hatta fazlasını geri vererek eksiye geçmesine neden oldu.  Tabi bu, işin bahanesi; gerçek anlamda satış için birçok neden var ve bunlar akümüle ettikçe çok daha ufak gelişmelerin bahane edilerek hisselere satış geldiğini göreceğiz.

 

Dün ABD seansının ikinci yarısında endekslere ve petrole gelen hafif satışla birlikte S&P 500 enerji endeksi açılıştaki kazanımlarını geri vererek günü ekside kapattı. İçinde fosil yakıta dayanan geleneksel petrol hisseleri bulunan endeksin gerilemesine karşılık, Plug Power, Bloom Energy, Jinko Solar, Sunrun, Sun Power, Enphase Energy, Fuelcell gibi yeşil enerji hisseleri günü %4 - %8 arası kazanımlarla kapadılar. Bu hisselerde geçen hafta başlayan rallide sebeplerden birisi geleneksel enerji kaynaklarının fiyatlarının aşırı yükselmesi sonucu bir ikame etkisi ile ilginin yeşil enerjiye kayması olarak düşünülebilir. Eğer bu neden doğruysa petrol, gaz ve kömür fiyatlarının bu kadar yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi halinde söz konusu hisselerde de rallinin devamı görülecektir. Bu nedenle bahsi geçen hisselerin portföylere ufak alokasyonlarla dahil edilebileceğine inanıyoruz. 

 

Dikkat çeken bir gelişme ise şimdilerde piyasada dikkat çeken stagflasyon konusunun  fazlaca yazılıp çiziliyor olması. Bizce henüz bu hikayenin okunmasına daha var, ancak zamanı gelmeye başladığında büyük ihtimalle çok hızlı yaklaşacak ve fiyatlamalarda şimdikinin tersine hareketler göreceğiz. Yine de şimdi bu konuyu konuşmak için ortamın henüz çok prematüre olduğunu düşünüyoruz. 

Diğer yandan Bloomberg'ün yaptığı araştırmaya göre ekonomik atmosferin stagflasyon teması etrafında yoğunlaşmaya başladığı dönemler ABD hisse senedi piyasasının zayıflaması ve neredeyse eş zamanlı olarak USD'nin güçlenmesine denk geliyor. Tabi sonrasında ise rüzgarın terse dönmesi ve hisselere yeniden alım gelirken DXY'deki zayıflık da kaçınılmaz oluyor. Şimdilerde içinde bulunduğumuz dönem, yaklaşık olarak Eylül başından bu yana stagflasyon  başlığının piyasanın odağına oturduğu ve endekslerde aşağı yönlü risklerin arttığı, DXY'nin ise US 10Y ile birlikte yükseldiği bir zamana denk geliyor. Gerçek anlamlı bir stagflasyon yaşanmadan bu konu popülaritesini yitirdiğinde hisse senedi pozisyonlarını artırmanın iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz. 

 

ETF evreninde ise küresel olarak gelişmiş ekonomilerde faizlerin yükseliyor olması piyasanın gelişmekte olan ülke varlıklarından kaçınmasına neden oluyor. Nitekim en büyük EM ETF'lerinden olan Ishares JP Morgan Emerging Markets Bond ETF (EMB) son 3 haftadır para çıkışına konu oluyor. Hatta geçen haftaki çıkışlar son aylarda görülen en büyük para çıkışları oldu. Benzer şekilde EM hisselerinden oluşan ETF'lerden de geçtiğimiz hafta $346 mio büyüklüğünde çıkış oldu. 

 

Tahıl kontratlarında pozisyon taşıyanlar için bugün önemli bir gün. Çünkü Amerikan Tarım Dairesi WASDE’nin açıkladığı dönem sonu stok ve rekolte verisi geliyor.  Mısır ve soya da stoklarda artış beklenirken buğdayda azalış bekleniyor. Bu şekilde gelecek bir veri seti zaten zayıf teknik görünümü olan soyanın daha da fazla satılmasında neden olabilir. Soya’da fonların kontatlardaki short pozisyonlarında artış beklentimizi daha önceki Vadeli kontrat pozisyon özet tablosunda dile getirmiştik.

 

Bu sabahki fiyatlamalara baktığımızda ise dün akşam kırmızıda kapanan ABD hisse endekslerinin üzerine Asya endeksleri de geneli itibarıyla kırmızıda işlem görüyor. ABD vadelileri de düzeni bozmayarak satıcılı geçiyor. Dün kapalı olan spot tahvil piyasası bugün satıcılı açıldıktan sonra hafif alımlar olduğunu görüyoruz. Yani tahvil faizinde ufak bir gerileme söz konusu. Henüz bunu gözle görülür bir sebebe dayandırarak söylemek için erken ancak tahvil kontratlarında taşınan short pozisyonlarda bir miktar hafiflemek fena fikir olmayacak gibi gözüküyor. Tabi, aynı şekilde TBT hissesinde long varsa onlarda da hafiflemek aynı mantığa hizmet edecektir.

 

Enstrüman bazında ise kıymetli madenler tarafındaki görüşümüzde bir değişiklik yok, kısa vadede hala altında long olmayı doğru buluyoruz. Spot altında $1780 bölgesine kadar ilk etapta imkan görünüyor. Altın madencilik ETF’i GDX de aynı şekilde yükseliş potansiyeli taşıyan bir diğer altın enstrümanı. Gümüşte ise $23.40/50 aralığı ilk çekim bölgesi olacaktır.

 

Petrol tarafında güçlü fiyat devam ediyor. Ancak artık OPEC’e üretim artışı konusunda baskı yapılabileceği, stratejik rezervlerin kullanılacağı gibi fiyatta gevşemeye neden olabilecek faktörlerin güçlendiğini görüyoruz. Petrol haberlerini yakından izlemek lazım, herhangi bir günde, herhangi bir saatte haber akışı olabilir.

 

Pariteler tarafında ise şimdilik JPY hariç hepsi yatayda ve bize göre USD’ye karşı bir yükseliş için hazırlık yapıyor. JPY ise dün de bahsettiğimiz üzere tahil piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak 118’lere doğru hareket edecektir. Ancak az önce de bahsettiğim üzere, eğer tahvil piyasasında beklediğim geri çekilme gelirse Yen’de USD’ye karşı değere kazanacaktır. Yani USDJPY ikilisi aşağı yönlü ufak bir düzeltmeye yakın olabilir.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.