success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 28 Ekim 2021

28.10.2021 09:56


Günaydınlar,

 

Dün küresel olarak tahvil piyasasında gözlemlenen alım dalgası faizleri aşağı bastırırken aynı zamanda hisselerden çıkışı tetikledi ve ABD endekslerinin ekside kapatmasına neden oldu. Bu sabah Asya seansında ise endekslerdeki baskının devam ettiğini, tahvil piyasasında ise dünkü büyük hareketin ufak bir düzeltmesini görüyoruz. Faizin yükseleceğine dair beklentisi olanlar için cari seviyeler ilk pozisyonlanma için makul olabilir. Ancak bu sabah %1.55 seviyesinde olan 10Y faizin %1.4350/3950 aralığındaki 3 ana hareketli ortalamanın yığıldığı aralığa kadar sarkabileceğini ve daha büyük pozisyonların bu pencereden geçebileceğini hesaba katmak lazım.

 

 

Dünkü fiyatlamaların temelini teşkil eden tahvil hareketi sonucunda ABD 30Y-5Y faiz spreadi en son Mart 2020’de gördüğü seviyelere kadar geldi. Bu konuda Temmuz ayında görüşümüzü bildirmiş ve sonrasında 23 Eylül tarihli Sabah Notları’nda söz konusu vade spreadinin daha da daralmasını beklediğimizi ve makul bir spread trade imkanı olabileceğinden bahsetmiştik. O zaman 95bps olan  spread beklentimiz yönünde ilerleyerek bu sabah 76 bps seviyesinde geldi. Taper döneminde makul olan bu yukarı yönlü yataylaşmanın devam etmesini bekliyoruz. Bu anlamda, marj daralmış olsa bile hala pozisyon alınabileceğini ama bunun için önce hareketin konsolidasyona girmesini beklemek gerektiğini düşünüyoruz.

Benzer gelişme Euro bölgesinde de olabilir. Bu günkü AMB toplantısı muhtemelen bir non-event olarak geçecektir ama PEPP alımlarının akıbeti konusunda bilgi akışı ve daha sonrasında gerçekleşebilecek olan taper, enflasyon ve faiz konusuna bakış piyasanın yakalamak istediği notlar olacaktır. ABD’de faiz spreadini kaçıranlar için daha düşük olasılık olsa bile Avrupa’da da benzer bir fırsat ortaya çıkabilir. Nitekim henüz tapering’in “T” si konuşulmazken spread aşağıdaki gibi harekete başlamış vaziyette. Bu grafikte Alman Bund faizi ile Schatz faizi arasındaki spreadi görüyorsunuz. Spreadin beklenti yönünde gelişmesi halinde Schatz short, Bund Long olarak 2 bacaktan oluşan stratejinin getiri üretmesi beklenir.

 

Endeksler tarafında ise aşağıdaki gibi bir döngü dün gelen satışın zamanlaması ile ilgili dikkat çekici bir görünüm sunuyor. Görüleceği üzere kırmızı döngü içinde bulunduğumuz günlerde SPX endeksinde geçici bir tepe oluşumunun ardından geri çekilme olabileceğine işaret ediyor. Ancak tarihsel olarak satışların 50 veya 100 günlük hareketli ortalamalarla sınırlı kaldığını düşünürsek gelecek satışların sadece trade amaçlı olabileceğini ve kalıcı olmayacağını değerlendiriyoruz.

 

 

Diğer yandan İran’ın tekrar nükleer görüşmelerine başlamış olması İran petrollerinin piyasaya gelme ihtimalini ısıtıp masaya getirdiği için petrolde de satışlar görüyoruz. Ancak 22 Ekim tarihli Sabah Notları’nda da paylaştığımız üzere bu satış bizi şaşırtmadı ama satışın hızı beklediğimizden yüksek oldu. Ancak burada da satışların tıpkı endekslerdeki gibi kalıcılık arz edeceğini düşünmüyoruz. Daha çok büyüklerin portföy düzenlemesine yarayacak, küçüklerin ise ufak trade karları yazmalarına neden olabilecek bir harekete benziyor. Nitekim hem WTI hem de Brent piyasasında backwardation devam ediyor ve bu durumdaki bir piyasanın kalıcı olarak satıcılı olması beklenmez. Ancak yine de şimdilik petrolde kısa süreli olarak short tarafı daha makul buluyoruz. Petroldeki satışa eşlik eden başka ilginç ikililer ise CADJPY ve NOKJPY ikilileridir. Kanada ve Norveç’in petrol ihracatçısı, Japonya’nın ise ithalatçı olduğunu düşünürsek petrolün arttığı zamanlarda CAD ve NOK’un (belki biraz da Ruble’nin) güçlenmesi, Petrolün düştüğü zamanlarda ise bu dövizlerin zayıflaması çoğu zaman kaçınılmazdır. Bu şekilde bir pozisyona girmek isteyenler için tek bir vadeli kontrat yok, yani CADJPY gibi. Ama ilgi duyanlar aynı büyüklükte pozisyonlar açmak kaydıyla eş zamanlı olarak CADUSD kontratında short, JPYUSD kontratında da long pozisyon açarak petrolün düşüşüne eşlik edebilecek bir çapraz parite hareketini yakalamaya çalışabilirler.

 

Altın ise bir kez daha önemli hareketli ortalama  yığılmasının üzerinde işlem görüyor ve daha önce verdiğimiz hedef bölgelerine doğru hareketini sürdürmeye aday görünüyor. Altın madencilik ETF’i dün endekslerdeki zayıflık nedeniyle geri çekildi ama henüz altın için bir satışa işaret etmiyor. Bu nedenle hem altında hem de GDX hissesinde long tarafın sürdürülebileceğini düşünüyoruz. Gümüş ise biraz daha zayıf bir görünüm verse de hala yukarı yönlü çalışacak gibi görünüyor. Özellikle reel getirinin  gerilemesi bu tür bir hareketi destekler.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.