success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 2 Kasım 2011

02.11.2021 09:51


Günaydın,

 

Avustralya Merkez Bankası (RBA), toplantı sonrasında yapılan açıklamada sadece faiz artırımına açık olduğunu söyleyerek aslında faiz artışı için beklenti taşıyan piyasayı ters ayakta yakaladı. Böylece majör paralar günü USD'ye karşı kazanımla sürdürürken AUD değer kaybetti, yükselişte olan Avustralya tahvil faizi geri çekildi. Ancak faizde küresel bazdaki güçlenme eğilimi son derece güçlü olduğu için faiz yeniden yukarı döndü. Faiz piyasası muhtemelen ABD faiz hadlerini takip ederek dalgalanacak ve sonuçta yukarı hareketine devam edecektir. 

 

Hisse endekslerine dönüp baktığımızda ise Asya seansında karışık seyir gözlemleniyor. Dün ABD endeksleri çok güçlü olmayan yükselişlerle kapansa da geçen haftalarda ön plana çıkardığımız Plug Power, Fuelcell gibi yeşil enerji hisseleri, Centrus Energy, Uranium Energy gibi uranyum hisseleri ve Tesla'nın başını çektiği EV hisseleri günü %10'un etrafında değişen büyüklüklerde artıda kapadılar. Bu hisselerde son 3 haftadır gerçekleşen ralli son derece güçlü ve ufak kar realizasyonlarına rağmen devam edebileceğini düşünüyoruz. 

 

Hisse senetleri tarafında dün piyasada dikkat çeken bir hisse grubu da havayolu hisseleri oldu. S&P 500 Havayolu Endeksi Cuma kapanışına göre %3.70 yukarıda kapanış yaptı. Aşağıda görüleceği üzere geçtiğimiz günlerde makul bir teknik taban oluşturduktan sonra dünkü güçlü alımla yukarı döndü. Bu çerçevede ABD'li havayolu şirketlerinde kırmızı bandın tepesine kadar tanımlı bir yükseliş marjı ortaya çıkıyor. Benzer şekilde; bu sabah açılış itibarı ile Avrupalı havayolu şirketlerinde de alımların devamı beklenebilir. Nitekim Lufthansa başta olmak üzere EasyJet ve Wizz Air hisselerinde geçen hafta başlayan tedrici yükseliş zaten kendisini gösteriyordu, muhtemelen bu sabah söz konusu hisselerde yukarı ataklar göreceğiz; pozisyonlanma için fırsat oluşturabileceğini düşünüyoruz.  

 

Enerji piyasasında ise aşağıda gördüğünüz üzere kömür fiyatlarında son derece ciddi bir geri çekilme var. Bu fiyatlama henüz stratejik emtia sayılan petrole yansımış değil ve enerji arzındaki yetersizliğin bittiğini göstermiyor. Sadece fiyatlardaki yukarı yönlü aşırılığın törpülendiğini düşünmek gerekir ancak bu sefer de aşağı yönlü bir aşırılık söz konusu olabilir. Yani bu cephede volatilitenin devamı beklenebilir. Bu durumda doğal gaz ve petrolde de bir miktar geri çekilme beklenebilir. Zaten Henry Hub doğal gaz kontratlarında 3 gündür dikkate değer bir geri çekilme oluyor. Bu sabah $5.23'ten geçen Aralık 2021 kontratının $5'ın altına kayması daha uzun dönemde doğal gaz edinmek için ilgi çekici bir ortam oluşturabilir.     

 

Petrolde ise henüz belirgin bir satıştan söz etmek mümkün değil. OPEC toplantısı sonrasındaki haber akışı buradaki fiyatlamayı belirleyecek unsur olacaktır. Bu arada geçtiğimiz haftalarda Brent petrolde 1-6 ay kontratları arasındaki vade spreadini gündeme getirerek bir fırsatın ortaya çıkmış olabileceğinden bahsetmiştik. Şimdi vade spreadi beklentimizin aksine biraz daha açılmış durumda ve bu pozisyona ekleme yapılabileceğini düşünüyoruz. Daha önce bu pozisyonu almayanlar ise şimdi daha avantajlı fiyatlardan girebilirler. Aşağıda vadeler arası farkı görebilirsiniz. 

 

Reel getiri ve enflasyon beklentilerindeki nispeten büyük hareketlere rağmen kıymetli metaller tarafında güçlü bir yükseliş göremedik. Burada piyasanın aslında FED toplantısını beklediğini düşünmek gerekir. Bu nedenle dünkü yükselişi aslında ortalama bir gündeki olağan hareketlilik olarak yorumlamak yerinde olacaktır. Zaten fiyatın geldiği seviyelere bakarsak teknik açıdan hala hareketli ortalamalarla boğuştuğunu görüyoruz. $1815'a kadar uzanması bile yeni bir hareketin başladığını teyit etmeyecektir. Bu nedenle FED'e kadar kısa süreli işlemler yapıp pozisyonlarda oluşan karları alıp çıkmak daha makul bir çözüm olabilir. Yukarıdaki düşüncemizi destekleyen bir fiyatlama da gümüşte gerçekleşiyor. Altındaki yükselişi dün neredeyse hiç fiyatlamadı. Bir süredir devam eden bu durum piyasadaki kararsızlığı teyit ediyor. 

 

Bakır fiyatları bir kez daha kritik bir seviyeye geldi. Cuma gününden bu yana 50 ve 100 günlük hareketli ortalamanın hemen üstünde geçiyor. Burada hala stoklardaki daralma devam ediyor. Dolayısıyla söz konusu ortalamaların üzerinde kaldıkça yukarı dönme ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Nitekim Freeport-McMoran hissesi bakırdaki son zayıflığı yansıtmadı ki bunu da pozitif bir eğilim olarak görüyoruz. 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.