success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_10.11.2021

10.11.2021 10:06


Günaydın,

ABD endeksleri rekor seri kapanışlar serisine dün son verdi. Fiyatlamalara genel olarak baktığımızda “likidite bazlıdan” ziyade “riskten kaçış /kar realizasyonunu” gözlemliyoruz. Endekste ki lider hisselerden Tesla ile bu hafta başlayan satış süreci dün teknoloji tarafı daha yoğun sıçrayarak devam etti. Tesla iki günde 16% düşüş yaşarken hissede ki durumu şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Şirketin 17%’sine sahip CEO’su daha geçeceği kesin olmayan bir yasa teklifi dolayısıyla yaklaşık $20 milyar satış yapabileceğini speküle ediyor.
  • Şirketin uzun vadeli geleceğini ilgilendiren  yeni araç siparişler konusunda PepsiCo’da listeye katıldı.
  • VW Almaya tarafında yeni bir elektrikli araç fabrikası kuracağını açıklayarak Tesla’nın Almanya fabrikasına rakip oluyor (Yorum: VW trendin gerisinde olsa da haber Tesla için kısa vadeli negatif algılanabilir).
  • Amazon’nun da 20% sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Rivian bu hafta halka arz oluyor (Bugün işleme başlaması bekleniyor).

Tesla fiyatlamalarında öne çıkan faktörleri detaylı olarak baktığımızda;

  • CEO’nun satış yapacağı net değil (Yasa teklifinin geçmesine bağlı)
  • Temel tarafta dinamikler iyi gidiyor ve rakiplerin “üretim teknolojisi ve operasyonları” Tesla’nın gerisinde

Kısaca Tesla’da yaşanan satışların (ve Nasdaq’ta da) bugün açıklanacak TÜFE sonrası bir miktar daha devam etme olasılığını içerse de (Tesla için $910-950 destek ve Nasdaq 100 için 15.950 destek) “buy the dip stratejinin” devam ettiğine inanıyoruz.

Bugün Çin ÜFE ve TÜFE verileri enflasyon risklerinin devam ettiğine işaret ediyor. Altın $1.830 direncini geçmekte zorlanırken 10 yıllıklarda da 1.45% altı fiyatlamaların kalıcı olmadığı görülüyor.

Pandemi sonrası trendler arasında bulunan online yemek ve market ihtiyacı siparişlerinin ekonomilerin tekrardan açılmaya başlamalarına karşın güçlü kalmaya devam ettiği görülüyor. UBER bilançosunda yemek siparişleri kısmında ki (Uber Eats) iyileşme/güçlü duruş dün açıklanan DoorDash (DASH:xnys) rakamlarında da görüldü. DoorDash’in Üçüncü çeyrek net gelirleri $1.28 milyar (beklentinin $100 milyon üstü) ve toplam siparişler 47% yıllık artış ile 347 milyon adete ulaştı. Ayarlanmış faaliyet karı $86 milyon. Şirket rakamlarda ki güçlü duruşu market ürünleri tarafını Avrupa bölgesinde daha da güçlendirmek adına şirket alımı yaptığını açıklayarak desteledi. Özetle, ABD online yemek ve market siparişleri güçlü duruşunu sürdürürken şirketin Avrupa pazarına da giriş yapması DASH:xnys hissesinde seans sonrası işlemlerde 20%’ye yakın prim yaptırdı.

Coinbase rakamlarına baktığımızda üçünü çeyrek için beklentilerden kötü bir tablo karşımıza çıkıyor. Robinhood ve Square bilançolarında ki trendin devamını Coinbase’de de görmüş olduk. Hisse seans sonrası işlemlerde 13% düşüş yaşadı.

Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde pandemi bazlı “geçici” kalemler ve yayılma riski içeren kalemleri genel olarak  tablo şeklinde özetlemek için Link  paylaşıyoruz. Link Eylül ayı yıllık değişimlerini içeriyor.

  • Yeni araçlar, ikinci el araçlar, enerji dışı hammadde ve ulaşım hizmetleri tedarik zinciri bazlı problemlerden ötürü “geçici” olarak yorumlanırken
  • Konut (kira artışları) ve sağlık hizmetleri yayılma riski içeren kalemler olarak takip ediliyor.

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.