success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_03.12.2021

03.12.2021 10:56


Dün ABD seansı endekslerde ki 0.8%-1.8% bandında tepki alımları primleriyle işlem gününü sonlandırırken faiz oranlarına daha hassas bir endeks olan Nasdaq’ın görece kötü performans göstermesi fiyatlamalarda sıkılaşma beklentilerinin devam ettiğini bize gösteriyor. Bu sabah Asya seansı ve Avrupa vadelileri de ABD’ye paralel tepki alımları ile işlemlerini sürdürüyor.

 

Dün ki çoklu varlık fiyatlamalarında ana nokta petrol fiyatlarıydı. OPEC+ beklenen 400k varil artışı yaptı ancak toplantıyı resmi olarak sonlandırmayarak özünde fiyat hareketlerinde olası aşağı durumlara “arzı tekrardan gözden geçirebileceğini” belirterek sınırlama getirdi. Yani 400k varil artış sözde var ancak uygulamada petrol fiyatlarına bağlı olarak her an değişim içerebilir. Fiyatların 5% eksiden 2% artıya dönmesinin de altında bu dinamik var. Ancak bu stratejinin yumuşak karnı petrol fiyatlarının haber akışlarına daha hassas hale geleceği. Aşağıda 3 aylık petrol opsiyonlarından  hesaplanan volatiliteyi bulabilirsiniz. Pandemi sonrası en yüksek noktalara ulaşmış durumdayız. WTI aktif vade de işlem bandı bu hareket sonrası aşağı fiyatlamaları şimdilik sınırlı tutor. $62.5 seviyesi güçlü bir destek olurken fiyatlamların ağırlıklı $65-70 bölgesinde bir süre daha devam edeceği söylenebilir.

 

Petrol volatilitesi:

 

Haftalık işsizlik başvurularında olumlu seyir dün de devam etti. Pandemi sonrası devam eden başvurular ilk defa 2.000K’nın altına indi. Avrupa tarafında ÜFE verisi yükseliş trendine devam etse de para politikalarında ayrışma beklentileri EURUSD’de yukarı hareketleri sınırladı. Dolar endeksinde 97.7 seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Bu sabah Çin hizmet PMI’ı son üç ayın en düşük seviyesine gerilese de hala büyüme bölgesinde. Bugün ABD veri seti yoğun bir seans olacak.

 

Tarım dışı istihdam verisinde beklenti 550k. Beklenti aralığı 375k – 800k. ISM imalat verisi alt kalemi olan istihdam, ADP özel sektör verisi ve haftalık işsizlik başvurularında 4 haftalık ortalama açıklanacak veri için olumlu bir tablo ortaya koyuyor. İstihdam veri setinde manşet rakam dışında katılım oranında olası bir yükseliş Fed’in beklenen sıkılaşmasını da destekleyecek bir detay olur.  ABD tarafında ISM hizmetler ve fabrika siparişleri diğer açıklanacak önemli veriler. Bugün ki veri seti sonrası ABD dördüncü çeyrek büyümesi için “olumlu” yönde revizyonlar gelmeye devam edebilir.

 

Şirketler tarafında pandemi dönemi hisseleri kan kaybına devam ediyor. DocuSign bilanço sonrası 30% ekside seans sonrası işlemler gördü. Açılış sonrası bugün tepki alımları gelebilir ancak satış baskısının önümüzde ki günlerde devamını bekliyoruz.  Salesforce ise belirttiğimiz destek seviyesinden gelen alımlar ile işlem gününü $261 seviyesinde sonlandırdı. Didi ABD’de işlem gören ADR’larının (hisselerini) kottan çıkarıp Hong Kong borsasına kote olacağını açıkladı. ABD’de işlem gören ancak faaliyetleri ağırlıkla Çin/Asya’da olan teknoloji şirketlerinde bu sene oldukça olumsuz bir ayrışma oldu. Bu tarz Çin şirketlerinin içinde olduğu Golden Dragon endeksinde Didi dışında olanlar ağırlıklı hem ABD’de hem de Çin/Hong Kong’da işlem görüyor. Dolayısıyla Didi’nin yaptığını diğer şirketler yapacak diye bir durum bu aşamada söz konusu değil. Çin teknoloji hisselerinde ki olumsuz ayrışmanın artık yavaş yavaş sonuna geldiğimiz detaylarda belirmeye başladı.

 

Golden Dragon endeksi (beyaz çizgi) ve Nasdaq 100 endeksi (turuncu çizgi):

 

 

Değerli metallerde bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi sonrası satış baskısı devam edebilir. Altın da ilk izlediğimiz destek $1.760 seviyesi. ABD 10 yıllıklarında da istihdam verisi sonrası getirilerde yukarı yönlü hareket ile karşılaşabiliriz. ABD endekslerinde kar alışı/düzeltme görüşümüze devam ediyoruz ancak artık beklediğimiz destek seviyelerine yaklaşmaya başladığımız için “buy the dip” stratejisi Fed toplantısını da geçirdikten sonra daha çok öne çıkacaktır. 

 

DocuSign günlük grafik:

 

$160-165 bölgesinden tekrardan $180’a kadar gün içi bir tepki alışı olabilir. Ancak bilanço sonrası asıl yön piyasa alıgısı şimdilik aşağı. $125-150 bölgesi uzun vadeli düşünce de temel değerlemeden çok negatif ayrıldığı denilebilecek seviyeler olabilir.  Bilanço sonrası analistlerin 12 aylık ortalama hedefleri $175-225 bandında.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.