success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_06.12.2021

06.12.2021 10:37


ABD piyasaları Cuma gününü “likiditenin sıkılaşma” fiyatlamaları altında Nasdaq önderliğinde ABD hisse senedi endekslerinde 0.2-1.9% bandında satışlarla sonlanırdı. Öne çıkan üç nokta;

  • Kasım ayı tarım dışı istihdamın manşette beklenti altında açıklanırken detaylarda istihdam piyasasının oldukça sağlıklı büyümeye devam ettiği görülüyor. Pandemi sonrası sezonsallık etkilerinin/hesaplamaların zorluğu ve ayrı anketlerden manşet rakam ve işsizlik oranının hesaplanıyor olması bu ayrışmanın ana nedenleri. İşsizlik oranında düşüşün devamı, katılım oranının yükselişi ve haftalık ücretlerin güçlü duruşuna devamı özünde bize “manşette kötü ama detaylarda güçlü” yorumunu yaptırırken piyasa fiyatlamaları da sıkılaşan Fed beklentilerini destekliyor. Veri hakkında Cuma günü yaptığımız paylaşım: Link
  • ISM hizmetler verisi rekor seviyelerde açıklanmaya devam ederken veri detaylarında hizmetler sektöründe ki dördüncü çeyrek güçlenmesi ve  enflasyonist baskının devam ettiği görülüyor. Fabrika siparişleri beklentilerin iki katında artış gösterdi.
  • ABD’de işlem gören Çin hisselerinde teknoloji önderliğinde satış baskısı “politik riskler” nedeniyle devam ediyor. Golden Dragon endeksi pandemi sonrası primlerinin hepsini nerdeyse geri vermiş durumda. Endekste ki teknoloji hisselerinin, Didi kottan çıkma haberi sonrası, geri kalanının zaten hem ABD’de hem Hong Kong/Çin ana karada işlem gören hisselerinin olması (Alibaba ve JD gibi) satış baskısının sonuna doğru yaklaştığımıza sinyal olabilir. Kısa vadeli işlemlerde Alibaba hissesine tepki alımları açısından bakılabilir (Orta/uzun vade de temel değerlerden politik riskler nedeniyle aşırı ayrışma dikkat çekiyor). Şirket bugün yeni CFO açıkladı ve yeniden yapılanmaya dair olumlu sinyaller verdi.

 

Cuma günü teknoloji önderliğinde gelen satışlarda FANG+ endeksinin 200 g.h.o. yaklaşması dikkat çekiyor. En son pandemi sonrası bu ortalama altına düşmüştü. Nasdaq 100 endeksinde de daha önce belirttiğimiz 15.400/50 destek bölgesine yakınız. Mega-cap teknoloji isimlerinde bu hafta (Çarşamba günü iş açılışları/JOLTs ve Cuma günü TÜFE verisi açıklama riskleri akılda tutularak) tepki alımları ile kısa vade de karşılaşabiliriz. Apple, Amazon, Google, FB ve Microsoft gibi isimler hem yüksek nakit pozisyonuna hem de düşük borçluluk oranlarına sahip.

 

Asya piyasaları yatay/eksi ve Avrupa vadelileri hafif artıda işlem görüyor. Dax endeksinde 200 g.h.o. altında işlemler devam ediyor. Endekste 14.800 seviyesi takip ettiğimiz destek. Bugün hem Avrupa hem de ABD ekonomik veri takvimi hafif. İtalya’da perakende satışlar ve İngiltere’de inşaat sektörü PMI verisi açıklanacak. Almanya Fabrika satışlar verisi beklentilerin oldukça altında açıklandı (Beklenti 5.5%  yıllık artış ve gerçekleşen 1% daralma). Bu veri hem EUR hem de Dax 40 üzerinde negatif baskıyı arttırabilir.

 

Cuma günü 10 yıllık getiriler 1.35% seviyesinin altında işlemler gördükten sonra bu sabah itibariyle 1.39% seviyesinde. 10 yıllık-2 yıllık getiri makasında ki düşüş “uzun vadeli” ABD büyümesi için olumsuz bir fiyatlamada. 14-15 Aralık Fed toplantısı ile bu makasta tekrardan “uzun vadeli” büyüme için olumlu fiyatlamalar ile dikleşme sürecine girilmesi beklenebilir. Bu hafta açıklanacak TÜFE ve sonrasında Fed Aralık ayı toplantısı 10 yıllık getirileri ve faiz makası açısında öne çıkıyor. 10 yıllık faiz makası tekrardan dikleşmesi ABD ekonomisi açısından “İyileşen büyüme, görece yüksek enflasyon ve daha yüksek terminal rate (Fed’in uzun vadeli faiz beklentileri)” yansıtacağı görüşündeyiz.

 

ABD vadeli piyasalarında fonlar dolar endeksi net uzun pozisyonlarını arttırırken altın net uzun pozisyonlarını azaltıyor. Dolar endeksinde 97.7 direnç seviyesini ve altın da 1.760 destek seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Petrol fiyatlarında OPEC+ sonrası oluşan işlem bandının devamı beklenebilir  (Aktif vade WTI için $65-70 bandı)

 

Hafta sonu kripto varlıklarına Bitcoin önderliğinde satışlar gelirken Çarşamba günü Gamestop bilançosunu açıklayacak. Likidite bazlı varlıklarda satışların artması bilanço sonrası Gamestop hissesinde de aşağı hareketin devamına neden olabilir. Docusign temel olarak orta/uzun vade de getiri sunabilecek fiyat bölgesine beklediğimiz gibi geriledi.

 

 

FANG+ Endeksi günlük grafik:

 

Golden Dragon endeksi haftalık grafik:

 

Gamestop hissesi günlük grafik:

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.