success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500 beklentileri, sıkılaşma döngüsü ve NuBank

09.12.2021 04:37


Yatırım bankaları genel olarak her sene Kasım-Aralık aylarında gelecek seneye dair S&P 500 beklentilerini paylaşırlar. Bloomberg’den aldığımız veriler ve okuduğumuz haberler eşliğinde 2022 beklentileri için aşağıda ki tabloyu paylaşıyoruz.

 

 

Endeksin kurulduğu tarihten 2019’a kadar ortalama yıllık getirisi yaklaşık 10%. 2019 ve 2020’de ise sırasıyla 28.8% ve 16.3% getiri yaşandı (Spot fiyat değişimi. Temettüler dahil değil). 2021’de dün kapanışa göre sene başından beri getiri 25.2% (Spot fiyat değişimi. Temettüler dahil değil). Aşağıda son 30 senenin yıllık getiri grafiğini bulabilirsiniz.

 

Kaynak: MacroTrends

 

Endeks tahminleri özünde iki değişken ile yapılıyor;

  1. Endeksin total hisse başı karı (HBK)
  2. Bu karın (HBK) üzerine uygulanan fiyat kazanç oranı

 

2010 yılından itibaren hisse başı kar tahminleri ve gerçekleşenleri yıllık olarak aşağıda ki grafikte bulabilirsiniz. Koyu renk beklentileri ve açık renk gerçekleşenleri gösteriyor. Bu sene beklentilerden olumlu ayrışmanın ana nedenleri:

  1. Büyümenin güçlü devam etmesi
  2. Girdi fiyatlarında ki artışı şirketlerin fiyat artışı ile dengelemesi ve kar marjlarını koruması (Hatta arttırması)
  3. Ürün/hizmetlerde ki fiyat artışına rağmen tüketimin güçlü kalmaya devam etmesi

2022 için HBK beklentisi $222 seviyesinde. 14 kurumun hedef fiyatlarının median’ına baktığımızda F/K çarpanı olarak 22.3 seviyesine ulaşıyoruz. S&P 500’ün son 5 yıllık F/K oranı grafiğini aşağıda paylaşıyoruz.

 

 

Özetle; 2022 için 4.950 beklentisi $222 HBK ve 22.3 F/K oranını içeriyor. Mevcut S&P 500 seviyesi (4.700) düşünüldüğünde hedef seviye (beklenen getiri) tarihsel ortalamanın altında (5.3%) ancak bu durum da son üç seneki (2021 dahil) iyi performans oldukça etkili. $222 HBK tahmini 2021’e kıyasla 8% büyüme içeriyor ve bu sene gerçekleşmesi beklenen 18% HBK büyümesinin oldukça altında. 22.3 F/K’dan da daha yüksek seviyeler geçtiğimiz iki sene de görüldü. Ekonomik/Şirket verilerine/rakamlarına bağlı olarak 2022 yılı içinde hem HBK hem de F/K açısından yukarı yönlü güncellemeler gelerek yıl sonu beklenen endeks hedefini yukarıya taşıyabilir.

 

Bu sabah notlarımızda paylaştığımız (Link) yakın vadeli iki risk faktörü olan ABD Tüfe verisi ve Fed Aralık ayı toplantısı ile sıkılaşma sürecinin daha çok öne çıkabileceği düşüncesi altında aşağıda ki grafiği paylaşıyoruz.

 

Beyaz çizgi Fed’in politika faizi ve mavi çizgi manşet TÜFE değişimi (yıllık). 1970’lerden beri sıkılaşma döngülerine baktığımızda (en azından) döngünün sonlarında politika faizinin pozitif reel getiri sunduğu görülüyor. Mevcut aşamada piyasanın beklentileri uzun vade de hem geçmiş döngülerin hem de mevcut/beklenen enflasyonun oldukça altında. Bu durum (Reel getirilerde yükseliş) piyasanın daha fiyatlamadığı ve nokta grafikte uzun vadeli faiz oranlarında olası bir yukarı revizyonda piyasada ki volatiliteyi ve kırılganlığı arttırabilecek bir faktör. Nokta grafiğe dair analizimiz: Link

 

 

Son olarak bugün New York Borsası’nda işlem görmeye başlaması beklenen NuBank’tan bahsetmekte yarar var. Nu Holding olarak kote olacak. Şirket Latin Amerika’nın en büyük fintech şirketi. $9’dan halka arz oluyor ($3.2 milyar fon topluyor) ve daha kar etmemiş olsa dahi $41 milyar piyasa değeri ile Brazilya’nın en büyük bankasından daha değerli fiyatlanıyor. Faaliyet karı yazmamış bir fintech (finansal teknoloji) şirketinin nasıl Brezilya’nın en değerli finans şirketine dönüştüğünün ana temasını da aşağıda ki grafikte kullanıcı sayısında ki büyüme gösteriyor. Berkshire Hathaway (Warren Buffet) şirkete Haziran ayında $500m yatırım yapmıştı ($30 milyar değerlemeden). 2021 ilk 9 ayında NuBank $1.06 milyar ciro, $506 milyon brüt kar ve $99.1 milyon net zarar yazdı. Fiyat satışlar(Ciro) çarpanı yüksek ancak kullanıcı sayısında ki büyüme ve güçlü yatırımcı tabanı (Buffet) ABD Tüfe ve Fed toplantısı riskleri sonrası hisseyi öne çıkarabilir. Berkshire Hathaway’in teknoloji bazlı yatırımlarda da geçmişe kıyasla çok daha aktif bir rol alması da dikkat çekiyor.

 

NuBank kullanıcı/müşteri sayısı büyüme grafiği:

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.