success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_23.12.2021

23.12.2021 10:51


ABD piyasaları dün 1% civarı primlerle işlem gününü sonlandırırken olumlu fiyatlamaların nedenleri olarak;

  • Tüketici güveninin Aralık ayı için beklentilerden iyi gerçekleşmesi
  • Elon Musk’ın hisse satışında giderek sona yaklaşması (Dün ilk başta satışı bitirdim derken sonradan bitirmek üzeriyim diye kendini düzeltti. Dün yaklaşık 1 milyon daha hisse sattı. Totalde 14.5 milyon hisse satmış oldu ve satış yapacağını belirttiği seviyeye ulaşmasına 2.5 milyon adet hisse satışı kaldı.  Mevcut hislerinin 10%’u 17 milyon hisse satış adetine denk geliyor.)
  • Omicron varyantı ile ilgili olumlu haber akışının devam etmesi (G.Afrika’da Omicron vaka sayılarında tepe noktaya ulaşılması, İngiltere’de hastane kayıtlarının yatay seyrine devam etmesi ve FDA’in ABD’de Pfizer’in Covid-19 ilaçlarını onaylaması)

 

Gösterilebilir. Ancak son iki işlem gününde S&P 500 3%’e yakın prim yaşarken hacmin giderek azalıyor olması sezonsallık etkisinin de primlerin içinde bulunduğu söylenebilir.

 

Emtia ve FX tarafında dün 10 yıllık reel getirilerde ki düşüş dolar endeksinde 96 desteğini ve altın fiyatlarında $1.805-10 direnç bölgesini öne çıkardı. Fed’in faiz artışı olasılıklarında dolar negatif değişim olmaması bu fiyatlamaların düşük hacim etkisiyle temel dinamiklerden ayrı yapıldığını bize işaret ediyor. Mart 2022 için ilk faiz artışını yapma olasılığını 57% oranında fiyatlarken Fed’in sıkılaşmaya başlayan para politikasının finansal koşullar üzerinde ki etkisi yeni yılda daha çok karşımıza çıkacaktır.

 

ABD finansal koşullar endeksi aşağıdadır. Yukarı gidiş koşulların daha sıkı olduğunu gösterirken Fed sonrası ciddi boyutta beklenen para politikası ve finansal koşullarda ayrışma söz konusu.

 

Fiyatlamaların Fed’in şahinleşen para politikalarına uyum sağlamasıyla beraber (Yıl sonu sezonsallığı bitip yeni yıla başlanılmasıyla)

  • 10 yıllık reel getirilerde yükseliş
  • Dolar endeksinde alımların kuvvetlenmesi ve altında satış baskısının artması
  • ABD finansal koşullarının sıkılaşması

 

Beklenebilir.  Şirket haberlerinde Delivery Hero Almanya’da faaliyette bulunduğu altı şehirden çekilirken Japonya iştirakini de satacağını açıkladı. Hisse +7% primle işlem günü sonlandırdı. Avrupa e-ticaret şirketleri için oldukça olumlu/pozitif bir açıklama çünkü;

  • Rekabet dolayısıyla oluşan yüksek pazarlama/promosyon maliyetlerinin önümüzde ki aylarda yavaşlamasına/azalmasına
  • Rekabet dolayısıyla taşımacılık (kurye) maliyetlerinin yüksek seyrinden tekrardan düşüş göstermesine
  • Genel olarak sektörde konsolidasyon sürecinin başlamasına dair önemli bir sinyal vermesi

 

Olarak gösterilebilir. 4 hisseden € bazlı oluşturduğumu endeksin dün hisse bazlı primleri aşağıdadır.

 

Bu dört hisseden eşit ağırlıkla oluşan endekste 2022 ilk çeyreğinde 10-15% arası prim beklentimizi (Kırmızı direnç bölgesine yükseliş) destekleyen bir gelişme olarak Delivery Hero haberi yorumlanabilir. Ayrıca Delivery Hero Almanya 6 şehirden çekilme açıklamasında tam olarak isim vermese de büyüme içeren pazarlara yatırım yapacağını belirtti. Şirket Yemeksepeti’nin de çatı şirketi olduğu için (2015 yılında satın almıştı) önümüzde ki günlerde hangi pazarlara daha çok yatırım yapacağı Türkiye pazarı için de önemli olacaktır.

 

Avrupa e-ticaret endeksi günlük değişim:

 

Bugün açıklanacak ekonomik verilerde;

  • ABD haftalık işsizlik başvurusu (200-220k arası gerçekleşmesi fiyatları çok etkilemez. Çok iyi bir veri finansal koşulları sıkılaşmaya doğru itecektir)
  • Kişisel tüketim harcamaları (Fed’in asıl baktığı enflasyon verisi. Kasım ayı rakamları açıklanacak ve yükselişin açıklanan TÜFE verilerine paralel devam etmesi bekleniyor)
  • Kişisel gelir ve harcama (Tasarruf oranı. Pandemi sonrası tasarruf oranlarında artışın nerdeyse hepsi geri verildi. Tasarruf oranlarında azalışın sürmesi özünde İstihdam piyasasında da katılım oranını arttıracak bir gelişme olacaktır)
  • ABD dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi güven endeksi

 

Piyasalar açısından öne çıkıyor.

 

ABD kişisel tasarruf oranı değişimi:

 

 

Tesla günlük grafikte 100 g.h.o. desteğinden beklentilerimize paralel güzel bir yükseliş yaşadı. 50 g.h.o. direnci kısa/orta vade de önemli bir direnç. Finansal koşulların sıkılaşacağı/10 yıllık reel getirilerin yükseleceği durumda (Q1’22 beklentimiz) şirket özelinde önemli bir büyüme haberi gelmediği sürece bu direnç seviyesinin öne çıkacağı söylenebilir.

 

Tesla günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.