success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_24.12.2021

24.12.2021 10:38


S&P 500 endeksi dün rekor kapanış yaparken risk algısında ki olumlu havanın ana nedenleri;

  • Genel olarak büyüme pozitif bir veri seti açıklanması (Dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışlarının beklentilerin üstünde gelmesi)
  • Pfizer sonrası Merck’ün de Covid-19 ilacına FDA onayını alması
  • Elon Musk’ın hisse satışı yapmaması

 

Gösterilebilir. Ancak detaylarda;

  • Ekonomik veri setinde enflasyonun çekirdekte oldukça yüksek seviyelerde bulunmaya devam etmesi
  • Merck’ün ilaç onayı haberi sonrası hisse de satış yaşanması (Günü -0.6% sonlandırdı)
  • Dün satmamış olsa da hala ilk belirttiği satış adetine (17 milyon hisse) ulaşılması için 2.5 milyon hisse daha satma olasılığı (Bunu yapmak zorunda değil. Eğer vergi ödemesi için dolar miktar mevcut 14.5 milyon hisseyle yetiyorsa geri kalan 2.5 milyonu satmayabilir. Ancak ilk belirttiği rakam toplamda 17 milyon hisse satışıydı. Gelecek hafta satışların devam edip etmemesi bu durumu netleştirecek)

 

Bulunması S&P 500’ün son üç işlem gününde ki görece düşük işlem hacmiyle birleşince Noel sonrası (hatta yeni yıl ile birlikte) yaşanacak fiyatlamaları daha kalıcı olarak çok öne çıkaracaktır (Portföylerin 2022 için pozisyonlarını ayarlaması ile).

 

S&P 500 ve işlem hacimleri günlük grafik:

 

Dün açıklanan ekonomik verilerde öne çıkanlar:

  • Haftalık işsizlik başvurusu 205k açıklandı (Bu verinin 200k-220k arası gelmeye devam etmesi ne Fed’i çok sıkıştırır ne de ekonomide istihdam problemi yaratır)
  • Dayanıklı mal siparişleri Kasım ayında 2.5% büyüme gösterdi (Beklenti 1.8%)
  • PCE çekirdek Kasım ayında 4.7% yıllık artış gösterdi (Beklenti 4.5%)
  • Yeni konut satışları aylık bazda 12.4% artış gösterdi (Beklenti 3.4%)
  • Kişisel gelir ve harcamalar aylık bazda beklentilere paralel 0.4% ve 0.6% artış gösterdi.

 

Tasarruf oranında aylık bazda düşüşün devam etmesi önümüzde ki dönemlerde iş gücünde katılım oranının artmasına neden olabilecek bir gelişme. Bu durumda Fed’in sözel olarak piyasada pozitif havayı 15 Aralık basın toplantısında koruduğu “Tam istihdam olmadan da faiz artışı yapılabilir” cümlesini uzun vadeli tahvil getirilerinde daha yukarı seviyeleri öne çıkaracak bir gelişme olarak test edebilir. Sadece 2022 değil sonrasında da faiz artışı devam edebilir düşüncesi altında 2024 piyasa Fed politika faiz oranı beklentileri ve nokta grafik birbirine daha çok (10 yıllık getiriler ve reel getiriler yükselerek) yaklaşabilir.

 

İstihdam piyasasına katılım oranı (Beyaz çizgi) ve mevcutta açık olan iş pozisyonları (Katılım oranını çok rahat istihdama direk çevirebilecek açık pozisyon havuzu var)

 

Bugün hem ABD spot piyasalar hem de vadeliler Noel günü nedeniyle kapalı. Avrupa yarım gün açık.

 

Bitcoin 200 g.h.o. desteğinden son üç günde risk algısında ki olumlu hava ile güzel bir yükseliş yaşasa da $54k civarı kısa vadeli direnç ve 50 g.h.o.’nın 100 g.h.o. aşağı kesme olasılığı ile karşılaşabilir. Altın fiyatlarında $1.805-10 direnç bölgesinin geçilmesini reel getirilerde ki yükseliş düşüncemiz dolayısıyla zor buluyoruz.

 

Bitcoin günlük grafik:

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.