success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

2021 çoklu varlık getirileri

24.12.2021 01:52


ABD piyasalarının kapalı olduğu günde hızlıca 2021 senesinde dolar bazında uluslararası piyasalar varlıkları nasıl getiriler yaratmış diye bakmakta fayda var.

 

Aşağıda ki grafikte 11 adet majör varlığın sene başından beri yüzdesel değişimini bulabilirsiniz. Dolar bazında en çok getiriden en aza doğru sıralama;

  • S&P 500 (+25.6%).
  • Stoxx Europe 600* (+21%) – Bu endeksi Avrupa’nın gösterge endeksi olarak (Avrupa’nın S&P 500’ü) düşünebilirsiniz.
  • FTSE World Index (+17.8%) – Global bazda hisse senetleri performanslarının takip edildiği endeks.
  • Dolar endeksi (+6.7%)
  • Yüksek getirili ABD şirket tahvilleri (+3.9%)
  • Gelişmekte olan ülkeler tahvilleri (-2.7%) – JP Morgan USD Emerging Markets Bond ETF
  • MSCI Asya Pasifik endeksi (-3.9%)
  • ABD uzun vadeli (+20 yıl) tahvilleri ETF’i (-4.4%)
  • Altın ons olarak spot fiyatı (-4.7%)
  • Gelişmekte olan ülkeler para birimleri (-8.7%) – JP Morgan Emerging Markets Currencies index.
  • Gümüş spot fiyatı (-13.7%)

 

*Sadece Stoxx Europe 600 endeksi € bazlıdır. Diğer bütün getiriler $ bazlı hesaplanmıştır.

 

Getiri sıralaması gelişmiş ülke hisse senetleri endekslerinin öne çıktığı ve onu dolar endeksinin takip ettiği bir yılı karşımıza çıkarırken gelişmekte olan ülke varlıkları ve değerli metaller dolar bazında düşüş yaşıyor.

 

2021 çoklu varlık getirileri ($):

 

S&P 500 içinde hisse grupları (endüstri alt kalemleri) performanslarına baktığımızda ise genel olarak ekonomik büyümeden yararlanan (Cyclical) ve hammadde bazlı hisselerin öne çıktığı görülüyor.

  • Çelik sektörü ve enerji ilk iki sırada bulunurken ABD’de rekor yüksek seviyede bulunan açık iş pozisyonlarına paralel insan kaynakları bazlı iş modelleri/platformlarına/şirketlerine da fon girişinin üçüncü sırada olduğu görülüyor.
  • Yeniden açılma ve pandemi döneminde yaşanan yükselişlere kar alımları eşliğinde “ev eğlencesi/oyun” şirketleri grubu (Electronic Arts, Take-two interactive ve Activision Blizzard) en kötü performansa sahip.

 

S&P 500 endüstri alt kalemleri hisse grupları getirileri:

 

Teknoloji şirketlerinin bulunduğu Nasdaq 100 endeksinde hisse bazlı performansa baktığımızda ise;

  • Birinci sırada Biotech şirketi Moderna (Covid-19 aşısı) bulunurken onu siber güvenlik şirketi Fortinet ve çip üreticileri Nvidia/Marvell takip ediyor.

Bu sıralama Covid-19 aşısının bulunması (S&P 500’ün de tekrardan açılma getirilerine paralel), siber güvenliğin önemini ve çip krizinin fiyatlamalara yansımasını bize gösteriyor.

  • En kötü performansı uzaktan çalışma/evde kalmaya bağlı ve Çin politik riskleri dolayısıyla temel değerlerden ayrışan şirketler oluşturuyor.

 

Politik risklerin (Çin) artık en kötüsünün geride kaldığı düşüncesi ve uzaktan çalışma süreçlerinin kalıcı olacağı (Hybrid work) düşünceleri altında gelecek sene en alt grupta bulunun hisselere tepki alımları gelebilir. Baidu, Zoom, Pindoudou ve Peloton. Bu hisseler dışında bu sene kötü performans gösteren teknoloji hisselerinden Latin Amerika’nın en büyük e-ticaret şirketi/platformu olan Mercadolibre ve ıslak imza/kağıt sununlar/dosyaları online’a taşıma vizyonu/iş modeli olan Docusign’da mutlaka olası tepki alımları düşüncesinde takip listesinde olması gereken iki isim.

 

 

2021 senesinde bizi en çok şaşırtan grafik ise;

  • 2022 Aralık ayı Fed faiz artışı sayısı vadeli piyasa fiyatlamalarında nerdeyse üçe çıkarken 10-2 yıllık getiri makasının nerdeyse seneyi başladığı noktaya yakın sonlandırıyor olması.
  • Uzun vadeli politika faizi beklentilerinin/fiyatlamlarının (özellikle 2024) Fed’in nokta grafiğine doğru yükselmesi ve “Güçlü büyüme, görece yüksek enflasyon ve artan verimlilik” teması altında 10-2 yıllık makasında yükseliş beklentimizi koruyoruz.

 

 

Merak edenler için dip not olarak Bitcoin’nin 2021 senesi getirisi bugün itibariyle dolar bazında +76%.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.