success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Q1'22 Beklentileri

30.12.2021 06:34


Sabah notlarımızda ve gün içi paylaştığımız analizlerimizde belirttiğimiz uluslararası piyasalar görüşlerimizi Q1’22 özelinde toparlarsak;

 

Önemli noktalar:

  • Fed’in şahin pivotunun daha çok öne çıkacağı fiyatlamalar göreceğimizi
  • İlk ne zaman faiz artışı yapılacak sorusundan ne zaman bilanço büyüklüğünde azalıma gidilecek sorusunun piyasada tartışılmaya başlanacağı
  • Tarihsel olarak faiz artışı döngülerinde geçmişte hep görülmüş olan finansal koşullarda sıkılaşmanın bu seferde yaşanacağı
  • ABD çekirdek enflasyonunda tavanın daha gerçekleşmediği ve 2022’in ilk çeyreğinde en yüksek seviyenin görüleceği
  • ABD istihdam piyasasının tam istihdama oldukça yakın olduğu. Azalan aylık tasarruf oranı, tarihsel olarak en yüksek seviyelerde bulunan açık iş pozisyonları ve artan maaşlar nedenleri ile işgücüne katılım oranında artış geçekleşeceği
  • Fed ve diğer majör MB’ler (İngiltere hariç) para politikalarında ayrışma sürecinin devam edeceğini
  • Covid-19 risklerinin Avrupa’da ABD’ye kıyasla daha çok öne çıkacağı (Önlemler açısından)
  • Likidite bazlı varlıkların nakit pozisyonu güçlü borçluluğu az şirketlere göre daha kötü performans göstermesini

 

Öngörüyoruz. ABD tarafında takip edeceğimiz en önemli ekonomik veriler:

  • TÜFE (İlk veri 12 Ocak tarihinde. Aralık verisi) ve PCE
  • Tarım dışı istihdam (İlk veri haftaya Cuma açıklanacak. Aralık verisi)
  • Perakende satışlar, dayanıklı mal satışları, ISM’ler ve büyüme

 

Öngörülerimiz ve bu noktaları destekleyen ekonomik verilerin açıklanması durumunda fiyatlamalarda beklentilerimiz:

  • 10 yıllık getirilerinde 1.72-1.77% bölgesine yükseliş (10 yıllık reel getirilerde yükseliş)
  • EURUSD’de 1.1190 desteğinin test edilmesi. Dolar endeksinde 97.7 direncinin test edilmesi
  • Altın fiyatlarında ilk aşamada $1.770 seviyesinin test edilmesini (Tradeall | Altın vadelisi (GCG2) - Bear spread (21 Ocak 2022)
  • Finansal koşullarda sıkılaşmaya bağlı olarak endekslerde yaşanabilecek kar alışlarına “dipten al” stratejisi uygulanması. S&P 500 için 2022 sonu median beklenti 5.000 (İlk çeyrek bilançolarından sonra yıl sonu endeks hedeflerine yukarı revizyonların geleceğini düşünüyoruz). Apple, Microsoft, Amazon, Google ve Facebook gibi mega tech şirketlerde 5%-10% arası satışlara dipten al stratejisi uygulanması
  • Hem toplam perakende satışlar içinde payının her geçen ay artması hem de tatil sezonu satışlarında e-ticaret tarafının çift haneli büyümeye 2021’de de devam etmesi nedeniyle genel olarak ABD e-ticaret hisselerinde olumluyuz. ONLN bir çok e-ticaret hissesini barındıran bir basket.
  • Çin politik risklerinin en kötüsü geride kaldı düşüncesi altında temel değerlerinden negatif tarafta oldukça çok ayrışan  Alibaba, Baidu ve Pindoudou (Tradeall | Çin e-ticaret şirketi PDD) gibi şirketlerde 15-20% arası tepki alımları
  • Omicron varyantı nedeniyle Avrupa e-ticaret şirketlerine (Delivery Hero, Just Eat Takeaway, HelloFresh ve Zalando) yatırım talebinin artacağı (2021’de yaşanan satışlara 10-15% arası tepki alımları)
  • ABD’de pandemi sonrası öne çıkan “uzaktan çalışma” hisselerinde 2021’de yaşanan kar alışları sonrası uzun vadeli düşünce de tekrardan alımların artmaya başlamasını (Zoom, Docusign ve Teledoc) bekliyoruz. Finansal koşullarda ki sıkılaşmanın bu üç hissede en az Zoom’a negatif yansıyacağını düşünüyoruz. Yıkıcı teknolojileri içermelerinden ötürü uzun vade de büyüme potansiyellerin oldukça güçlü kalmaya devam ettiklerini düşünüyoruz
  • Kripto varlıklar ve Meme hisselerin finansal koşullarda ki sıkılaşma ile satış yemesine devam etmesini. Bitcoin son bir $54k-55k denemesi yapabilir ancak finansal koşullarda ki sıkılaşma nedeniyle temel olarak ilk çeyrekte negatif görünüme geçmesi beklenebilir ($39.6 ve $32.7k destekleri öne çıkabilir)
  • Likidite bazlı varlıklardan kar oranı düşük (yada yok/para yakan) büyüme bazlı şirketlerin mega tech isimlere göre daha kötü performans göstermesini bekliyoruz.

 

Q1’22 özelinde değil ama uzun vade de yıkıcı teknolojiler konusunda Russell 1000 büyüme endeksinde bulunan $5 milyar piyasa değerinden az, 52 haftalık en yüksek seviyelerinden 50%’den fazla satış yemiş ve  2022’de tekrardan makro hikayesi oluşabilecek hisseler;

  • Beyond Meat ($4 milyar piyasa değeri) – Gıda kıtlığı ve artan fiyat başkasının alternatif protein üreticisi BYND’ye olumlu yansıyabileceği.
  • Vroom ($1.4 milyar piyasa değeri) – ABD’de D2C (direct to consumer) iş modeline geçişin artması ile araç satışlarında Vroom gibi online araç satıcılarını tekrardan öne çıkarabileceği.
  • Lemonade ($2.4 milyar piyasa değeri) – Online sigorta pazarının büyüme potansiyeli ve cep telefonundan hızlıca ürünlerinize sigorta yapabileceğiniz Lemonade’e ilginin tekrardan artması.
  • Skillz ($2.9 milyar piyasa değeri) – E-sports ve oyun dünyasında daha çok mobil oyunlar tarafında şirket öne çıkıyor. Real money gaming tarafında önemli bir şirket.
  • Chegg ($4.2 milyar piyasa değeri) – Online eğitimde global bazda oldukça önemli bir şirket.  

 

Takip listesinde bulunmalı. Uzun vadede rekabetçi teknolojileri ile pazar payı almak istedikleri piyasalara göre piyasa değerleri oldukça düşük.

 

Q1’22 de mega tech isimlerin bilanço tarihleri ise;

Apple: 27 Ocak

Microsoft: 26 Ocak

Google: 2 Şubat

Meta (Facebook): 27 Ocak

Amazon: 2 Şubat

Tesla: 27 Ocak

Nvidia: 24 Şubat

Netflix: 21 Ocak

 

Yukarda ki grupta nakit pozisyonu en zayıf ve borçluluğu en yüksek iki isim Tesla ve Netflix.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.