success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_06.01.2022

06.01.2022 11:08


Dün ABD piyasalarında teknoloji önderliğinde satışlar Fed tutanakları sonrası derinleşti. Tutanaklarda ki en önemli ayrıntı diyaloğun “ilk ne zaman faiz artışı yapılacak?” sorusundan yavaş yavaş “Bilanço büyüklüğünde ne zaman azalıma başlanacak? Ve Ne boyutta bir azalım yapmak lazım?” sorularına doğru evriliyor olması.

 

Detaylarda;

  • Enflasyon için tedarik zincirleri problemlerinin beklediklerinden uzun sürede çözüleceği ve kira ücretleri gibi direkt tedarik zincirleriyle bağlantılı olmayan kalemlerde ki artışlara değinmiş. Artan (Ve artamaya devam etmesi beklenen) maaş baskısı da enflasyon görünümünde 2022 için yukarı revizyonların sebebi olarak belirtilmiş.

Yorum: Enflasyonun geçici diye tanımlanması belki başta doğruydu ama Ocak ayı verileri sonrası yayılma riski (konut sektörü başlıca) ve geçici olarak tanımlanan kalemlerde tekrardan fiyat artışları başlaması (Araç fiyatlarında fiyat artış hızı azalışında bozulması) aslında enflasyonda ki geçici tanımının ne kadar yanlış olduğunu bize gösterdi. Kasım ayı verileri bunu onayladı gelecek hafta Aralık verisi bekleniyor. Çekirdek enflasyonda tavanın ilk çeyrek görüleceği beklentimizi koruyoruz.

  • İstihdam piyasasında bazı üyeler tam istihdam da olunduğunu birçoğu bu yolda hızlı bir şekilde ilerlendiğine ve sadece birkaçı tam istihdam olmadan da faiz artışı yapılabileceğini belirtmiş.

Yorum: Evet manşet rakam olarak ABD’de Covid öncesi döneme kıyasla tekrardan istihdam edilmeyen yaklaşık 3m kişi var. Ancak, rekor seviyede açık pozisyon olması (10.5 milyon iş ilanı mevcutta düşünülebilir), rekor seviyede istifa oranları ve tasarruf oranlarında mali politika desteklerinin azalmasıyla Covid öncesi döneme dönüş (İşi olmayanlar artık cepten yiyor) şu riski doğuruyor: Maaş artışı bazlı enflasyon. İşverenler rekor seviyede işe alım yapmak isterken çalışanlar rekor seviyede istifa ediyor. Kenarda bekleyen işgücünü istihdama çekmek pandemi öncesine göre çok daha pahalı. İşsizlik oranı da covid öncesi dönemlere çok yakın. Özetle, istihdam verilerine bit bütün olarak incelediğimizde tam istihdama çok yakın  olduğumuz görüşümüzü koruyoruz. İşsizlik oranında geçen ay beklentilerin çok daha altında gelen veri ve yarın ki veride Kasım ayı manşet rakamda yukarı revizyon beklentimiz de bu görüş çerçevesinde oluşuyor (NFP için ayrı bir paylaşım yapacağız).

  • Faiz artışı ile ilgili beklediklerinden daha hızlı ve daha agresif davranma gerekliliğine vurgu yapılmış.

Yorum: Tutanaklarda tarih yok ama Mart ayı faiz artışı yapılması adına oldukça güçlü bir aday. Tutanaklar öncesi 60% civarı olan olasılıklar 77%’e yükseldi. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve gelecek hafta açıklanacak TÜFE verisi sonrası 26 Ocak tarihinde Fed toplantısında beklentimiz ilk faiz artışının Mart ayında olma sinyalinin verilmesi.

  • Bilanço büyüklüğünde azalıma geçmiş dönemlere kıyasla hem daha hızlı başlanacak hem de miktar olarak daha agresif olunabilir. Fed’in bilanço yapısında ortalama duration (Elinde tutuğu tahvillerin ortalama vadesi) geçmiş dönemlere göre daha kısa.

Yorum: Dün piyasada ki algıyı bozan kısım bu taraftan geldi. Bu kısım hakkında daha detaylı analiz paylaşacağız. İlk bakışta genel olarak risk algısında ki bozulmanın devamını bekliyoruz. Bilanço yapısı kuvvetli olmayan şirketlerde satış baskısı devam edecektir. Mega sermayeli teknoloji şirketlerinden en kötü bilançoya sahip iki şirket olan Tesla ve Netflix ile ilgili dün tutanaklar açıklanmadan paylaştığımız opsiyon stratejisine tekrardan bakılabilir. Tradeall | Tesla ve Netflix - Bear spreads (18 Şubat Vadeli)

  • Omciron risklerinin ekonomiye etkisini düşük görüyor.

Yorum: ABD tarafında vaka sayısında hastane oranlarına doğru evrilen algıyı destekleyen bir görüş.

 

Full tutanaklar linki: Federal Reserve Board - Minutes of the Federal Open Market Committee, December 14-15, 2021

 

Tutanak sonrası piyasa fiyatlamalarında  ve özellikle 10 yıllık getirilerde bu hafta görülen hareket şu düşünceyi daha çok öne çıkarıyor:

“Fed bir sıkılaşma döngüsüne girdi” sadece bu sene 2-3 faiz artışı ile yüksek enflasyon, sıcaklaşan ekonomi ve istihdam piyasasında oluşabilecek enflasyonist baskı risklerini/problemlerini çözmesi zor. Geçmişte her faiz artışı döngüsünde olduğu gibi bu seferde “finansal koşullar sıkılaşacak”.

 

Bugün teknoloji önderliğinde hisse senedi piyasası satışlarının devamı, likidite bazlı ürünlerde/gruplarda (Ark inovasyon fonu, Meme stocks, Bitcoin ve BVP Emerging cloud index) bozulan havanın devamı ve 10 yıllık getirilerde ki yükselişe paralel altın tarafında zayıflığın ($1.770 beklentimizi koruyoruz) & Dolar tarafında güçlü duruşun (EURUSD 1.1250 direnci) beklenebilir.

 

Apple, Amazon, Google, Microsoft ve FB gibi isimlerde 5-10% arası satışta tekrardan dipten al senaryolarının deneneceğini düşünüyoruz. Uzun vadeli yatırımcılar için likidite sıkışıklığı nedeniyle yıkıcı teknolojilerde (Örneğin Ark İnovasyon fonu ya da tek hisse olarak Zoom, DocuSign, Teledoc, Vroom, Beyon Meat gibi isimler) yaşanan satışların volatilite azaldıktan sonra güzel fırsatlara dönüşeceğini düşünüyoruz. Kısa vade de daha defansif olmakta fayda var.

 

Bugün açıklanacak veriler ISM hizmetler, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri.

 

Fed bilanço büyüklüğü:

 

Çekirdek enflasyon (Gelecek hafta bu rakamın 5.4%’e yükselmesi bekleniyor)

 

Beyaz çizgi istifa oranları, mavi çizgi açık pozisyonlar ve turkuaz işsizlik oranı:

 

ABD 10 yıllık getiriler haftalık grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.