success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_10.01.2022

10.01.2022 10:31


Cuma günü ABD borsaları istihdam verisi detaylarında “maaş bazlı enflasyonist” risklerin artması ve istihdam piyasasının “tam kapasiteye yakın olması” nedeniyle tahvil piyasasında ki getiri yükselişlerine paralel satışlarla günü sonlandırdı.

 

S&P 500 0.4% düşüş yaşarken Nasdaq bileşik endeksi 0.96% eksi ile işlem gününü bitirdi. Tarım dışı istihdam verisi detayları: Tradeall | ABD tarım dışı istihdam verisi. Tek cümle özet: “Manşet rakamda beklenti altında kalırken detaylar oldukça güçlü”. Veri setinde;

  • Manşet rakamın ve işsizlik oranının hesaplandığı anketlerde pandemi sonrası ayrışmanın devamı (Sezonsallığı ölçmekte manşet rakamın hesaplandığı anket zorlanıyor). İşsizlik oranının hesaplandığı anket +480k istihdam artışı gösterirken manşet rakamın hesaplandığı anket 199k açıklandı. Önümüzde ki aylarda manşet rakama yukarı yönlü revizyonlar beklenebilir.
  • En çok istihdam artışı maaş skalasında en alt gruptan (Otel ve yeme-içme gibi) gelirken ortalama saatlik ücretlerin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesi “maaş bazlı enflasyonist risklerin” önümüzde ki aylarda daha çok karşımıza çıkabileceğine işaret ediyor. İşverenler iş gücünü pandemi öncesine göre çok daha pahalıya alıyor.
  • Katılım oranı 61.9% ancak iş gücü piyasasının en önemli yaş aralığı (24-54) için katılım oranı 82% seviyesinde. 61.9%’un pandemi öncesi veriden (63.4%) asıl ayrışma nedeni 55+ yaş grubu. Fed bu grubun tekrardan işgücüne dönmesini sıkılaşma döngüsünde maaş bazlı enflasyonist risklerin artmaya devam ediyor olması nedeniyle beklemeyecektir.

 

Veri sonrası Mart ayı faiz artışı olasılıkları vadeli piyasada 90%’a yakın fiyatlanıyor. Teknoloji önderliğinde satışların kısa vade de devamı beklenebilir. Nasdaq 100 endeksi 100 g.h.o. altında Cuma gününü sonlandırırken aşağı tarafta 14.900-15.000 bandını takip ediyoruz. S&P 500 ise enerji, finansallar ve endüstriyellerin yıla güçlü başlamasıyla daha sağlam duruyor. Cuma gününü 50 g.h.o. hemen üzerinde işlem gününü sonlandırdı. Ancak, bu hafta açıklanmaya başlanılacak dördüncü çeyrek bilançoları sonrası özellikle finansallar ve enerji grubunda gerçekleşmeleri sat teması gündeme gelebilir. Rotasyon işlemlerinde (Finansallar, enerji ve endüstriyeller al ve teknoloji sat) bilançolar sonrası (Bu hafta ABD bankaları rakamlarını açıklamaya başlayacak) terse dönüş yaşanabilir. Hisse senetleri için kısa vade de olumsuz görüşümüzü korurken;

  • Nasdaq 100 endeksi için 14.900-15.000
  • S&P 500 için 100 g.h.o. olan 4.562

 

Bölgesini/seviyesini “dipten al stratejisi” için takip ediyoruz. Bankacılık endeksi yıla oldukça primli başlarken Fang+’da yükselen faiz oranları nedeniyle zayıf.

 

Bankacılık endeksi mum grafik ve Fang+ çizgi grafik (günlük):

 

Nasdaq 100 endeksi günlük grafik:

 

Bu hafta ABD tarafından öne çıkanlar;

  • Aralık ayı TÜFE (Çarşamba günü)
  • Fed üyeleri konuşmalar (Bütün hafta. Salı günü Powell’ın ve Perşembe günü Brainard’ın konuşmaları var)
  • Aralık ayı ÜFE (Perşembe günü)
  • Perakende satışlar ve Michigan Üniversitesi güven endeksi (Cuma günü)

 

Veriler ve Fed üyeleri konuşmaları sorasında 10 yıllık getirilerde ki 1.77-80% direncinin ne kadar güçlü olacağı bir kez daha test edilebilir.

 

Bitcoin/Altın rasyosu önemli bir destek bölgesine yaklaştı. 10 yıllık reel getirilerde ki yükselişe rağmen altın fiyatlarında $1.770 ons seviyesine doğru hareketin tam olarak gerçekleşmemesinin bir nedeni Bitcoin – Altın işlemleri. Bu hafta Bitcoin’nin altına göre daha iyi performansı teknik açıdan önemli bir desteğe gelindiği için beklenilebilir.

 

Bitcoin/Altın rasyosu günlük grafik:

 

Temel olarak altın için reel getiriler yükselişi nedeniyle aşağı hareketin devamı beklentimizi Q1’22 için koruyoruz. Bazı kurumların 2022 altın fiyatı tahminleri:

  • UBS: $1.650 ons
  • JP Morgan: $1.520 ons
  • Citi: $1.685 ons

 

Altın mum grafik ve mavi çizgi 10 yıllık reel getiriler (Haftalık):

 

EURUSD ABD 10 yıllık reel getirilerde ki yükselişe rağmen 1.13 üzeri işlemlere devam ediyor. Temel olarak aşağı yönlü beklentimizi koruyoruz ancak yeşil enerji dönüşümü nedeniyle AB’de enflasyonist risklerin artması bu düşüncemizde yukarı yönlü riskleri arttıracaktır (Alman 10 yıllıklarının artı bölgeye geçme denemesi de EUR için ilk etapta kısa vadeli olumlu algı yaratabilir) . İlk çeyrekte temel olarak aşağı yönlü beklentimiz devam etse de yukarı yönlü riskler artmaya başladı. Teknik olarak 50 g.h.o. altında olduğumuz sürece temel olan 1.1190 ilk çeyrek hedefimizin korunduğu söylenebilir. Fed’in faiz artışı sürecine başlayıp bilanço büyüklüğünde azalışa gitmesi beklenirken AMB’nin 2022’de faiz arttırmaması ve bilanço büyüklüğünün artmaya devam etmesi bekleniyor.

 

EURUSD mum grafik ve mavi çizgi grafik Almanya-ABD iki yıllık getiri farkı:

 

Kazakistan’ının en önemli teknoloji şirketlerinden (Dijital cüzdan, online ödemeler ve e-ticaret iş kollarına sahip. Yaklaşık 8m aylık aktif kullanıcısı ve 200k tüccar platformunda var) biri olan Kaspi geçen haftayı Londra işlemlerinde $92 ile sonlandırdı. Karışıklığın azalmaya başlamasıyla tepki alımları hissede $104 seviyesine doğru hareketi bu hafta gerçekleştirebilir.

 

Kaspi (KSPI:xlon) günlük grafik:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.