success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller ETF değişimleri

10.01.2022 04:03


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 27 Aralık -  4 Ocak haftasında fonlar;

 

Veriler:

  • Dolar endeksinde net uzun pozisyonlar 56% artış göstererek toplamda 6.3k net uzun kontrat seviyesine yükseldi. Mevcut pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 53%’üne denk geliyor.
  • EURUSD net kısa pozisyonlanma 3% düşüş göstererek 53.6k kontrat seviyesine geriledi. Mevcut pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma seviyesinin 77%’sine denk geliyor.
  • WTI’da yüzdesel bazda değişim olmazken (Sadece 518 kontrat azalış var) ve Brent petrol tarafında net uzun pozisyonlanmalar 12% artış gösterdi. 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmalara sırasıyla WTI için 39% ve Brent petrol için 43% uzaklıkta.
  • Altın net uzun pozisyonlanma 5% gerilerken gümüş net uzun pozisyonlanmada 25% artış yaşandı. Gümüş için mevcut pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 47%’sine denk geliyor.
  • Bakır net uzun pozisyonlanma 27% artış göstererek son 52 haftanın en yüksek seviyesinin 30%’una denk geliyor.

 

Not: Veri toplama tarihi son günü FOMC tutanaklarının yayınlandığı Çarşamba gününden bir gün önceye denk geldiği için bu Cuma açıklanacak rakamlar FOMC tutanakları sonrası dönemi içerecektir.

 

 

 

Yorumlar:

 

  • EURUSD ve altına dair fiyatlama beklentilerimizi sabah notlarımızda paylaştık: Tradeall | Sabah Notları_10.01.2022. Fonların net uzun altın pozisyonları önümüzdeki haftalarda daha çok azalabilir. EURUSD’de tekrardan 52 haftalık en fazla net kısa pozisyonlanmaya doğru işlemler gelecek haftalarda karşımıza çıkabilir. Bu iki pozisyonlanma görüşünü temel sebepler nedeniyle altın için $1.770 ons ve EURUSD için 1.1250/1.1190 fiyat beklentilerimiz ile paylaşıyoruz.  

 

  • Gümüşte geçen hafta net uzun pozisyonlanma 25% artış gösterse de FOMC tutanakları sonrası yaşanan satışlar bu artışın Cuma günü açıklanacak veride kalıcılığını sorgulatıyor. Gümüş hakkında görüşlerimiz;

 

Altın ile paralel aşağı yönlü beklentimizi koruyoruz. Bu hafta Fed üyeleri konuşmaları ve TÜFE/ÜFE verileri sonrası $21.4-$21.5 destek bölgesine doğru bir hareket görülebilir.

 

Temel nedenler:

  • 10 yıllık reel getirilerde yükseliş.
  • Elektrikli araç/batarya üreticilerinde satış baskısının artması (Gümüş bu alanda da çok kullanılıyor).
  • Çin konut ve imalat sektörlerinde yavaşlama (Kısa vade de bütün endüstriyel emtia grubuna negatif yansıyor).
  • FOMC tutanakları öncesi vadeli piyasalarda fonların pozisyonlarında olumlu yönde artış (net uzun pozisyonların artışı) olsa da bu durum yeni uzun pozisyon açılmasından ziyade mevcut kısaların bir miktar kapanması ile olmuş. Tutanaklar sonrası aşağı yönlü baskının artması tekrardan kısa pozisyonların açıldığına işaret olabilir.
  • Altın gümüş rasyosu 80 seviyesinin üzerinde devam ediyor. Kasım ayından beri sıkılaşma döngüsü ile artış yaşayan rasyo gümüşün görece kötü performansını öne çıkarıyor (Düşüş trendlerinde bu rasyonun yükselmeye devam etmesi sağlıklı hareketi gösteriyor)
  • Bitcoin ve altın rasyosu önemli bir desteğe geriledi (Sabah notlarında paylaştık). Bu durum bu hafta altın tarafına ekstra bir satış dalgası yaratabilir. Gümüşte bundan negatif etkilenecektir.

 

Teknik nedenler:

  • Mart 2020’den beri yükselen trend çizgisinin üzerine tekrardan dönüş denemesi başarısız oldu. FOMC tutanakları bu denemenin başarısız olma nedeni.
  • $21.4 seviyesindeki kırmızı desteği öne çıkıyor.

 

Gümüş mum grafik ve 10 yıllık reel getiriler mavi çizgi grafik (Günlük grafik):

 

Gümüş aktif vade ve net pozisyon grafiği:

 

  • WTI aktif vade için net uzun pozisyonlanma 2021 ikinci yarsından beri düşüş trendine genel olarak devam ediyor. Bu trendinde ana değişim nedeni uzun pozisyonların yukarı hareketlerde genel olarak kar realizasyonlarına gitmesi. OPEC+’ın Şubat ayından itibaren 400k varil günlük arz artışına gidiyor olması, Çin’in yeni yılı (Şubat başı) nedeniyle üretim/imalat bazlı talebi azaltması bekleniyor ve Libya/Kazakistan arz problemlerinin yavaş yavaş çözülüyor olması $75.16 desteğinin önümüzde ki haftalarda aşağı yönlü test edilip tekrardan $62.3 – $75.16 işlem bölgesine dönüş yaşanabilir.

 

 

Yılın ilk haftasında BYF’ler değerli metallerde;

  • Altın tarafında 103.9k troy ons alış
  • Gümüş tarafında 743.3k troy ons alış
  • Platin tarafında 3.7k troy ons satış
  • Paladyum tarafında 910 troy ons alış

 

Gerçekleştirdi. Aşağıda ki grafik toplam altın stokları (ETF holdings) ve spot altın grafiği (mum grafik) haftalık olarak gösteriyor.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.