success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_12.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)

12.01.2022 10:33


Dün ABD endeksleri pozitif kapanışlar yaparken Powell’ın sıkılaşma döngüsünde detay vermemesi, katılım oranını öne çıkararak sözel müdahalede bulunması (agresif sıkılaşma beklentilerini törpülemesi) ve teknik olarak S&P 500’ün tekrardan 50 g.h.o. üstüne çıkması olumlu havanın nedenleriydi.

 

S&P 500 0.9% ve Nasdaq bileşik 1.4% artış ile günü sonlandırdı. Ekonomik büyüme beklentilerine paralel petrol fiyatlarında ki yükseliş enerji sektörünü olumlu etkilemeye devam ediyor. Omicron vakaları artmaya devam etse de piyasalar para politikası beklentileri ile fiyatlanmaya devam ediyor. Powell’ın konuşma detaylarına baktığımızda;

 

  • Ekonomik görünüm, tüketim (talep) ve istihdam tarafında olumlu görüşler belirtse de katılım oranının daha yüksek olabileceğini vurguladı. Yorum: Aralık ayı Fed toplantısı sonrası da benzer bir sözel müdahale yapmıştı ancak hem tutanaklar hem de Aralık ayı istihdam verisi detayları farklı bir resim karşımıza çıkardı (10 yıllık getirileri de 1.52%’den 1.81%’e kadar 2 hafta içinde yükseldi). Katılım oranının pandemi önceki zamana göre düşük kalmasının ana nedeni 55+ yaş grubunun işgücüne geri dönmemesi. Bu durum istihdam piyasasında yapısal bir değişim. Para politikası ile çözülemez. 2021’de Fed nasıl “transitory/geçici” beklentisinde hatalı çıktıysa bu sene de “katılım oranı” görüşünde hatalı çıkacağını istihdam veri detaylarını inceledikçe görmeye başlıyoruz. Özetle, 24-55 yaş grubu çalışanlarından gelen maaş bazlı enflasyonist riskler artmaya devam edecek ve bu durum Fed’in katılım oranı düşüncesini rafa kaldırıp sıkılaşma döngüsünde daha agresif olmasına neden olacak.
  • Tahvil alım programı, faiz artışları ve bilanço daraltması ile sıkılaşma döngüsü olacağını belirtti ancak detay vermekten kaçındı. Veri bazlı hareket edeceklerinin altını çizdi. Örneğin, enflasyon verileri 3-4 ay daha çok yüksek seyretmeye devam ederse ne yapacaksınız sorusuna Mart ayında olası ilk artış yapılacağına dair net bir sinyal gelmedi. Her Fed toplantısında durum değerlendirilecek şeklinde daha yuvarlak bir cevap geldi.
  • İstihdam piyasasını bozmamak için fiyat istikrarının gerekliliğini belirtti.

 

ABD istihdam piyasası tüm yaş grupları katılım oranı (Evet 2014-2019 bölgesinin altındayız):

 

Ancak, ana iş gücünü oluşturan 24-54 yaş grubunda tekrardan 2017-2019 bölgesine dönmüş durumda:

 

Toplam katılım oranının (ilk grafik) 2014-2019 bölgesi altında kalma sebebi de 55+ yaş gurubunun pandemi sonrası iş gücüne dönmemesi (Bizim yorumumuza göre bu bir yapısal değişim ve para politikası ile değiştirilemez):

 

İş gücü piyasasında tam istihdama yakın olduğumuz ve maaş bazlı enflasyonist baskıların önümüzde ki aylarda daha çok karşımıza çıkacağını ön görmeye devam ediyoruz.

 

Ortalama saatlik ücretler pandemi öncesi yükseliş trendinden daha hızlı artmaya devam ediyor:

 

Bugün açıklanacak TÜFE verisi sonrası Powell’ın sözel müdahalesi etkileri tekrardan terse dönebilir. Dün ABD 2 yıllık ve 10 yıllık getirileri katılım oranı bazlı sözel müdahale ve sıkılaşmaya dair detay vermekten kaçınma ile bir miktar düşüş yaşadı (2 yıllık 0.94%’den 0.88% ve 10 yıllıklar tekrardan 1.75% altına döndü). Sıkılaşma döngüsünün açıklanacak veriler ile hızlanmaya başlaması ile (Fed’in 26 Ocak tarihindeki toplantısında Mart ayı faiz artışına işaret edeceği ve bugün açıklanacak TÜFE verisi sonrası Mart ayı olasılıklarının tekrardan 100%’e doğru yükseleceği görüşlerimizi koruyoruz) hem 2 yıllık hem de 10 yıllık getirilerde pandemi öncesi zamanı hatırlamak adına aşağıda ki grafiği paylaşıyoruz.

 

Beyaz çizgi 2 yıllıklar (0.89%) ve mavi çizgi 10 yıllıklar (1.73%). Enflasyon rakamlarının kötü gelmeye devam etmesi ve maaş bazlı risklerin arttırması ile daha agresif bir Fed (Sıkılaşma döngüsü) durumunda getirilerin nerelere gidebileceğine dair görüşleri pandemi önceki seviyeler ile analiz etmek faydalı olur.  Finansal koşullar sıkılaşmaya devam edecek.

 

Dün getirilerde ki gerileme endekslere pozitif yararken dolar endeksine de negatif etki etti. DXY 50 g.h.o. altına düştü. Bugün açıklanacak TÜFE verisi tekrardan 50 g.h.o.

üzerine dönmesi pozitif görünümün korunması adına önemli. Altın da dolar endeksinde ki güç kaybına paralel $1.820 ons seviyelerini gördü. Temel görüşlerimizde (aşağı yönlü beklenti) değişiklik yok. Bugün açıklanacak TÜFE verisi sonrası yarın altın ve gümüş için daha kapsamlı yorumlar yapacağız.

 

Çekirdek TÜFE bugün TSİ 16:30’da açıklanacak veride 5.4% gerçekleşmesi bekleniyor. Manşetinde 7% seviyesine ulaşması bekleniyor (Son 40 yılın en yüksek rakamı gelmesi bekleniyor).

 

Mavi çizgi gerçekleşen çekirdek TÜFE ve mor çizgi beklenti:

 

Beklentilerden daha yüksek bir çekirdek veri ile karşılaşma riski konut/kira kaleminde ki gecikmeli takip nedeniyle yaşanabilir. 2021 senesinde ABD kira fiyatları adeta uçuşa geçerken bu veri 6-8 ay gecikmeli çekirdek TÜFE’ye yansıyor (Kiracıların farklı aylarda kira kontratlarını yenilemesinden ötürü)

 

 

Son olarak kısa vadeli ve daha uzun vadeli enflasyon beklentilerini aşağıda ki grafikte detaylı olarak paylaşıyoruz. 10 yıllık ve 5 yıllık beklentiler (Başa baş fiyatlamalardan gelen) sırasıyla 2.6% ve 2.9%. Uzun vadeli beklentilerde aşağı yönlü sert bir hareket daha yok. 1 yıl vadeli enflasyon swap fiyatlaması da (Turuncu çizgi) yüksek seyrine devam ediyor.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.