success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500 - Q4'21 bilanço dönemi

12.01.2022 04:00


Yarın Delta Airlines ve Cuma günü ise JP Morgan, Wells Fargo, Citi & Blackrock takvim yılına göre dördüncü çeyrek bilançolarını açıklayacaklar. S&P 500’de bilanço sezonuna girerken genel olarak endeks/sektör beklentilerini paylaşmak isteriz. Her bilanço döneminde olduğu gibi dört ana performans ölçüsü;

  • Kar büyümesi
  • Ciro büyümesi
  • Net kar marjı
  • Hisse geri alım programları

 

Olacak. Şirketlerin 2022 yılı beklentilerini (Guidance) etkileyecek değişkenler ise;

  • Talep büyümesi beklentileri
  • Enflasyon beklentileri
  • Maaş baskıları
  • Tedarik zinciri problemleri
  • Omicron varyantı

 

Ana başlıklar olarak sıralanabilir.  Q3’21 de hisse başı kar büyümesi yıllık bazda 39% gerçekleşirken ciro büyümesi 17% olmuştu. Aşağıdaki grafikte üst kısım yıllık bazda ciro büyümesini (hem gerçekleşenler hem de beklentiler olarak) ve alt kısım hisse başı kar büyümesini (hem gerçekleşenler hem de beklentiler olarak) gösteriyor.

 

Q4’21 için kar büyümesinin yıllık bazda 22.6% ve ciro büyümesinin 12.8% olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

 

S&P 500 için geçmiş ve beklenen ciro ve kar büyümeleri:

 

Covid-19 nedeniyle oluşan baz etkisinin geçmesiyle 2022 yılında ciro büyümesinde tekrardan tek haneli rakamlara dönüş ve kar büyümesinde de 2022 son çeyreğine kadar tek haneli büyüme rakamları bekleniyor. 2022’nin tamamı için ciro büyümesinin 2021’e göre 7.6% ve kar büyümesinin 9.4% olması bekleniyor.

 

Yorum: Bu durum çift haneli ciro büyümesi olan bilançosu güçlü (Düşük borçluluk ve görece yüksek nakit pozisyonu olan) teknoloji şirketlerine Q4’21 bilançoları sonrası yatırım talebini arttırabilir.

 

Q4’21 için sektör beklentilerini incelediğimiz zaman;

  • Kar büyümesinde en iyi üç sektör: Enerji*, endüstriyeller ve hammadde (materials)
  • Kar büyümesi için en kötü üç sektör: Alt yapı, zorunlu olmayan tüketici ürünleri ve finansallar**
  • Ciro büyümesi için en iyi üç sektör: Enerji, hammadde ve konut/gayrimenkul
  • Ciro büyümesi için en kötü üç sektör: Alt yapı, zorunlu tüketici ürünleri ve finansallar

*Enerji sektörünün bu kadar iyi performans beklentileri içermesinin bir nedeni Q4’20 de petrol fiyatlarının ortalama $42.7 olması.

** 10-2 yıllık getiri makasın Q4’21 de yaklaşık 30 baz puan gerileme yaşadı.

 

Hem ciro hem de kar büyümesi Q4’21 beklentilerine baktığımızda sene başından beri devam eden büyüme şirketlerinden (teknoloji bazlı) değer şirketlerine (ekonomik büyümeye daha hassas olan sektörler) rotasyon trade’leri daha çok anlam kazanıyor. Ancak;

  • Daha uzun vadeli beklentilerde (2022 H2 / 2023 sonrası) iletişim hizmetleri (Teknoloji hisselerini içeriyor. Örneğin Google, FB, Twitter ve Netflix bu kategoride AT&T gibi şirketlerle birlikte), zorunlu olmayan tüketici ürünleri (Tesla ve Amazon bu kategoride) ve teknoloji sektörleri (IT) tekrardan ciro büyümesinde öncü konuma geçiyor.

 

Not: Fed’in Aralık ayı şahin pivotu sonrası finansallar Q4’21 kötü beklentilerine rağmen olumlu ayrıştı.

 

Büyüme şirketlerinden değer şirketlerine rotasyon işlemleri sene başından beri öne çıkarken uzun vadede tam tersinin asıl trend olduğu aşağıda ki grafikte net bir şekilde görülüyor.

 

Değer/Büyüme endeksleri rasyosu haftalık grafik:

 

Net kar marjı beklentilerine baktığımızda Q4’21 için 11.9% olduğu görülüyor. Q3’21 net kar marjı 12.6% olarak gerçekleşmişti. Tarihi rekor seviye Q2’21 de 13.1% ile yaşandı.

 

S&P 500 net kar marjı:

 

Sonuç olarak kar büyümesi, ciro büyümesi ve net kar marjı beklentilerinde pandemi sonrası 2021’de tavan yapıldığı ve Q4’21 döneminden başlayarak yavaşlama/gerileme beklentilerinin öne çıktığı görülüyor.

 

Her bilanço döneminde olduğu gibi şirketler açıklama yaptıkça beklentiler de açıklama yapmayanlar için revize edilecektir (Örneğin, Google’ın olumlu bir bilanço açıklaması sonrası Facebook’da açıklaması önesi yukarı revizyonlar görür). 2022 yılı için şirketlerin kendi beklentilerini revize etmesi fiyatlamalarda Q4’21 için gerçekleşen rakamların önüne geçebilir (Forward guidance).

 

Olumlu sürpriz tarafında hisse geri alımları açıklamaları takip edilmeli. Q3’21 rakamı tarihi rekordu. Nakit pozisyonu güçlü şirketler Fed pivotu sonrası yaşanan (devamı da söz konusu olabilecek) hisse fiyatı düşüşlerini fırsata çevirmek isteyebilir.

 

S&P 500 hisse geri alımları ($ milyar) grafiği:

 

S&P 500 değerleme metriklerine baktığımızda;

  • Mevcut F/K 25.9
  • 12 aylık beklenen F/K 21.4
  • Mevcut FD/FAVÖK 16.8
  • 12 aylık beklenen FD/FAVÖK 16.8

 

Metrikler 2020 son çeyrek – 2021 ilk çeyrek bölgesine göre gerilemiş olsa da (2021 senesinde ki güçlü bilançolarla) tarihsel olarak hala yüksek seviyelerde.

 

 

Sabah notlarımızda günlük olarak açıklanacak bilançoları ve şirketler özelinde beklentilerimizi paylaşacağız.

 

Hızlıca birkaç şirketten bahsetmekte yarar var:

  • DAL:xnys (Delta Airlines)

Yarın seans öncesi 22 cent HBK (adjusted) ve $8.45 milyar ciro açıklaması bekleniyor. Havacılık sektörü Omicron varyantından Kasım ayından beri negatif etkilendi. 2021 yılında açıkladığı bilançolar öncesi alımlar ve  açıklamalar sonrasında kar realizasyonları olduğu genel olarak görülüyor. Benzer bir durumu yarın açıklanacak bilanço sonrası da (Kar realizasyonu) yaşanabilir.

 

 

  • KSPI:xlon (KASPI.KZ)

 

S&P 500 ile alakası yok. Kazakistan’ın öncü teknoloji şirketi (Ödeme sistemler, e-ticaret ve kişisel fintech ürünleri // 10 milyon aylık aktif kullanıcısı var ve 200k ticari işletme app’i kullanıyor) ve Londra’da $ bazında işlem görüyor. Kazakistan’da karışıklığın azalması ile tekrardan $105 seviyesinde bulunan 200 g.h.o. doğru hareketin devam edebilir.

 

 

Yarın ki sabah notlarında değineceğiz ancak buradan da belirtmekte fayda var. ABD’de işlem gören Çin teknoloji şirketlerinde 2021 yılında temel değerlerden oldukça negatif ayrışma sonrası 2022 oldukça iyi başladı. Sene başından beri değişimler;

  • Alibaba +11.3%
  • JD.com +9.5%
  • Baidu +5.3%
  • Pindoudou +2.6%

 

Seans öncesi işlemlerde de bu grup oldukça iyi ayrışıyor. Örneğin Alibaba dün kapanışına göre 3% yukarda.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.