success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_13.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)

13.01.2022 11:14


Dün ABD Aralık ayı TÜFE verisi sonrası ABD 10 yıllıklarında korkulan boyutta bir yükseliş hareketinin olmaması endekslere kısa vade de nefes aldırdı. Ancak TÜFE detaylarında çekirdek kalemlerde net olarak görülen gelişmeler;

  • Enflasyonda yayılma riskleri devam ediyor.
  • Geçmişte “geçici” denen kalemlerde tekrardan artış var.
  • Shelter (kira kalemini içeren kısım) aylık bazda yüksek seyrine devam ediyor ve önümüzde ki aylarda daha da yükselecek (Gecikmeli yansıma dolayısıyla).

 

TÜFE verisi sonrası Mart ayı faiz artışı olasılıkları 90%’nın üzerinde. Fed üyelerinden bu sene 4 artış olmalı (Piyasa 3.5 artış fiyatlıyor) ve ilk artış Mart ayında olmalı yorumları artarak gelmeye devam ediyor. Kısaca, Kasım ayı TÜFE verisi sonrası fiyatlamalara benzer bir şekilde “Korkulan senaryo 10 yıllıklarda olmadı ya da manşette en kötüsü geride kaldı” yorumları ile fiyatlamaların “kısa vadede” yapıldığı görülüyor ancak uzun vade de çekirdek enflasyonun detayları hiçte iyi bir tablo önümüze çıkarmıyor.

 

Enflasyon detayları (Çekirdek kalemlere odaklanmak Fed’in sıkılaşma döngüsünü doğru analiz etmek adına önemli):

  • Sarı ile işaretlediğimiz “çekirdek” kısmında daha “en kötüsü” geride kalmamış olabilir (Biz Q1’22 de tavan yapmasını bekliyoruz)
  • Yayılma risklerinin artıyor olması Q1’22 sonrası “baz etkisinin” çekirdek grubunda “manşet” rakama göre daha az olumlu etkilemesi söz konusu olabilir.

 

10 yıllıkların 200 haftalık ortalaması üzerine beklediğimiz yükseliş hareketini yapması çoklu varlık fiyatlamalarında “sıkılaşma döngüsü” ektisini daha çok karşımıza çıkaracaktır. Dün açıklanan TÜFE verisi özünde sıkılaşma döngüsünü net olarak destekleyen detaylara sahip. Sıkılaşma döngüsü ile beraber “finansal koşullarda sıkılaşma” beklentimizi koruyoruz.

 

10 yıllık getiriler haftalık grafik:

  • Geçen hafta ve bu hafta 200 haftalık ortalaması (sarı çizgi) yukarı kırmayı denedi (1.79%). En son 2019’da bu seviyenin üzerinde işlemler gördüğü için kırılması birkaç deneme sonrası olacaktır. Bu direncin kırılarak önümüzdeki haftalarda desteğe dönüşeceğini düşünüyoruz. 26 Ocak Fed toplantısı ile Mart ayına faiz artışı için kesin bir vurgu iyi bir tetikleme noktası olabilir.

  

 

Belirttiğimiz 10 yıllık getiride ki direnç seviyesi (200 haftalık ortalama) yukarı kırılana kadar;

 

EURUSD’de 100 g.h.o. (1.1510) direnç seviyesi takip edilebilir.

  • Temel nedenlerden ötürü 1.1510’a kadar olası yaşanacak yükselişleri bir satış fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Fed ve AMB politikalarının ayrışmaya devam etmesi USD lehine fiyatlamaları temel analiz çerçevesinde arttırmalı. Almanya-ABD 2 yıllık getiri farkı USD lehine hareket ederken EUR güç kazanıyor.

 

EURUSD günlük grafik (Mavi noktalı grafik Almanya-ABD getiri farkları):

 

 

Dolar endeksinde 100 g.h.o. olan 94.6 desteği takip edilebilir.

  • Fed’in sıkılaşma döngüsü ile tekrardan yükseliş kanalının içine gireceğimizi ön görüyoruz. Düşüşlerin bir alım fırsatı yarattığını düşünüyoruz.

Dolar endeksi günlük grafik:

 

Altın tarafında $1.864 ons direnç seviyesi takip edilebilir.

  • 10 yıllık reel getirilerde ki yükselişin devam etmesi beklentimize paralel altın fiyatlarında yukarı hareketlerin bir satış fırsatı olacağı düşüncemizi koruyoruz. Altın için yükselen enflasyon analizin bir bacağı diğer bacağı ise 10 yıllık getiriler ve buna bağlı reel getiriler. Aşağıda ki grafikte beyaz çizgi 10 yıllık reel getiriler ve mavi çizgi altın fiyatları. Ters korelasyon net bir şekilde görülüyor.
  • Sıkılaşma döngüsü ile reel getirilerde yükselişlerin devamı ve altın fiyatlarında tekrardan aşağı dönüş ($1.770 ons) beklentimizi ilk çeyrek için koruyoruz. Bitcoin-altın ilişkisinin de bu beklediğimiz hareketi bir miktar geciktirdiğini düşünüyoruz.

 

10 yıllık reel getirirler (Beyaz çizgi) ve altın (mavi çizgi) haftalık grafik:

 

Bugün, ABD endeks vadelileri dün ki hafif primli kapanışları geri veriyor. Nasdaq 100 endeksinde dipten al bölgesi olarak 14.900-15.000 bölgesini takip ediyoruz. Opsiyonlar ile bu bölgeye düşüş trade stratejileri yapılabilir (Bugün paylaşmaya çalışacağız)

 

ABD’de işlem gören Çin teknoloji şirketleri temel değerlerden 2021 yılında oldukça negatif ayrıştığı için 2022 ilk çeyreğinde beklediğimiz tepki alımlarına devam ediyor. Dün Alibaba 50 g.h.o. üstünde kapadı. Kısa vade de yukarı hareketin $148 seviyesine doğru devamı beklenebilir.

 

Alibaba günlük grafik:

 

Bugün Fed başkan yardımcısı adayının TSİ 18:00’de konuşması var. Önceden yayınlanan özet konuşmada “yüksek enflasyon” tarafına değindiği görülüyor. Konuşma sonrası endekslerde satış baskısı artabilir. Aralık ayı ÜFE verisi de günün en önemli verisi (TSİ 16:30).

 

Petrol dün stok verilerinin beklenenden çok azalmasıyla yükselişine devam etti. Kasım ortasında ki fiyatlamalara yaklaştık. Tekrardan aşağı yönlü riskler artmaya başlayabilir.

 

Petrol stokları değişimi ve fiyat grafiği:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.