success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Nasdaq 100 put bear spread, Beyond Meat ve Turo

13.01.2022 05:02


ABD Aralık ayı TÜFE verisinde çekirdek kalemlerde ki detaylar Fed’in “sıkılaşma döngüsünü” destekliyor (Tradeall | Sabah Notları_13.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)). Agresifleşen faiz artışları beklentileri (Fed üyeleri TÜFE verisi sonrası 2022’de dört artışı öne çıkarmaya başladı) ve bilanço daraltılmasına dair önümüzde ki Fed toplantılarında alacağımız  sinyaller eşliğinde finansal koşulların Q1’22 de sıkılaşma beklentimizi koruyoruz.

 

Nasdaq bileşik endeksinde son 52 haftanın en düşük fiyatında işlem gören hisse oranı yüksek seyrine (>15%)  devam ediyor. Aşağıda ki grafikte çubuk grafik endeksin yüzde kaçının son bir yıldaki en düşük seviyede işlem gördüğünü gösteriyor. Nasdaq bileşik endeksi tarihi yüksek seviyesinden sadece 6% aşağıda.

 

Nasdaq bileşik endeksi (Beyaz çizgi) ve son 52 haftalık en düşük fiyatta işlem gören hisse oranı (Çubuk grafik):

 

Q1’22 için finansal koşullarda sıkılaşma beklentimize paralel Nasdaq 100 endeksinde 14.900 – 15.000 bölgesini “dipten al” stratejisi için takipteyiz. (Yukarıda bilerek bileşik endeksin grafiğini kullandık. Piyasa derinliğini daha iyi gösterebilmek adına).

 

Bu süreçte  beklediğimiz olası aşağı hareketten yararlanabilmek adına Nasdaq 100 vadelisinde put (satım) porsiyonları ile 18 Mart vadeli “bear spread” stratejimizi paylaşıyoruz.

 

1 kontrat 15.750 kullanım fiyatlı opsiyonda satış yapılarak prim alınması ($511.5*20=$10,230.00 prim alımı)

 

1 kontrat 16.000 kullanım fiyatlı opsiyonda alım yapılarak prim ödenmesi ($621.75*20= $12,435.00 prim ödenmesi)

 

Stratejinin oluşturulabilmesi için ödenmesi gereken brüt prim miktarı $2,205.00 (Fiyatlar aktif olarak değiştiği için Bid-Ask fiyatlarını tick value olan $20 ile çarpınca prim miktarları hesaplanabilir).

 

18 Mart 2022 tarihinde Mart vadeli Nasdaq 100 endeksi;

  • 16.000 üzerinde olursa maksimum kayıp brüt olarak $2,205.00 ($12,435.00-$10,230.00)
  • Başa baş noktası (brüt olarak) Nasdaq 100 endeksi vadelisi için 15.899,75
  • 15.750 altında olursa maksimum kar $2,795.00 ((16.000-15.750)*20 – $2,205.00 = $2,795.00)

 

Şeklinde hesaplanabilir. Aktif (Mart 2022) Nasdaq 100 vadeli kontratı günlük grafik (NQH2):

 

 

Beyond Meat:

S3 Partners’ın yaptığı çalışmaya göre Russell 1000 endeksi içinde en çok short pozisyona sahip olan hisse Beyond Meat. 25 Şubat tarihinde açıklayacağı bilançosu ile “short covering/squeeze” temasının yaşanabileceğini düşünüyoruz.

 

 

Şirket “bitki bazlı protein” üreticisi (Yapay burger ve nugget üretiyor). Mevcut piyasa değeri $4.3 milyar ve geçtiğimiz sene Ocak ayında $221 seviyesinden bu sene başında $60 seviyesinin altına kadar geriledi. Yapay protein pazar büyüklüğü pandemi dönemi öncesi global bazda $140 milyar olarak ölçülüyordu. Beyond Meat bu alanda öncü isimlerden. Pandemi sonrası enflasyonist baskılar, yem üretimi ve tedarik zincirleri problemleri bu tarz yapay protein üreticilerine talebi arttırdı. KFC ile yaptığı anlaşma ile bu seneden itibaren ABD’de ulusal bazda satışlara başlayacak (Geçmişte deneme sürecindeydi). KFC ile anlaşma ilk adımda ABD pazarı için olsa da özünde uluslararası cironun arttırılması içinde önemli bir adım.  Şirket 10 Kasım tarihinde üçüncü çeyrek rakamlarında net ciro olarak $106.5 milyon açıklamıştı. Dördüncü çeyrek için net ciro beklentisi $85-110 milyon aralığında. Piyasa beklentileri $101.6 milyon.

 

BYND para yakan (Geçen çeyrek FAVÖK’ü -$36.8 milyon) bir büyüme şirketi olması ve hissede short miktarı oldukça fazla olmasına rağmen KFC anlaşması haberi ile $60 altında fiyatlamadan dün kapanışı ile $67.6 seviyesine yükseldi. Bilanço açıklamasında KFC süreciyle ilgili finansal beklentileri (forward guidance) 2022 için yükseltmesi ve short’ların kapanmaya başlaması yukarıda ilk aşamada $74.5 seviyesinde bulunan 50 g.h.o. direncinin test edilmesine neden olabilir. Asıl takip ettiğimiz bölge ise $85-91 aralığı.

 

Beyond Meat günlük grafik:

 

KFC anlaşması sonrası reklam:

 

Turo:

2022’in ilk yüksek profilli teknoloji halka arz başvurusu. Turo’yu kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz: “Airbnb for cars”. Arabalar için bir paylaşım platformu. Uber gibi platform üzerinden araba çağırmıyorsunuz. Direkt park halinde bulunan arabayı platform üzerinden kiralıyorsunuz/kullanıyorsunuz. Pazar payı kapmak için hedef aldığı rakipler Avis ve Enterprise gibi legacy araç kiralama şirketleri. Şirket 2009 yılında kuruldu ve private market’ta şimdiye kadar $467 milyon para topladı. Yatırımcıları arasında Alman araç üreticisi devi Daimler’de mevcut. Şirket 2021’in üçüncü çeyreğinde $349.5 milyon brüt ciro (GBV) elde etti.

 

 

Ne zaman işleme açılacağına dair net bir bilgi daha yok ama 2022’nin ses getirecek ilk teknoloji bazlı halka arzı olacak. İkinci el araçlarının oldukça yüksek olduğu bir zamanda doğru bir iş modeli ile halka arz sürecinde.

Carsharing platform Turo becomes first big IPO filing for 2022 | Fortune

 

Son olarak global bazda kaç tane unicorn ($1 milyar fazla değerlemeye sahip start-up) olduğuna bakalım. Bu sayı gelecek aylarda yeni halka arz başvuruları açısından da önemli olacak. Q4’21 itibariyle global bazda 959 unicorn mevcut ve bir önceki sene aynı döneme göre artış hızı 69%. Nasdaq 100 endeksinde 14.900 – 15.000 bölgesinden “dipten al” stratejisi için bekleme sebebimizin (Ayı piyasası beklentimiz yok. Düzeltme sonrası yükseliş bekliyoruz) bir parçası da bu güçlü “pipeline” olan inancımız.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.