success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD finansalları bilançoları ve perakende satışlar

14.01.2022 05:28


Takvim yılına göre Q4’21 bilanço döneminde;

  • Blackrock: Varlık yönetiminde öncü finansal kuruluşlardan biri olan Blackrock’ın toplam yönettiği fon büyüklüğü 2021 yılı son çeyreğinde $211.7 milyar net giriş ile toplamda $10 trilyona ulaştı. Tarihte ilk defa halka açık bir varlık yönetimi $10 trilyon toplam varlık seviyesine ulaşmış oldu. S&P 500’ün son üç yılda sergilediği yüksek performans (2021 yılında 27% prim yaptı) toplam varlık seviyesinde yaşanan yükselişin ana nedeni. Aktif yönetilen fonlara giriş son çeyrekte $101 milyar oldu. Bu rakam 2019’dan beri en yüksek seviyede. Yorum: 2022 yılı içinde aktif yönetilen fonların pasiflere karşı daha iyi performans sergileyeceği beklentisi ile bu yükseliş yaşanmış olabilir. Gene de toplam varlıkların ($10T) $2.6T’u aktif yönetimde. Şirket dördüncü çeyrekte gelir olarak (Yönettiği varlıkların performansı olarak düşünmeyin. Aldığı yönetim ücretleri, komisyonlar ve başarı primi/carried interest gibi kalemler) $5.11 milyar elde ederken (Piyasa beklentisi $5.16 milyardı) hisse başı kar olarak $10.42 açıkladı (Piyasa beklentisi $10.15). Blackrock hissesi 2021 yılında 26% değer kazanmıştı 2022’ye 5% düşüşle başladı. Bilanço sonrası hisse seans öncesi işlemlerde 1.5% aşağıda. Yorum: Toplam varlık seviyesi tarihi bir noktaya ($10T) ulaşmış olsa da Q4’21 gelirlerinde piyasa beklentisinin altında kalması ve 2022’nin ilk iki haftasında hisse senedi endekilerinde yaşanan satış baskısı Blackrock’ı negatif etkiliyor.

 

Blackrock’ın yönetiminde bulunan toplam varlık miktarı yıllık değişimi:

 

  • JP Morgan: Son çeyrek trading gelirleri beklenti altında kalırken ticari ve tüketici kredileri geçen yıl aynı döneme göre azalış gösterdi. Sabit getirili kıymetler, FX ve hammadde alım-satımında (Fixed income, Currency & Commodity trading) kazanılan ciro 16% düşüş gösterirken piyasa beklentisi 13.5% gerilemeydi. 2021 yılında şirket alım-satımlarında yaşanan yükseliş dolayısıyla yatırım bankacılığı tarafı tarihinin en iyi çeyreksel rakamlarını açıkladı. İçinde bulunduğumuz çeyrek içinde kredi dinamiklerinde iyileşmeler gördüklerini yönetim belirtiyor.  Son çeyrekte toplam ciro $30.3 milyar olurken hisse başı kar $3.3 açıklandı. Dördüncü çeyrekte $1.8 milyar rezerv (Covid-19 nedeniyle tutulan) serbest bırakıldı. Hem toplam ciro hem de kar rakamı beklentilerin üzerinde açıklansa da detaylarda trading kısmının zayıf seyri ve ticari/tüketici kredilerinde yıllık bazda gerileme hisseye seans öncesi işlemlerde 3.8% düşüş yaşatıyor.
  • Citigroup: JP’ye benzer bir şekilde Citi’de sabit getirili kıymetler, FX ve hammadde alım-satımı beklenti altında kaldı. Trading kaleminin $2.69 milyar ciro yaratması beklenirken $2.54 milyar gerçekleşti. Yatırım bankacılığı tarafı Citi’de de olumlu. Toplam ciro $17.02 milyar ve hisse başı kar $1.46 olarak açıklandı. Artan maliyetler nedeniyle son çeyrek karı 26% gerileme gösterdi (Gene de piyasa beklentilerinin üzerinde). Hisse seans öncesi işlemlerde trading tarafının zayıflığı ve artan maliyetler nedeniyle 4% düşüş gösteriyor.
  • Wells Fargo: 2022 için tüketici kredilerinde olumlu bir görünüm bekliyor. Son çeyrekte toplam gelirler $20.86 milyar (Piyasa beklentisi $18.8 milyar) ve hisse başı kar $1.38 (Beklenti $1.02). Wells Fargo JP Morgan ve Citi’ye kıyasla daha çok klasik bankacılık enstrümanlarına dayalı bir iş modeli var. 2022 senesi için ABD tüketimi ve kredi alımı konusunda olumlu bir görünüm sunması hisseye seans öncesi işlemlerde 1.4% prim yaşatıyor.

 

ABD finansallarının bugün açıkladıkları rakamlar sonrası genel olarak kar satışları fiyatlamalarda hakim. 2022’nin ilk iki haftası KBW bankacılık endeksi 11.6% prim yaşamıştı (Fed’in sıkılaşma pivotu sonrası finansallara gelen alımlar ile). Bilançolar sonrası kar satışları görülüyor. Wells Fargo’da spot piyasanın açılmasıyla eksiye geçebilir.

 

Perakende satışlar:

  • Aralık ayında beklentilerin oldukça altında bir satış rakamıyla karşılaştık. Özellikle kontrol grubunda ki 3.1%’lik gerileme negatif tarafta oldukça dikkat çekici (Büyüme verisi hesaplamalarına kontrol grubu girdiği için).
  • Son 10 ayın en yüksek düşüşü yaşandı. Enflasyon ve Omicron varyantı genel olarak bu kötü performansın nedenleri olarak gösteriliyor. Enflasyon tarafında Fed’in daha hızlı hareket etmesini destekleyen bir veri seti olduğu ilk bakışta söylenebilir.
  • E-ticaret satışlarını içeren non store sales kaleminde toplam satışlar içinde pay yükselmeye devam ediyor. Aralık ayında toplam satışların 16.1%’i e-ticaretten gelirken bu rakam Kasım ayında 15.9%’du.

 

 

Finansalların bilanço açıklamaları ve perakende satışlar verisi sonrası ABD vadelileri 1%’e yakın ekside. S&P 500’de 4.573 ve Nasdaq 100 endeksinde 14.900-15.000 bölgesini “dipten al” stratejisini uygulamak adına takip ediyoruz.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.