success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_18.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)

18.01.2022 10:28


ABD 2 yıllık ve 10 yıllık getirilerinde hızlı yükselişler ile güne başlıyoruz. Dün hem hisse senedi hem de tahvil spot işlemleri/piyasaları Martin L. King günü nedeniyle kapalıydı. Vadeli piyasalar açık olsa da geçen hafta Cuma günü açıklanan ABD veri setinde görülen tüketicilerde uzun vadeli enflasyon görünümünün bozulması ve artan fiyat baskısının tüketimi yavaşlatmasının etkileri Asya seansında bugün itibariyle daha çok fiyatlanarak (Agresifleşmesi beklenen Fed ile) karşımıza çıkıyor. Dün piyasa fiyatlamalarında Fed’in Mart ayı faiz artışı olasılıkları 100%’e ulaşmıştı. Bugün de 2022 Aralık ayına geldiğinde piyasa toplamda dört faiz artışı fiyatlıyor. Ocak ayı Fed toplantısı 25-26’sında olacak. Gelecek hafta beklentilerimizi paylaşacağız. Sözel yönlendirmeler/tek sayfalık özet paylaşım ile Aralık ayında paylaştığı üç artış görünümünü daha şahinleştireceği beklenebilir.

 

Tahvil getirilerinde yükselişin devamının bekliyoruz. ABD 2 yıllıklarında pandemi öncesi seviyeler 1.20-1.40% bandı (Mevcutta 1.05%) ve 10 yıllık getirilerde 2% seviyesine doğru hareket (Mevcutta 1.83%) önümüzde ki haftalarda yaşanabilir. Yüksek enflasyon (tüketime negatif etkilemeye başlaması), tam kapasiteye oldukça yakın istihdam piyasası ve maaş bazlı enflasyonist risklerin artmaya devamı daha agresif bir Fed ve daha yüksek tahvil getirilerini temel açıdan destekliyor. 10 yıllık getirileri için teknik açıdan kırılmasını beklediğimiz 200 haftalık ortalamanın bu sabah itibariyle üzerindeyiz.

 

ABD 10 yıllıları haftalık grafik (Sarı çizgi 200 haftalık ortalama):

 

Tahvil piyasasında getirilerin yükselişi hisse senedi endekslerine negatif yansımaya devam ediyor. Nasdaq 100 vadelisi bu sabah itibariyle 1% aşağıda. S&P 500 için 4.570-75 ve Nasdaq 100 için 14.900-15.000 bölgesini dipten al stratejisi için takip etmeye devam ediyoruz. Opsiyonlar ile aşağı yönlü kurguladığımız Nasdaq 100 bear spread stratejisi de iyi gidiyor (Tradeall | Nasdaq 100 put bear spread, Beyond Meat ve Turo / Stratejiyi paylaştığımızda Nasdaq 100 aktif vadelisi 15.895 seviyesindeydi. Bu sabah itibariyle 15.450’den işlem görüyor)

 

Getirilerde ki yükseliş altın fiyatlarına negatif yansırken (Normal şartlarda daha çok satış baskısı yaratmalı ancak Bitcoin-Altın işlemleri sene başından beri altını görece güçlü tuttu. Bu durumun değişmesini “Altın sat BTC al” işlemleriyle önümüzde ki haftalarda daha çok öne çıkacağını düşünüyoruz. Altın için ilk çeyrekte takip ettiğimiz seviye hala $1.770 ons) dolar endeksi de pozitif etkileniyor.

 

Dolar endeksinde günlük grafikte  100 g.h.o. seviyesinden gelen tepki alımlarıyla 50 g.h.o. seviyesine doğru hareket devam ediyor:

 

Dün paylaştığımız Tradeall | Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller ETF değişimleri analizimizde kullandığımız haftalık altın grafiğini tekrardan paylaşıyoruz.

 

Mum grafik spot altın fiyatları, turuncu çizgi grafik fonların pozisyonlanmaları ve mavi çizgi grafik 10 yıllık reel getiriler:

  • Geçen hafta fonlar altın için net uzun pozisyonlanmada azalışa gitti. Ancak spot güçlü kalmaya devam etti. Bu ayrışmanın spot fiyatı aşağı çekerek sonlanacağını düşünüyoruz.

 

Bu sabah Japonya MB’sı faiz kararını açıkladı. 2022 ve 2023 mali yılı (Japonya’da mali yıl Nisan ayında başlıyor) enflasyon beklentilerinde sırasıyla 0.2% ve 0.1% yukarı revize yaptı. Ancak gene de beklenti rakamlar 2%’nin oldukça altında. Daha da önemlisi verim eğrisi kontrolünde bir değişiklik yok. Global enflasyonist baskı nedeniyle sözel bir değişim enflasyon risklerinde aşağı yönlüden orantılıya geçiş ile yapılmış. Özetle BoJ aşırı gevşek para politikasına devam ediyor. Temel açıdan Fed-BoJ para politikası ayrımı artarak devam ediyor.

 

Petrol tarafında Kasım ayı seviyelerine yaklaştığımız ve ABD stok seviyelerinde ki gerileme de önemli bir bölgeye geldiği için (Stokların daha fazla düşmesindense yükseliş yaşaması) ilerleyen haftalarda satış baskısının artması söz konusu olabilir. S&P 500 ile petrol korelasyonu da bir noktadan sonra (Endekslerdeki satışın kısa vade de devamı beklentimiz ile) petrol fiyatlarına negatif yansıyacaktır.

 

Aktif vade WTI (mum grafik) ve ABD petrol stokları (mavi çizgi grafik) haftalık:

 

Bugün ABD tarafında Empire imalat endeksi öne çıkarken Avrupa tarafında Almanya Zew iş ortamı endeksi takip edilecek. Goldman Sachs seans öncesi Q4’21 bilançosunu açıklayacak. JP Morgan ve Citi bilançolarında görülen sabit getirili işlemler zayıflığı Goldman’da daha çok öne çıkabilir.

 

Not: Sabah notları ve Spotify yayınlarımıza haftaya Pazartesi günü devam edeceğiz.

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.