success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Uluslararası Piyasalar – 2022 görüşleri

18.01.2022 04:29


2022 için S&P 500 beklentilerini (2021 Karnesi ve 2022 S&P 500 Hedef Fiyatları - YouTube) ve uluslararası piyasalarda 2022 ilk çeyrek beklentilerimizi (Uluslararası Piyasalarda İlk Çeyrek Beklentileri - YouTube) paylaşmıştık. Paylaşımlarımıza paralel 2022 yılı için görüşlerimizi aşağıda kısaca belirtiyoruz. Uluslararası piyasalarda dair çeyreksel beklentilerimizi de paylaşmaya devam edeceğiz.

2021 yılını S&P 500 26.9% yükselişle sonlandırırken son üç senedeki ortalama getirisi 24.1% oldu. Bu rakam tarihsel ortalamaların oldukça üzerinde ve 2022 yılında global yatırım bankaları beklentilerine baktığımızda geçtiğimiz üç seneden daha düşük getiri oranlarına işaret ediyor. 15 global yatırım bankasının endeks için 2022 medyan hedef seviyesi 5.000 düzeyinde olurken bu hesaplama yukardan aşağı (Top-down) bakış açısıyla yapılmıştır (Endeks için hisse başı kar tahmini ve F/K oranı çarpanı tahmini ile hesaplanıyor). Factset’in hisse bazlı aşağıdan yukarı (Bottom-up) tahminleri kullanarak hesapladığı ortalama hedef seviyesi ise 5.285 olarak karşımıza çıkıyor (Endeksin içinde bulunan her hissenin hedef fiyatlarından oluşan seviye). 2022 yılında da teknoloji sektörünün mega sermayeli isimleri ile S&P 500 üzerinde etkisinin yüksek olmasını bekliyoruz.

2022 yılında pandemi ve tedarik zincirleri problemlerinin finansal piyasalar üzerinde ki etkilerinin yavaş yavaş enflasyon ve para politikaları ile yer değiştireceği görüşündeyiz. New York Fed’in tedarik zincirleri problemleri endeksi 2021 yılında tavan yaparken (Kasım ayı verisinde Ekim ayına göre iyileşme görülüyor. 1. Grafik) pandemi algısının vaka sayısından hastane oranlarına doğru değiştiği ABD için söylenebilir. Omicron varyantı yüksek bulaş etkisine sahip olsada hastane oranlarında önceki varyantlara göre düşük kaldığı Kasım ayından beri açıklanan veri setlerinde gözlemleniyor.

Global bazda enflasyonist riskler artarken istihdam piyasası ve büyüme tarafında 2022 yılı öngörülerine baktığımızda ABD’nin Avrupa ve Japonya’dan olumlu tarafta ayrıştığı söylenebilir. Fed para politikasında sıkılaşma döngüsüne girerken (Hem faiz artışları hem de bilanço büyüklüğü azalımı)  Avrupa ve Japonya para politikalarının görece daha gevşek kalması bekleniyor. ABD tarafında maaş bazlı enflasyonist risklerin, tarihi yüksek açık iş pozisyonları ve istifa oranları dolayısıyla 2022’de daha çok öne çıkacağı söylenebilir. Artan fiyat baskının tüketime negatif etkisini engellemek ve uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altına almak adına Fed’in 2021 Aralık ayı faiz artışı öngörülerinden daha agresif bir sıkılaşma sürecinde bulunması gerekebilir.

Fed’in sıkılaşma döngüsünün dolar endeksine olumlu yansıması beklenirken yükselen reel getirilerin değerli metaller üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi söz konusu. Reel getirilerde ki yükselişe paralel  global yatırım bankalarının altın için 2022 beklentileri genel olarak $1.700 ons seviyeleri etrafında.

ABD 10 yıllık getirilerinde yıl içinde 2% seviyesinin üstüne çıkarak 2.15% - 2.30% bandını test etmesi ve 10 yıllık reel gerilerde pandemi öncesi seviyelere dönüş söz konusu olabilir. Tarihsel olarak Fed’in sıkılaşma döngülerinde yaşanan finansal koşullarda ki daralmanın 2022 yılında da karşımıza çıkacağı söylenebilir.

2022 yılına büyüme bazlı hisseler (Ciro büyümesi odaklı şirketler) değer bazlı şirketlere (Temettü/Karlılığı yüksek şirketler) göre zayıf başlasa da (2. Grafik) dijital dönüşümün kalıcılığı ile (3. Grafik) yılın ilerleyen aylarında tekrardan teknoloji hisselerine yatırım talebinin artmasını bekliyoruz. 2022’in teknoloji teması olarak hibriti öne çıkarıyoruz. Hibrit temasının arkasındaki düşünceler;    

  • Ticarette elektronik satışların yükselişine devam etmesi. E-ticaret bazlı finansal teknoloji şirketlerine de ilginin artmaya devamı.
  • Çalışma ortamında uzaktan bağlantıların verimlilik artışına devamı. Uzaktan çalışmanın pazar payı almaya devam etmesi. Örnek isimler Zoom Video ve Docusign.
  • Sağlıkta dijital dönüşümün devamı (Hem veri işlemesi hem de uzaktan ulaşım). Örneğin Teladoc.
  • Sürdürülebilir ürünlere olan talebin artmaya devamı. Örneğin ikinci el giysi pazaryerleri (ThredUp).
  • Yeşil enerji için alt yapı yatırımlarının hızlanarak devamı. Elektrik enerjisi depolama şirketleri.
  • Yüksek enflasyon ve tarımsal hammadde üretimi sıkıntıları nedeniyle beslenmede alternatif proteinlerin daha çok öne çıkması. Örneğin Beyond Meat.
  • Eğlence sektöründe dijital dönüşümün devamı. Örneğin E-sports’un yükselen trendine devamı.
  • Yatırımlarda özel sermaye şirketlerinin halka arzları (Örneğin TPG’nin arzı) ve $1 milyar değerleme üzeri teknoloji şirketlerinin (Unicorn) sayısında ki artış ile halka arz beklentilerinde yükseliş. Artan hakla arzların Robinhood gibi platformlara olumlu ektisi. SPAC’ların 2022 için oldukça yüksek olan ve “deal” arayan nakit pozisyonu.

Olarak sıralanabilir. Dijital dönüşümün işletmelerin devamlılığı ve karlılığı için zorunlu bir tercih olduğu düşüncesinin 2022 yılında da öne çıkmasını ön görüyoruz. Pandemi sonrası yaşanan dijital değişimi kalıcı bir trend/değişim olarak değerlendiriyoruz. Şubat ayının ilk haftası hibrit teması altında seçtiğimiz şirketleri paylaşacağız. Her ayın ilk haftası seçimlerimizi bu tema altında güncelleyeceğiz.

ABD’de işlem gören Çin teknoloji şirketlerinin (Alibaba, Baidu ve Pindoudou gibi) 2021 yılında temel değerlerden politik riskler nedeniyle oldukça negatif ayrıştığı için 2022 yılında bu risklerin geride kalmasıyla olumlu yönde ayrışacağını düşünüyoruz.

Fed’in para politikasında ki sıkılaşma beklentileri ve bu durumun finansal koşullarda da daralmaya yol açmasıyla 2022 yılında hem hisse senedi endekslerinde hem de tahvil piyasasında volatilitenin yükselmesini bekliyoruz.

Avrupa tarafında yeşil enerji dönüşümünün daha çok öne çıktığı bir yıl beklerken ABD’de elektrikli şarj istasyonu alt yapısı inşaatının hızlanması söz konusu. Brent petrol fiyatlarında senenin ikinci yarısı daha çok satış baskısı ile karşılaşabiliriz. Analistlerin genel beklentisi $75-$80 civarı yılsonu fiyatlama aralığı.

 

  1. Grafik (Tedarik zincirleri problemleri):

 

  1. Büyüme ve değer endeksi oranı:

 

  1. Dijital dönüşümün S&P 500 endeksinde yüzdesi:   

 

  1. Volatilite:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.