Sabah Notları_24.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)
24.01.2022 10:44
Geçtiğimiz hafta majör ABD borsa endeksleri Çarşamba gününden itibaren yoğunlaşan satışlarla oldukça negatif kapanışlar yaptı. Haftalık bazda S&P 500 5.6% ve Nasadq bileşik endeksi 7% düşüş yaşadı. Endeksler açısından en önemli soru pandemi sonrası mali/para politikaları ile güç kazanan “dipleri/düşüşleri al” stratejisinden Fed’in sıkılaşma döngüsünün ağırlık kazanmasıyla “Yükselişleri sat” stratejisine doğru bir geçiş olup olmadığı. Bizim (temel) düşüncemize göre ana tema hala dipleri al ancak S&P 500’de geçen hafta sırasıyla 100 ve 200 günlük ortalamaların üzerine gün içi çıkışlar sonrası yaşanan satışlar ile “volatilitenin” önümüzde ki günlerde de yüksek seyrine devam edeceğine işaret ediyor.
Neden geçen hafta bu kadar yoğun olarak negatif tarafta risk algısında fiyatlamalar yaşandı? Ve neden teknik desteklerden (100 ve 200 g.h.o.) gelen alımlar sınırlı kaldı? Bu soruların üç ana cevap noktası var.
Bu noktalar peki ne kadar kalıcı olur?
Tarihsel olarak S&P 500’ün sıkılaşma döngülerinde getirileri (Ortalaması yıllık +9%):
S&P 500’de endeksin 58%’si 200 günlük h.o.’sının aşağısında (Aşağıda ki grafik 52%’si yukarıda olarak gösteriyor. 100-52’den 58 diye yazdım). En son bu seviye Aralık 2021 başında yaşanmış sonrasında endekse alımlar gelmişti. Derinlikte 58%’sin 200 günlüğünün aşağısında olduğu Aralık 2021 başında spot endeks (S&P 500) fiyatlamada 200 g.h.o. üstünde kalmasının ana nedeni mega sermayeli teknoloji şirketlerinin güçlü seyriydi. Bu yüzden bu hafta ve gelecek hafta açıklanacak mega sermayeli teknoloji bilançoları oldukça önemli olacak. Beklentimiz endekslerde ki olumsuz havanın dağılması ancak volatilitenin yüksek seyrine devamı.
S&P 500 günlük spot fiyat (200 g.h.o.) ve endeksteki hisselerin yüzde kaçının 200 g.h.o. üstünde işlem gördüğü:
Nasdaq 100 endeksinde dipten al diye bahsettiğimiz bölge 14.900-15.000 maalesef yukarıda kaldı. Bu hafta Fed toplantısı, Apple/Microsoft bilançoları ve jeopolitik risklerin azalmasıyla tekrardan ilk olarak 14.700 ve sonrasında 14.900-15.000 bölgesi öne çıkabilir. Bilanço tarihleri;
Bugün seans sonrası IBM rakamlarını açıklayacak.
Nasdaq 100 endeksi haftalık grafik:
Bugün ABD’de bölgesel imalat/iş görünümü endeksi (Chicago Fed) ve Markit PMI Ocak ayı verileri öne çıkıyor. Avrupa tarafında da PMI’lar var. Özünde, Omicron etkisinin verilerde (ABD daha pozitif) geçmeye başladığını görebiliriz. Geçen hafta yaşanan sert satışlara (Nasdaq 100 haftalık grafiğinden de görüleceği üzere) tepki alımları bugün gelmeye devam edebilir (Vadeliler 0.7% artıda). S&P 500’ün kısa sürede 200 g.h.o. üzerine çıkışı oldukça önemli. 10 yıllık getiriler ile bareber bu trafıda takip ediyoruz.
EUR ve altın/gümüş tarafını gün içinde vadeli kotnratlar raporumuzda değerlendireceğiz.
Son olarak Bitcoin’de yaşanan satışların devamı/yada kalıcılığı hakkında aşağıda ki grafiği paylaşıyoruz. Bitcoin endekslerle beraber sert satışlar yedi (Fed’in dijital paralar raporu ve Rusya haberleri eşliğinde) ancak girişim sermayesi dünyası kripto varlıklara fon ayrılmaya artan hızda devam ediyor. Uzun vade de bu fon akışı Bitcoin için de oldukça olumlu olacaktır.
Kripto bazlı girişim sermayesi fonlarına yıllık bazda yatırım miktarları:
Uraz Çay |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.