success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_27.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)

27.01.2022 10:46


Fed’in Ocak ayı para politikası kararını iki ayrı kısımda değerlendirirsek;

  1. Tek sayfalık tutanak:
  • Faiz artışı sürecinin başlayacağını belirtmiş ama ilk artış ve 2022 yılında kaç artış olacağına dair bilgi yok.
  • Varlık alım programı “daha önceden” belirttiği gibi Mart 2022’de sonlanacak.

Ttek sayfalık tutanakla beraber bilanço azalımına dair açıkladığı noktalara baktığımızda oldukça genel bir resim ile özünde güvercin tonda. Para politikası asıl silahının politika faizi olacağı ve bilanço büyüklüğü azalımının ağırlıklı olarak vadesi gelen tahvillerin yeniden yatırıma dönüşmeyerek yapılacağını belirtiyor.

 

Bu üç noktaya da baktığımızda tek sayfalık özet tutanak korkulan kadar şahin değil hatta güvercin bile denebilir (Bu toplantıda varlık alım programını bitirmedi. Bilanço azalımına dair net bir tarih belirtmedi. Faiz artışı sürecine yakın zaman da başlanacak diye belirtiyor ama Mart ayı yazılmamış).

 

Tek sayfalık özet tutanak sonrasıda S&P 500 +2% ve Nasdaq bileşik +3% işlemlere devam ediyordu. Ta ki Powell basın toplantısına başlayıncaya kadar. Basın toplantısında;

  • Detay vermekten kaçındı. Faiz artışı sayısına dair en şahin düşüncelerin bile olasılığını (her toplantıda artış yapılması) açık tuttu. Mart ayında ilk artışın olabileceğini vurguladı.
  • Enflasyondaki yukarı yönlü risklere defalarca vurgu yaptı. İstihdam piyasasının bir çok Fed üyesi tarafında “maksimum kapasiteye” yakın olduğunun görüldüğünü belirtti ve maaş bazlı enflasyonist risklerin de oluştuğunu belirtti.
  • Veri bazlı ilerleyeceklerini belirtti. Bilanço azalımına dair yayınladıkları özet noktalarda “significantly” kelimesinin yaklaşık $9T olan bilanço da ne kadarlık bir azalım denk geleceğini açıklamada zorlandı.

 

Bu noktalar sonrası endekslerde ki olumlu hava dağıldı. 2022 yılı için faiz artış beklentisi sayısı 5’e doğru yükseldi. 2 yıllık ve10 yıllık ABD tahvil faizi getirilerinde sert yükselişleri dolar endeksinde kazanımlar ve altın fiyatlarında gerileme takip etti.

 

Bundan sonra ne olur?

  • Fed’in detay vermekten kaçınması ve enflasyonda ki riskleri defalarca öne çıkarması para politikasında ki sıkı duruşun devam edeceğine bir işaret ancak ne kadar agresif olacağı veri bazlı hesaplanmaya devam edecek. Enflasyon verileri, istihdam verisinde ücretler kalemi ve Fed üyelerinin Mart ayına kadar yapacağı konuşmalar dikkatle takip edilmesi gereken noktalar olacak.

 

Uzun vade enflasyon beklentilerine baktığımızda (5 ve 10 yıllık) piyasa fiyatlaması geçtiğimiz Kasım ayına göre aşağıda. Dolayısıyla, “her toplantıda bir faiz artışı” riskinin gerçekleşme olasılığı bizce mevcut durumda çok gerçekçi değil. Ancak 4 ya da 5 faiz artışı olasılığı ve buna bağlı nominal ve reel getirilerde ki yükselişlerin çoklu varlık fiyatlamalarını daha çok etkilemesi beklenebilir. Ayrıca bilanço yapısında yakın zamanda vadesi gelen varlıkların ağırlıklı devlet tahvilleri olması eğer yumuşatıcı bir mekanizma kurulmazsa bilanço azalımında devlet tahvillerinin ağırlıklı olarak kullanılacağına bir işaret. Bu durumda 10 yıllık getirilerde yukarı yönlü baskıyı arttıracaktır.

 

2022 için piyasa kaç adet faiz artışı fiyatlıyor? Aşağıda ki grafik günlük olarak vadeli piyasalardan alının olasılıklardan Aralık 2022’ye kadar kaç artış olacağını piyasanın beklediğini gösteriyor:

 

ABD 2 yıllık getiri günlük grafiği (1.20%-1.40% bölgesine doğru hareketin devamını bekliyoruz):

 

EURUSD’de 1.1190 destek seviyesini ve altın için $1.770 ons seviyesini Q1’22 de takip etmeye devam ediyoruz. Altın fiyatları sene başından beri reel getirilerde ki yükselişe jeopolitik riskler ve Bitcoin ilişkisi nedeniyle negatif tarafta çok tepki vermemişti. Bu durum dün itibariyle fiyatlamalarda değişti. Reel getirilerdeki yükselişe artık daha hassas.

 

10 yıllık reel getiriler (Mum grafik) ve altın (Mavi çizgi grafik) günlük:

 

 

S&P 500’ün geçmiş sıkılaşma döngülerinde yıllık ortalama 9% getiri sunduğunu bu hafta paylaştık. Mevcut durumda enflasyonda yukarı yönlü riskler olsa dahi durumun 1970’ler gibi bir noktada olmaması S&P 500’de “ayı piyasası” beklemiyor oluşumuza neden olarak gösterilebilir. Ayrıca şirket karlılıklarına baktığımızda (Dün Tesla’da ciro, net kar ve kar marjını tarafında beklentileri aştı) yükselen karları spot piyasanın takip ettiği net bir şekilde görülüyor.

  • Getirilerdeki yükseliş ilk aşamada endekse negatif yansısa da orta/uzun vade de bilançolar nedeniyle temel açıdan pozitif durumu destekliyor.

 

S&P 500 spot fiyat (Sarı çizgi) ve endeksin hisse başı karı (Sarı çizgi)

 

Teknik olarak S&P 500’de dün 200 g.h.o. üstü denense de başarılı olunamadı. 4.191 seviyesindeki fibo desteğinden tekrardan “dipten al” işlemleri karşımıza çıkabilir (Mega sermayeli teknoloji şirketlerinden iyi bilanço açıklamaları gelmeye devam etmesi bu durumu destekler).

 

Bir süre 4.200-4.430 bandında işlemler geçebilir. Bilanço sezonunun sonuna doğru tekrardan 200 g.h.o. üstüne bir dönüş bekliyoruz.

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Son  olarak S&P 500 ile petrol fiyatlarının spread grafiğini paylaşıyoruz. Makas petrol lehine ve S&P 500 aleyhine son bir senenin en düşük noktasında. S&P 500 spot fiyatında 4.200 seviyesine yaklaştıkça “petrol sat, S&P 500 al” tradeleri kısa vadeli değerlendirilebilir.  

 

 

Bugün ABD tarafında Q4’21 büyüme verisi (TSİ 16:30’da) ve seans sonrası Apple bilançosu öne çıkacak. Apple Nasdaq 100 endeksinde 12% ağırlığa sahip ve S&P 500’ün de en çok ağırlığa sahip hissesi. İyi bir bilanço açıklaması yarın sabah endeks vadelilerine de olumlu yansır. Bugün gün içinde endekslere gelen satışların “dipten al” stratejileri ile ne kadar karşılanacağını takip edeceğiz.

 

FED sonrası fiyatlamlara dair  tek cümle özet: Tahvil getirileri ve dolar yukarı, altın negatif ve endeksler kısa vadeli negatif.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.