success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD büyümesi, Apple'ın tedarikçileri ve Tesla'nın pazar payı

27.01.2022 06:04


ABD ekonomisi 2021 dördüncü çeyreğinde beklentilerin oldukça üstünde yıllık bazda 6.9% büyüdü (Beklenti: 5.5% büyümesiydi). Kişisel tüketim, stoklar ve yatırım kalemleri olumlu yönde büyümeyi en çok etkileyenler. Büyüme verisi, ABD ekonomisinin 2021’i Omicron risklerine rağmen oldukça güçlü tamamlamış olduğunu gösteriyor. Veri sonrası endeks vadelilerinde ki olumlu havanın spot piyasada da devamını bekliyoruz (Günlük bazda kapanış için de olumlu görüşü veri destekliyor). Büyüme verisi sonrası tahvil getirilerinde yükseliş trendini, dolar endeksinde güçlü seyrin devamını ve altın fiyatlarında zayıf seyrin devamını destekleyen bir veri olarak yorumlanabilir.

 

ABD büyümesi:

 

Bugün seans sonrası Apple takvim yılına göre Q4’21 bilançosunu açıklayacak. Yorumlara baktığımızda genel olarak “tedarik zinciri” sıkıntılarının şirkette ne kadarlık bir ciro kaybı yaratacağı merak ediliyor. Üçüncü çeyrekte tedarik zincirleri problemlerinin ciro üzerinde yarattığı “kayıp satış” miktarı $6 milyardı. Bu çeyrekte daha yüksek bir rakam ile karşılaşabiliriz ancak gene de şirketin rekor seviyede ciro ($119 milyar) ve net kar ($31.4 milyar) açıklaması bekleniyor.  Morgan Stanley geçtiğimiz çeyrek için 83 milyon iPhone satışı gerçekleşmesini bekliyor (6.5% yıllık bazda büyüme). Apple için önemli bir tedarikçi olan TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) 13 Ocak tarihinde açıkladığı bilanço sonrası 3 iş gününde 4.5% prim yapmıştı. TSMC’nin iyi bir bilanço açıklaması müşterisi olan Apple’ın Q4’21 için iyi bir sipariş verdiğinin kabaca bir göstergesi.

 

Aşağıda ki grafikte TSMC ve Apple’ın bilanço zamanları (Apple için sarı işaret bu gece açıklanacak olan bilançoyu gösteriyor) ve haftalık bazda hisse hareketlerini gösteriyor:

 

Beyaz çizgi TSMC ve mavi çizgi Apple (E işaretleri karların açıklandığı zaman):

 

Bloomberg’den aldığımız Apple’ın tedarik zincirinde kullandığı şirket sayısı 685. Sistemde gözüken ilk 6 tedarikçinin (Satışlarının ne kadarını Apple’a yaptığı üzerine sıralıyor. Yani aşağda ki altı şirket Apple’dan ürettiği ciroya en çok bağlı olanlar) 2022 yılı sene başından beri getirisine baktığımızda Apple’dan çok daha iyi. Özetle, Apple’a yaptığı satışlar ile öne çıkan ilk altı tedarikçi Apple’dan daha iyi yıl başındna beri hisse performansı sergilemiş. Bu ayrışma bugün Apple’ın açıklayacağı bilanço sonrası hissede yaşanabilecek olumlu bir hareket ile kapanabilir.

 

Üst grafik Apple’ın tedarikçilerinin yıl başından beri performansı ve aşağıda ki grafik Apple’ın performansı (Hisse sene başından beri 10.4% düşüş yaşadı)

 

Tesla’nın yatırımcı sunumunda merak edenler için (Değerlemeden bağımsız olarak) global araç pazarındaki pazar payını aşağıda ki grafik özetliyor.

  • Mevcut durumda ABD/Kanada pazarının 2.3% ve Avrupa ile Çin’nin 1.5%’luk bir payına sahip.

Ark Investment’ın Tesla hissesi için aşırı boğa duruşunun önemli bir sebebi de bu pazar payında önümüzdeki yıllarda Tesla’nın 20%’lere kadar ulaşma beklentisi. Olup olmayacağını zaman gösterecek ancak pandemi ile pazar payında hızlı bir artış yaşandığı ve yükselişin Q4’21’de de devam ettiği bir gerçek.

 

Tesla için bizim olumlu bulduğumuz kısım ise (Gene hisse fiyatın/değerlemeden bağımsız bir yorum) aşağıda ki grafik. Bir araç şirketinden bir teknoloji şirketine geçişi çok güzel özetliyor. İnsansız araç kullanımı yazılımı satışlarının artması ile (teknoloji daha tamamlanmış değil ama cruise control/otomatik park etme tarzında satışlar yapılıyor) kar marjında ki artış net bir şekilde karşımıza çıkıyor. Elon Musk’ın yatırımcı toplantısında insansız araç kullanımı yazılımını öne çıkarması da aslında aşağıda ki kırmızı çizginin çok daha yukarı seviyelere gidebileceğini vurgulamak adına yaptığı söylenebilir.

 

Tesla’nın operasyonel kar marjı rakiplerine göre olumlu yönde ayrışmaya devam ediyor:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.