success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_31.01.2022 (Uluslararası Piyasalar)

31.01.2022 10:33


ABD endeksleri Cuma gününü kapanışa doğru yoğunlaşan “dipten al” işlemleri ile 1.6% - 3.1% arası primlerle sonlandırdı. Haftalık bazda S&P 500 endeksi 0.7% ve Nasdaq bileşik endeksi 0.01% (Tam anlamıyla ucundan) artı kapattı. Cuma günü açıklanan güven endeksi verisi aslında daha negatif bir görünüm sunsa bile yaşanan alımların ana nedeni şirket bilançoları. S&P 500’de şimdiye kadar endeksin üçte biri takvim yılına göre 2021 dördüncü çeyrek rakamlarını açıklarken mega sermayeli teknoloji şirketleri önderliğinde hem ciro hem de kar rakamları (açıklanan ve beklenen rakamların ortalaması) endeks için yukarı yönlü revize ediliyor. Bu hafta Amazon, Google ve Facebook (Meta) bilançoları olumlu havanın devam edip etmeyeceği yönlü olarak takip edilecek (Biz pozitif taraftayız)

 

Hafta sonu Çin özel sektör imalat verisi tekrardan daralma bölgesine geçerken Atlanta Fed başkanı para politikasında 2022 yılı için 3 faiz artışı beklentisini koruduğunu ancak yukarı yönlü risklerin arttığını belirtti. FT ile gerçekleştirdiği röportajda haber başlıkları genel olarak “her ihtimalin masada” olduğu ve “50 baz puanlık bir artış” söylemlerine daha çok vurgulasa da özünde Fed üyesinin Aralık ayında paylaştığı faiz artışı beklentilerini mevcutta daha yukarı yönlü revize etmediği görülüyor. Bizim beklentimiz Fed’in tek seferde 50 baz puanlık bir artış yapmayacağı yönünde (Para politikasında üçüncü silahı olan sinyal etkisi/Forward guidance’ı çöpe atmamak adına. Ayrıca piyasa katılımcıları enflasyonun ilk çeyrekte tavan yaptıktan sonra kademeli olarak düşüş beklentisini koruyor.). Zaten bu sabah  ABD vadelilerindeki olumlu hava da risk algısının toparlanmasından geliyor. Cuma günü Robinhood’un -10% açılıştan +10% kapanışa geçmesi teknoloji hisseleri bazlı satışların sona doğru yaklaştığına dair işaret olabilir.

 

S&P 500 haftalık bazda 50 haftalık ortalamasının üzerinde bir kapanış yaptı. Bu hafta günlük bazda 200 g.h.o. üstünde (4.435) kapanış/kapanışlar yapması pozitif momentumun korunması adına önemli.

 

S&P 500 haftalık grafik:

 

Piyasa katılımcıları/ekonomistlerin 2022 için çeyreksel bazda ABD enflasyonuna dair beklentileri:

  • İlk çeyrekte tavan yaptıktan sonra baz etkisiyle beraber kademeli olarak düşüşe geçmesi bekleniyor. Bizim ilk çeyrekte “tavan” enflasyon beklentimize paralel bir revizyon Ocak ayında katılımcılar tarafından da yapıldı (6.3%’den 7.7%’ye revizyon)

Yorum: Fed şahinleşiyor ancak 50 baz puanlık bir artış yapıp piyasadaki volatiliteyi arttırması için bir durum mevcut beklentilere baktığımızda söz konusu değil. İlk çeyrek bittiğinde enflasyon sürecinde en kötüsü geride kalmış olacak.

 

 

Bu hafta veri yoğun bir hafta olacak. Beş ana başlıkta gelişmeler takip edilecek.

 

S&P 500’de içindi bulunduğumuz bilanço sezonunda net kar marjlarının gerilemesi (Yükselen girdi ve çalışan maliyetleri nedeniyle) beklenirken Factset’in topladığı beklentilerde önümüzde ki çeyreklerde marjların tekrardan yükselişe geçmesi bekleniyor. Bu durumu maliyetlerin gerilemesindense özünde ABD tüketiminin tekrardan ivme kazanma beklentisi ile açıklayabiliriz (Fed’in enflasyon beklentilerini kontrol altına alması ile tüketici güveninin yükselmesi ve artan maaşların tüketime dönmesi).

 

S&P 500 net kar marjı çeyreksel grafik:

 

Değerleme açısından 12 aylık beklenen F/K beş yıllık ortalamasına oldukça yaklaşmış durumda. 12 aylık takip eden F/K ise beş yıllık ortalamasının altına gerilemiş durumda. Özetle, endeks artık “aşırı pahalı” değil. Bilançolar iyi gelmeye devam ettikçe değerleme açısında endeks yatırımcıların “dipten al” stratejisini destekleyecektir.

 

S&P 500 için 12 aylık beklenen F/K oranı (Yeşil çizgi 5 yıllık ortalama):

 

S&P 500 için 12 aylık takip eden F/K oranı (Yeşil çizgi 5 yıllık ortalama):

 

 

Bugün ABD tarafında bölgesel imalat endeksleri açıklanacak. Vadelilerdeki pozitif görünümün spot piyasaya yansıyacağını ve ABD tarafında olumlu bir işlem günü geçeceğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.