success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Yarı iletkenler, ödeme sistemleri ve hibrit listesi

02.02.2022 04:43


Dün açıklanan ISM imalat verisinde fiyatlar alt kalemi beklenti üstünde açıklanmış olsa da tedarik zincirleri problemlerinin ve bu durumun fiyatlar alt kalemine etkilerinde pandemi sonrası “tavan” yapıldığına dair bir söylem yanlış olmaz. Aşağıdaki grafikte Ocak 2022 için açıklanan rakam 2021 haziran ayının altında devam ediyor ve kademeli olarak düşüşüne devam ediyor (Salt rakam olarak hala yüksek). Ocak ayı verisinde fiyatlar alt kaleminde beklenti üstü gelerek kısa vade de enflasyonist risklerin devamına işaret etse de (İlk çeyrekte ABD tarafında tavan enflasyonun görülüp sonrasında baz etkisiyle kademeli gerileme bekleniyor/bekliyoruz) orta/uzun vadeli düşünce altında tedarik zincirleri problemlerinin (ve bu durumun fiyatlar üstündeki etkilerinin) en kötüsünün geride kaldığı (Zirve Haziran 2021’de yapıldı) söylenebilir.

 

ISM imalat endeksi fiyatlar alt kalemi:

 

Tedarik zinciri problemlerinin en kötüsünün geride kalması yarı iletkenler krizinde de artık yavaş yavaş toparlanma olabileceğine dair bir işaret olduğu söylenebilir. Bilanço sezonunda yarı iletkenler krizinin durumuna dair SOX (Philadelphia Semiconductor Index) endeksinin şimdiye kadar rakamlarını açıklayan 12 şirketin (Endekste toplam 30 şirket var) durumuna baktığımızda;

  • Ortalamada ciro beklentilerinden 4.05% ve net kar beklentilerinden 9.65% daha iyi olarak açıklandı.
  • Ortalamada Ciro büyümesi yıllık bazda 17.8% ve net kar büyümesi yıllık bazda 16.9% olarak gerçekleşti.

 

Özetle, endeksin nerdeyse yarısı takvim yılına göre 2021 dördüncü çeyrek rakamlarını açıklarken hem beklentilerden daha iyi gerçekleşmeler hem de büyüme tarafında güçlü duruşa devam edildiği görülüyor. Şirketlerin 2022 için açıkladıkları beklentileri içeren 12 aylık hisse başı kar rakamlarında analistlerin nasıl güncellemelere gittiğine baktığımızda;

  • 31 Aralık 2021’e göre yukarı yönlü revizyon ($183.60’dan 186.90’a) yapıldığı görülüyor.
  • 2021 Aralık sonu ve 2022 Şubat başı arasında analistlerin hisse başı karda 1.8% yukarı yönlü revizyon yaptığı süre zarfında spot endeks para politikası bazlı riskler nedeniyle 11% düşüş gösterdi.

 

Aşağıdaki grafikte yeşil çizgi SOX’un hisse başı kar rakamları/beklentileri, sarı çizgi spot fiyat ve beyaz çizgi 12 aylık beklenen F/K oranı:

  • Beklenen F/K oranı pandemi öncesi zamanlara geri dönerken (2019 Aralık) dijital dönüşüm ve çip ihtiyacı pandemi öncesi zamanların oldukça üstünde bulunmaya devam ediyor.

 

Kısa vadeli trade olarak: Nvidia hissesinde 16 Şubat tarihinde açıklanacak bilançosuna kadar $262-270 bölgesine doğru bir hareket piyasadaki risk algısının bozulmaması durumunda beklenebilir.

 

Nvidia günlük grafik:

 

Dün Paypal’ın rakamları sorası genel olarak online ödeme sistemlerine dair bugün negatif bir fiyatlama piyasada (pre-market) hakim ancak büyük resimde e-ticarete geçişin hızlanarak devamı bu tarz satışların uzun vadede bir fırsat olduğu unutulmamalı. Son üç senede online (Square, Paypal ve Affirm / Çizgi grafikler) vs. klasik (Visa, Mastercard ve American Express / Kesik çizgili grafikler) ödeme sistemlerine baktığımızda online tarafın pandemi primlerinin geri verdiği görülüyor. Ancak, bu üç şirketinde ana KPI’ı olan TPV’sine (Total payment volume) baktığımızda pandemi öncesi zamanların çok daha üstünde ve klasik ödeme sistemlerine göre büyüme oranları hala çok daha yüksek.

 

Online ödeme vs. klasik ödeme sistemleri:

 

2022 için Uluslararası Piyasalar görüşlerimizi sunduğumuz paylaşımımızda (Tradeall | Uluslararası Piyasalar – 2022 görüşleri) hibrit temasından bahsetmiştik. Bu temaya dair seçtiğimiz hisseler aşağıdadır. Bu listeyi “inovasyon, yıkıcı teknoloji ve büyüme bazlı olup genellikle negatif FAVÖK içeren” şirketlerden oluştuğu için “yüksek risk” grubunda “yüksek oynaklığa” sahip ve “uzun vade” düşüncesi gereken hisseler olarak değerlendirmek lazım. Bu liste resmi olarak bir model portföy değildir çünkü hedef fiyatlar Bloomberg’den yabancı kurumların 12 aylık belirttiği hedef fiyatların ortalaması alınarak paylaşılmıştır.

 

Yıkıcı teknolojilerde Fed korkuları nedeniyle yaşanan satışlar sonrası “hangi şirketler uzun vade de klasik endeks getirilerinin üzerinde fırsat verir?” sorusu altında inceleyebilirsiniz. Bazı önemli noktalar;

  • Liste sıralaması 12 aylık ciro büyümesi baz alınarak yapıldı (Rev-1 Yr Gr). Biz listeyi eşit ağırlıklı olarak takip edeceğiz.  
  • Piyasa değeri en yüksek şirket bile $50 milyarın altında (Mkt Cap).
  • Hedef fiyatlar (Best Target Px) ile mevcut hisse fiyatı arasında en az 45% getiri farklı var (BYND dışarda tutularak. Bilanço sonrası upgrade’ler geleceğini düşünüyoruz).
  • Bütün grup 52 haftalık en yüksek seviyelerinin en az 49% altında (52Wk High Chg Pct).
  • Sene başından beri en az 12% satış yemiş (%YTD).
  • Bu tarz büyüme hisselerinde FAVÖK genellikle negatif olduğu için “piyasa değeri-ciro” çarpanlarına bakılır. Son açıklanan ciroları üzerinde piyasa değeri ciro çarpanları tabloda mevcut (Curr MC/Rev).
  • FAVÖK negatif olunca nakit ve benzeri varlık miktarları da önemli (C&CE). Bu tarafta borç miktarlarını da hesaba katmak lazım ancak çoğu isimin ana finansman kaynağı hisse olduğu için eklemedik.
  • En yakın bilanço açıklamasının tarihini de ekledik (Exp Rep Dt)

 

 

Listedeki isimler: Zoom Video (ZM US), Teladoc (TDOC US), Robinhood (HOOD US), Roblox (RBLX US), Affirm (AFRM US), Docusign (DOCU US), Unity (U US), Beyond Meat (BYND US), Toast (TOST US), Vroom (VROM US) ve Thredup (TDUP)

 

Listeyi her ayının ilk haftasında “hibrit teması” altında güncelleyeceğiz. Bir baz oluşturması adına giriş seviyeleri olarak dün ki kapanışları (Last Price) alıyoruz. Bilanço açıklamaları sonrası ya sabah notlarımızda yada ayrı olarak kısa bilgilendirme notları paylaşacağız.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.