success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_03.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

03.02.2022 10:27


ABD endeksleri dün işlem gününü bilançosu sonrası Google’ın önderliğinde üst üste dördüncü defa artı kapanışla sonlandırdı. S&P 500 dün 0.9% artışla günü sonlandırırken en iyi performans Google’ın da içinde olduğu iletişim sektöründen geldi. Dün ki gelişmelere hızlıca bakarsak;

  • OPEC+ planlanan günlük 400k varil artışı Mart ayında da yapacağını belirtti (Üst üste yedinci ayda arz artışı gerçekleşmiş olacak). 400k varilden fazla artış yapmaması başta petrol fiyatlarında gün içi yukarı harekete neden olsa da OPEC+ kararı sonrası haftalık ABD stokları artış beklentisine karşıt azalış göstergede petrol fiyatları gün içi yüksek seviyesinden kademeli olarak gerilemeye devam etti. WTI petrol için yukarı yönlü potansiyelin az olduğu ve kısa vade de “kar satışları” ile $84.5-$83.5 bölgesine doğru bir hareket beklemeye devam ediyoruz.
  • ABD üç bin askerini Rusya-Ukrayna gerginliği dolayısıyla Ukrayna’ya yakın NATO ülkelerine harekete geçirdi. Bu haber jeopolitik riskleri arttırmış olsa da altın tarafında ciddi bir yükseliş ($1.810-20 ons üstü fiyatlamalar) görülmedi. Reel getiriler nedeniyle ilk hareketin hala $1.770 ons tarafına doğru olacağını düşünüyoruz.
  • Avrupa TÜFE verisi beklentilerin oldukça üstünde açıklandı. Bu durum AMB’nin elini sıkıştırsa da bugün gerçekleşecek toplantıda AMB’nin FED kadar hızlı/sert bir pivot yapabileceğini zannetmiyoruz. EURUSD’de 50 g.h.o. üstünde tutunmakta zorlanıyor. Piyasa çoktan 2022 için iki faiz artışını AMB için fiyatladı. Beklentilerin tatmin edilememe durumu (2022 yılında faiz arttırabiliriz denmediği sürece) EURUSD’de kısa vadeli aşağı yönlü riskleri arttırıyor.
  • ABD özel sektör istihdam verisi 301k azalış olarak Ocak ayında gerçekleşti.  Hizmetler sektöründe Ocak ortasına kadar ücretsiz izinlerin (Omicron nedeniyle) negatif etkisi olarak gerileme düşünülebilir. Yarın açıklanacak TDİ verisinde ücretsiz izinler gene manşet rakamı negatif etkileyebilir ancak işsizlik oranının hesaplandığı anket “ücretsiz izinleri istihdam içinde” sayıyor. Dolayısıyla son iki aydır açıklanan “manşette kötü ama detaylarda güçlü” bir veri seti ile yarın karşılaşabiliriz.

 

Dün seans sonrası Facebook ve  Spotify bilançolarını açıkladılar. FB rekabet (TikTok başlıca) ve Spotify ilk çeyrekte üye sayısında yavaşlama beklentileri nedeniyle seans sonrası işlemlerde sert satışlar yediler. Bugün vadeli piyasalarda da Nasdaq 100 endeksinin negatif performansının ana nedeni bu iki hissenin bilançosu. Son dört işlem günü yaşanan dipten alımlara piyasa vadeli piyasalarda bir miktar kar satışı olarak bu bilançoları neden göstermiş olabilir ancak ABD bilanço sezonunda hala genel görünüm olumlu. Tek negatif taraf olumsuz ayrışan bilançoların normalden çok cezalandırılması (Düşüş yaşaması). Temel değerleri kuvvetli şirketlerde bilanço sonrası kısa vadeli satışlar uzun vadeli düşünce altında varlık yönetimi yada özel sermaye fonları tarafından bir “fırsat” olarak değerlendirilmeye devam ediyor. Netflix’e benzer bir durum (Pershing Square’in Netflix bilançosu sonrası aldığı $1.1 milyar pozisyonla uzun vade de bilanço sonrası düşüşü fırsat olarak değerlendirmesi)  önümüzdeki haftalarda Facebook içinde yaşanabilir.

 

S&P 500 endeksinde şimdiye kadar 233 şirket rakamlarını açıklarken ortalamada ciro beklentilerinde 3.29% ve kar beklentilerinden 5.3% iyi gerçekleşmeler karşımıza çıktı:

 

S&P 500 endeksinde bugün 100 g.h.o. üstünde (4.569) kapanış olup olmayacağını takip edeceğiz:

 

EURUSD’de AMB faiz kararı sonrası aşağı hareketin hızlanmasını bekliyoruz:

 

Bugün İngiltere MB’sından faiz artışı bekleniyor. Büyük bir ihtimal bu beklentiyi gerçekleştireceklelerdir ancak geleceğe dair görünümü bir miktar güvercin tarafa (Avusturalya MB’sinin yaptığı gibi) çekebilirler.

 

Özetlemek gerekirse;

  • FB ve Spotify bilançoları sonrası bugün ABD tarafında kötü bir açılış bekliyoruz. Ancak, bu durum son dört işlem günü yaşanan yükselişlere kar satışı bahanesi olarak kullanılacaktır. Kapanışa doğru endekslerde toparlanma ve S&P 500’ün 100 g.h.o. üstünde kapanış yapıp yapamayacağını izleyeceğiz.
  • Petrol tarafında OPEC+ sonrası aşağı yönlü risklerin arttığını düşünüyoruz.
  • EURUSD’de AMB faiz kararı sonrası satış bekliyoruz.
  • İngiltere MB’sinden faiz artış kararı ancak geleceğe dair görünümde yumuşama sinyali verebileceğini düşünüyoruz.

 

Bugün ABD tarafında ISM hizmetler verisi ve seans sonrası Amazon bilançosu takip edilecek. İyi bir Amazon bilançosu Nasdaq 100 endeksinde hızlı bir toparlanmaya yarın sebep olabilir.

 

Son olarak global bazda negatif getirili tahvil miktarında azalışı aşağıda paylaşıyoruz. Altın fiyatlarında ilk hareketin aşağı yönlü olması beklentimizi destekleyen bir durum.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.