success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_04.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

04.02.2022 10:32


Dün ABD endeksleri teknoloji önderliğinde sert satışlarla işlem gününü sonlandırdı. S&P 500 2.4% düşüş yaşarken satışların başlıca iki nedeni:

  • Facebook’un bilançosu sonrası “tarihin en yüksek” piyasa değerini bir günde kaybetmesi
  • İngiltere ve Avrupa MB kararları sonrası global bazda tahvil getirilerinde yükselişler

 

Olarak gösterilebilir. Bu iki nokta bundan sonra hisse piyasasını nasıl etkiler diye sorgularsak;

  • Facebook’da yaşanan düşüşün genel olarak bilanço sezonu gidişatını  ve sosyal platformlarda sektörel bir problemi yansıtmadığı söylenebilir. Dün Amazon’nun bilanço sonrası 17% seans sonrası işlemlerde prim yapması (Microsoft, Google ve Apple gibi iyi açıklamalar yapan isimler arasına katıldı) ve Snapchat ile Pinterest’in bilançoları sonrası seans sonrası işlemlerde sert yükselişler kaydetmesi (Snap 40% primlendi) bu söylemimizin ana nedenleri. Özetle, FB’de yaşanan düşüş FB özelinde ve bunu ilk defa da yapmıyor. 2018 yılında da tarihin en büyük piyasa değeri kaybını gerçekleştirmişti ancak sonrasında hisse $120 seviyelerinden $380 üstüne yaklaşık üç senede gitti.
  • Avrupa bazlı 10 yıllık getirilerdeki yükselişler ABD’ye göre daha sert oldu. ABD 10 yıllıkları ilk aşamada 2% seviyesinin üzerine atmadıkça ABD hisse senedi endekslerine net negatif etkisi olacağını söylemek zor. Fed’in satım opsiyonunda kullanım fiyatını bulmanın zorluğu gibi hangi noktada 10 yıllık getiriler endeksleri net negatif etkiler sorusuna cevap vermekte zor. Tarihsel olarak 2% bile oldukça düşük bir risksiz ıskonto oranı.  Hangi seviye sorusunu deneyip göreceğiz. Biz ilk aşamada 2%’yi gördükten sonra piyasa tepkisini inceleyeceğiz. Özetle, ABD tarafında tahvil getirilerinin de net negatif etkilemesi adına daha yol var.

 

Bugün ABD vadeli piyasaları da seans sorası açıklanan bilançoların etkisiyle dün yaşadığı kayıpların yarsını toplamış durumda. Genel olarak iyi bilançolar nedeniyle ABD endekslerinde “dipten al” stratejisine devam ediyoruz. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi sonrası haftayı daha olumlu bir şekilde sonlandırabiliriz. Dün açıklanan ISM hizmetler verisinde gerileme olsa da özünde veri hala genişleme bölgesinde.

 

İngiltere ve Avrupa MB kararlarına piyasa etkisi açısından değerlendirdiğimizde;

  • İngiltere kararları şahin ancak basın toplantısı güvercin tondaydı.
  • Avrupa kararları oldukça güvercin ancak basın toplantısı şahin tondaydı.

 

İki kararı da dün kapsamlı değerlendirdik (Tradeall | Faiz kararları (İngiltere ve Avrupa)) ancak piyasa fiyatlamasında birkaç önemli noktaya burada da değinelim:

  • AMB’sının kararında “temporary/geçici” kelimesi hedefinden yüksek enflasyon tanımında hala mevcut. Daha da önemlisi klasik varlık alım programı (APP) 2022 süresince devam ediyor (Ekim ayında €20 milyar seviyesinde aylık olarak “as long as necessary / gerektiği kadar devam edecek” şekilde belirtiliyor). AMB’da varlık alım programı bitmeden faiz artışı yapmayacağını belirtiyor. Basın toplantısında başkanın Mart ayında majör bir politika değişimi beklediğini belirtmesi varlık alım programını 2022 yılında sonlandırması ve faiz artışını 2022 içinde yapmasına işaret. Basın toplantısı sonrası piyasa 4 artış (10 paz puanlık artışlar ile) fiyatladı (2’den 4’e yükseltti). Özetle, dün açıklanan “resmi” kararlar basın toplantısında “çöp niteliğinde” davranılarak bir köşeye atıldı. Alman 2 yıllık getirilerinde yükseliş potansiyelinin ABD 2 yıllıklarına göre bulunduğumuz seviyelerden daha fazla olması (Çünkü ABD 2 yıllıkları Fed’i sene başından beri fiyatlıyor) EURUSD’de 200 g.h.o. (1.1670) hareketi olasılığını arttırıyor. Kısaca, EURUSD short görüşümüzde havlu atıyoruz ve 100 g.h.o. (1.1429) korunduğu sürece 1.1678 hareketi denemesinin daha gerçekçi olacağını düşünüyoruz.
  • İngiltere tarafında da vadesi gelen varlıklıların tekrardan yatırıma dönüştürülmesi (reinvesting) bu toplantıda durdurulması İngiltere tahvillerinde getiri yükselişleri adına olumlu. GBPUSD’de 1.35 seviyesine doğru geri çekilmeleri 1.37 hedefli kısa vadeli işlem fırsatları olarak değerlendiriyoruz.

 

Bugün TDİ verisinde beklentiler;

  • Manşette 125k artış
  • İşsizlik oranı 3.9% gerçekleşme ve saatlik ücretlerde 5.2% yıllık artış.

 

Veriler/Anketler Ocak ayı ortasında Omciron’nun etkisinde toplandı. Omicron nedeniyle hizmetler sektöründe birçok çalışan “ücretsiz izindeydi”. Manşet rakamın hesaplandığı anket “ücretsiz izinleri” işsiz sayarken işsizlik oranı işgücünde diye hesaplıyor. Özetle, manşet veride beklenti altı ancak detaylarda (işsizlik oranı başlıca) güçlü bir veri ile karşılaşabiliriz.

 

Detaylarda güçlü ancak manşette zayıf bir veri endeksler açısından vadeli piyasalardaki olumlu havayı spot piyasada da devam etmesini sağlar.

 

Son olarak iki hisseden bahsediyoruz;

  • Alibaba dün endekslerdeki sert satışlara rağmen artı kapadı. 16 Şubat tarihinde bilançosu var. $141 seviyesine kadar yükselişler devam edebilir.
  • Robinhood dün endekslerdeki sert satışlara rağmen artı kapadı. Sırasıyla $15.3, $16.8 ve $18.2 seviyesindeki dirençleri önümüzdeki haftalarda zorlayabilir.

 

Bu hafta özel sermaye fonlarındaki boşta duran ve “işleme” geçme adına “anlaşma” kovalayan yüklü miktarda paradan bahsetmiş ve Fed’in satım opsiyonu öncesi bu sermayenin hisse düşüşlerini fırsata çevirebileceğini belirtmiştik. Aşağıda rakamları paylaşıyoruz.

 

Özel sermaye fonlarının “boşta” durup “anlaşma” arayan fon miktarı 2021 Aralık sonu itibariyle $105 milyar ve bu sene $73 milyar daha buna eklenecek. Endekslerde niye ayı piyasası beklemediğimizin bir nedeni de boşta duran bu paranın olası düşüşlerde “işleme” konma beklentisi.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.