success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_14.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

14.02.2022 10:34


Cuma günü ekonomik veriler (Michigan Üniversitesi güven anketi) Şubat ayı için ABD tüketicisinin güveninin yüksek enflasyon nedeniyle bir kez daha gerileme gösterdiğine işaret ederken piyasa fiyatlamalarına damgasını vuran taraf ABD Savunma Bakanlığı danışmanının “Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir” açıklaması oldu. Jeopolitik risklerin artmasıyla;

  • Majör ABD endeksleri 1.4% - 2.8% arası değer kaybederken altın, petrol ve 10 yıllıklar (tahvil fiyatları) değer kazandı.
  • Jeopolitik risklerin artmasıyla “enflasyon, para politikası ve tüketici güveni/büyüme” başlıklarından fiyatlamalar “Olası bir çatışma çıkması” durumunda nasıl senaryolar/fiyatlamlar karşımıza çıkar sorularına daha çok odaklandı.

 

Hafta sonu Biden ve Putin’nin gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde jeopolitik riskleri azaltıcı kararlar/açıklamalar çıkmazken bir çok batı dünyası ülkesi vatandaşlarının Ukrayna’dan ayrılmasına dair bildirimlerde bulundu. Ukrayna hava sahasını kullanmayı bırakan hava yolları haberleri (KLM) ve bir çok resmi kurumun Kyiv’den (Ukrayna başkenti) Polonya’ya daha yakın olan Lyviv’e taşınması kararları bildirildi.

 

Ukrayna’nın Nato üyeliği süreci yeni bir gelişme değil. Ülke 1992 yılından beri Nato ülkeleri ile temasta ve resmi başvurusu 2008 yılında yapıldı. 2021 son çeyrekten başlayarak Rusya’nın askeri gücünü Ukrayna’ya yakın bölgelerde arttırma (130k askeri birlik hazır durumda) nedeni ise 2019 yılında Ukrayna anayasasının Avrupa Birliği ve Nato üyelikleri hedeflerinde revize edilerek 2021 Haziran ayında Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıda Ukrayna’nın Nato’ya dahil edilmesi sürecinin devam kararı olduğu söylenebilir.

 

2021 Haziran ayı sonrası Rusya’nın Ukrayna sınır bölgesinde arttırdığı askeri gücü aşağıdaki harita özetliyor.

 

Bu hafta Almanya Başbakanı’nın Ukrayna (Bugün) ve Rusya (Yarın) ziyaretleri oldukça önemli. Yapımı tamamlanan ama kullanım için onay bekleyen Rusya’nın Avrupa’ya direk doğalgaz sağlayabileceği (Ukrayna ve Polonya üzerinden geçirmeden) “Nord Stream 2” doğal gaz hattında Almanya en büyük söz hakkına sahip ülke (Doğalgaz hattı Rusya-Almanya arasında. Almanya’dan Avrupa’ya dağılması planlanıyor) . Rusya Avrupa’nın;

  • Toplam doğalgaz ihtiyacının 43% ve petrol ihtiyacının 27%’sini karşılıyor.

 

Nord Stream 2’den Rusya’dan Avrupa’ya yıllık geçmesi beklenen doğalgaz miktarı 55 milyar küp. Almanya’nın ABD ile beraber hareket ettiğini daha çok ortaya koyarak yaptırımlar konusunda daha sert davranması jeopolitik risklerin azalması adına önemli olacaktır. Kısa vade de doğalgaz fiyatlarında bu “arz” ve “yaptırım” belirsizlikleri nedeniyle yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir.

 

Doğalgaz fiyatları günlük grafik:

 

Petrol fiyatlarında Cuma günü gerçekleşen yükseliş ve tedarik zincirinin Avrupa için doğalgaza kıyasla daha geniş bir yelpazede olması yukarı hareketin devamlılığı konusunda riskleri arttırıyor.

 

İngiltere gösterge endeksinde (FTSE 100) hammadde şirketlerinin S&P 500’e kıyasla çok daha ağır bir orana sahip olunması FTSE 100 endeksinin kısa vade de S&P 500’e göre daha iyi performans göstermesine neden olabilir.

 

FTSE 100/S&P 500 rasyosu haftalık grafiğinde kırmızı düşüş trendini yukarı yönlü test edebilir.

 

Geçen hafta S&P 500 200 g.h.o. altında kapanış yaptı. Haftalık grafikte ise 50 haftalık desteğini korudu. Jeopolitik risklerin gidişatına göre endeks hareketi devam edecek. Piyasa derinliğine baktığımızda Nasdaq bileşik endeksinde son 52 haftalık en düşük fiyatlamalarda bulunan hisse sayısının Q1’22 içinde oldukça yükselmesi özünde bir çok hissenin çoktan ana risk faktörlerini (Ağırlıklı para politikası/enflasyon ve jeopolitik riskler) fiyatladığı/fiyatlamaya devam ettiğini gösteren bir durum. Eğer bugün ve yarın Almanya öncülüğünde Rusya-Ukrayna gerginliği azalırsa endekslerde tekrardan toparlanma evresine (Bir çok hisse çoktan satış yediği için) girebiliriz. Net konuşmak zor ama takipteyiz.

 

Nasdaq bileşik endeksi 52 haftalık en düşük seviyede bulunan hisse oranı (Turkuaz) ve en yüksek seviyede bulunan hisse oranı (Turuncu):

 

Bu hafta ilk iki gün daha çok jeopolitik haber akışı ile geçecektir. Çarşamba günü Fed’in Ocak ayı toplantı tutanakları ile para politikası daha çok gündeme gelebilir. Geçen hafta Cuma günü Goldman Sachs faiz artışı beklentisini beşten yedi artışa yükselterek 2022 yıl sonu S&P 500 hedefini 5.100’den 4.900’e güncelledi.

 

Altın fiyatlarını jeopolitik riskler destekliyor. Q1’22 içinde hem reel getiriler yükselirken hem de negatif faizli borç stoku gerilerken olumlu ayrışmasının ana nedeni Rusya-Ukrayna gerginliği olduğu bir kez daha önümüze çıkıyor. Yukarıda ilk direnç seviyesi $1.875 ons. Eğer bu hafta jeopolitik gerginlik azalırsa burada da piyasa tekrardan satış yönlü olacaktır.

 

Bu hafta bilanço açıklayacak isimler arasında;

  • Nvidia, Roblox, Palantir, Airbnb, Toast ve Roku

 

Dikkat çekiyor. Metaverse ile ilgilenenlerin Roblox’u takip etmesi yararlı olur.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.