success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

14.02.2022 04:39


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 1 - 8 Şubat haftasında fonlar;

Veriler:

  • Dolar endeksinde net uzun pozisyonlar 47% artış göstererek toplamda 6.5k net uzun kontrat seviyesine yükseldi. Mevcut net uzun pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 55%’ine denk geliyor.
  • EURUSD net kısa pozisyonlanma 16% azalış göstererek 42.4k kontrat seviyesine geriledi. Mevcut net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma seviyesinin 61%’ine denk geliyor.
  • WTI ve Brent petrol tarafında net uzun pozisyonlanmalar sırasıyla 3% ve 4% düşüş gösterdi. 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmalara sırasıyla WTI için 32% ve Brent petrol için 41% uzaklıkta.
  • Altın net uzun pozisyonlanma 39% artış gösterirken gümüş net uzun pozisyonlanma 15% düşüş gösterdi. Altın için mevcut pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 49%’ine denk gelirken gümüş için bu oran 22%.
  • Doğal gaz net uzun pozisyonlar 27% düşüş göstererek toplamda 35k net uzun kontrat seviyesine geriledi. Mevcut net uzun pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 32%’sine denk geliyor.
  • Bakır net uzun pozisyonlanma 29% artış göstererek son 52 haftanın en yüksek seviyesinin 28%’sine denk geliyor.

 

Not: Geçen hafta Cuma günü piyasa fiyatlamalarında risk algısı Rusya-Ukrayna gerginliğinin artmasıyla veri setinin toplandığı zaman aralığına göre oldukça değişti. Güvenli liman özelliği sağlayan değerli metaller ve dolar lehine fiyatlamalar geçen hafta Cuma ve bugün öne çıkıyor. Olası bir Rusya-Ukrayna çatışmasında ilk akla gelen emtia grubu olan enerjide son iki işlem seansında oldukça primli. Rusya’nın global pazarda paladyum ihracat oranının toplam üretimin 45.6%’sı olması jeopolitik risklerin kısa vade de devam etmesi durumunda önümüzdeki günler ve haftalarda paladyum fiyatlarında artışın devamlılığına sebep olabilir.

 

 

Rusya’nın global hammadde pazarında yaptığı ihracatın toplam üretimdeki payı:

 

 

Yorumlar:

 

  • Altın: 2021 Kasım ayından Fed’in para politikası pivotunun gelmeye başlayacağı piyasada anlaşıldıktan sonra (Ekim ayı TÜFE verisinde geçici tanımın yanlış olduğu detaylarda anlaşılmasıyla) sırasıyla;
    • Altın net uzun pozisyonlanmalar kademeli olarak azaldı.
    • ABD 10 yıllık reel getiriler yükseldi.
    • Negatif faizli borç stoku azaldı.

 

Bunlara rağmen altın spot fiyatları güçlü seyrine devam etti. Bu olumlu ayrışmanın ana nedeni “güvenli liman talebi”. Borsa yatırım fonu stokları da çok dikkat çekmese de azar azar yükseliyor. Değerli metalde gidişatı Rusya’nın tavrı belirleyecek. Kısa vade de $1.875 – $1.900 ons aralığı önemli bir direnç bölgesi. Uzun vadeli analizlerde fon pozisyonlanması, reel getiriler ve negatif faiz borç stoku durumunun, kısaca para politikalarının, “güvenli liman” talebine kıyasla daha çok öne çıkacağını düşünüyoruz.

 

Spot altın (mum grafik), 10 yıllık reel getiriler (mavi çizgi grafik), net uzun pozisyonlanma (turuncu çizgi grafik), altın BYF stokları (mor grafik) ve global negatif faizli borç stoku (kırmızı çizgi) haftalık:

 

 

  • EURSUD: Net kısa pozisyonlanmada azalış geçen hafta da devam etmiş. Son iki işlem seansında ABD dolarına gelen “güvenli liman” talebi olmasaydı EURUSD’de Avrupa M.B. sonrası yaşanan yükseliş hareketinin devamı bu hafta açıklanacak Fed Ocak ayı tutanakları sonrası gelebilirdi. EURUSD’de de kısa vadeli gidişatı Rusya’nın konumu/tavrı belirleyecek.
  • Pozisyonlanmalardaki EUR short2ların çözülmesine ve ABD 2 yıllıklarında getirilerin pandemi öncesi seviyelere ulaşması ile Almanya-ABD iki yıllık makasta Almanya lehine hareket marjı olması paritede 1.14 üzerine bir deneme yapılmasına neden olabilir.  

 

Spot EURUSD (mum grafik), net kısa pozisyonlanma (turuncu çizgi grafik) ve Almanya-ABD iki yıllık getiri farkı (mavi çizgi grafik) günlük:

 

 

  • Doğal gaz: Rusya Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının 43%’ünü karşılıyor. Olası yaptırımlar kapsamında doğal gaz alımına dair bir sınırlama fiyatları tekrardan 5.0’ın üzerine hızlıca geçmesine sebep olabilir. Gidişatı Rusya’nın konumu/tavrı belirleyecek.  

 

Aktif vade doğal gaz (mum grafik) ve net uzun pozisyonlanma (sarı çizgi grafik) haftalık:

 

  • Paladyum: Rusya global pazarda paladyum açısından oldukça önemli bir ihracatçı. Olası yaptırımlar kapsamında paladyumun alımına dair bir sınırlama fiyatları $2.500 -$2.600 bölgesine doğru hareketlendirebilir. Gidişatı Rusya’nın konumu/tavrı belirleyecek.  

 

Aktif vade paladyum (siyah çizgi grafik) ve net uzun pozisyonlanma (mavi çizgi grafik) günlük:

 

Geçen hafta BYF’ler değerli metallerde;

  • Altın tarafında 458.9k troy ons alış (Toplam miktar 99.5 milyon troy ons)
  • Gümüş tarafında 5.9 milyon troy ons alış (Toplam miktar 903.6 milyon troy ons)
  • Platin tarafında 9.7k troy ons satış (Toplam miktar 3.6 milyon troy ons)
  • Paladyum tarafında 2.71k troy ons satış (Toplam miktar 541k troy ons)

 

Gerçekleştirdi.

 

**Raporu hazırladıktan sonra Rusya’nın ABD ve Nato ile diyaloğa devam etmesine dair haber akışı yaşandı. Ancak, Rusya-Ukrayna durumuna dair belirsizlikler hala mevcut.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.