success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_17.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

17.02.2022 10:41


S&P 500 işlem seansını +0.09% sonlandırırken spot endeksin gün içi fiyatlamasını iki ayrı kısımda incelemek lazım.

  • Ukrayna Başbakanı ve Nato’nun Rusya-Ukrayna sınırında konumlanan Rus askeri birlikleri sayısında azalış olmadığına (Hatta Nato arttığını belirtiyor) dair haber akışı ile jeopolitik risklerin hakim olduğu kısım. TSİ 17:30 – 22:00 arası. Eksi açılış yaptıktan sonra yatay işlemler.
  • Fed’in Ocak ayı para politikası toplantısına dair açıklanan tutanaklar ile risk algısının yükselerek endeksi son iki işlem saatinde artı kapanış yaptıran kısım.

 

İkinci noktayı biraz daha detaylandıralım. Tutanaklar öncesi piyasanın en çok çekindiği/merak ettiği konu “Mart ayı toplantısı için 50 baz puanlık bir artışa dair sinyal olur mu?” sorusuydu. Tutanaklardan 18. Sayfadan aldığımız aşağıdaki kısımda;

  • Enflasyonun Fed’in beklediği gibi gerileme göstermezse daha hızlı faiz artışı sürecinde bulunabileceği belirtiliyor. Ancak, 50 baz puan artışa yönelik bir söylem mevcut değil.
  • Hız konusuna da detaylandırırsak: Aralık 2021 nokta grafikte Fed 2022 için üç faiz artışı öngörüyordu. Mevcut piyasa fiyatlaması (Ocak ayı enflasyon verisi sornası) zaten altı artışa işaret ediyor.

 

Sonuç: Fed hızlı olabileceğini belirtiyor ancak piyasa zaten 2022 için hızlı bir Fed’i fiyatladı. Tek seferde 50 baz puan artışa dair bir işaret yok ayrıca böyle bir durumun finansal koşullarda “beklenmedik/istenmeyen” bir sıkılaşmaya neden olabileceğini bazı üyeler belirtmiş.

 

 

Fed’in tutanaklarında diğer merak edilen konu “Bilanço büyüklüğü azalımına dair detay olacak mı?” sorusuydu. Bu konuda da Ocak ayı toplantısı sonrası paylaşılan genel prensipler ve 2017-2019 dönemine göre daha hızlı bir süreç olacağı bilgileri dışında detay yok. Kısaca, piyasanın mevcutta bilmediği bir detay öğrenilmedi.

 

  • Tutanakların korkulan kadar şahin olmaması (Mart ayı için 50 baz puan artış olasılıklarının azalması) ile endeks gün içi diplerden dönerek artı kapanış (Üst üste ikinci defa 200 g.h.o. üstü) yaptı.

 

S&P 500’ün gün içi grafiği (Kırmızı çizgi tutanakların açıklandığı zaman):

Mart ayı için 50 baz puan faiz artışı olasılıkları 65% seviyelerinden 40%’lara geriledi.

 

Mart ayı olasılıkları fiyatlaması (Sağda yazan rakam - 1 ile 50 baz puan olasılığına ulaşabilirsiniz. Bu rakamın 1 olması 25 baz puan artış 100% fiyatlanıyor demek):

Bugün ABD vadelilerinde tekrardan satışlar hakim. Bunun nedeni de tekrardan jeopolitik risklerin artış göstermiş olması. Beyaz Saray’ın Rusya’nın sınırdaki birlik sayısını 7k daha arttırdığına dair yaptığı açıklama.

 

Jeopolitik risklere dair haber akışı gün içi daha çok öne çıkacak. Nato ve Avrupa Birliği ülkeleri toplantılarından nasıl haberlerin geleceği piyasa açısından önemli. Ancak, dün hem ABD perakende satışlarda yaşanan güçlü toparlanma hem de para politikasında Mart ayı için 50 baz puan artış riskinin azalması olası bir jeopolitik risklerde azalışta endekslerin hızlı şekilde olumlu fiyatlama içine gireceğine dair bir gösterge.

 

Endeksler dışında diğer finansal ürünlerde hızlıca görüşlerimize geçersek;

  • Petrol stokları ABD tarafında düşüş beklentisine rağmen artış gösterdi. Jeopolitik risklerde olası bir azalış WTI petrolü tekrardan $88-$90 bölgesine indirebilir.
  • Altın tekrardan güçlü direnç bölgesinde ($1.875 – $1.900 arası). Bu bölgenin jeopolitik risklerin daha çok artmadığı bir senaryoda geçilmesinin kolay olmayacağını ve olası bir jeopolitik risklerde azalışta aşağı yönlü risklerin daha çok öne çıkacağını düşünüyoruz (Altın daha reel getirilerdeki yükselişi fiyatlamadı. Reel getiriler eksi bölgede olsa da sene başından beri yükseliş trendinde).
  • Doğal gaz: Hafta başında ilk yazdığımızda $4.00 seviyesinde bulunan emtia mevcut durumda $4.7 seviyelerden işlem görüyor. 5’in üstü test edilebilir.
  • EURUSD: ABD 2 yıllık getirileri Fed tutanakları sornası geriledi. Jeopolitik risklerin azalışı EURUSD’de 1.14 üzeri seviyelere dönüşü tetikleyebilir. Aşağıda 1.1330 destek.
  • Bitcoin: $43k-$44k bölgesinde işlemelere devam ediyor. $47k-$48k bölgesine doğru hareket beklentimizi koruyoruz.

 

Şirketler tarafında dün en çok öne çıkan Daniel Loeb’un yönettiği Third Point fonunun Amazon için daha fiyatlanmadığını düşündüğü $1 trilyon değer olduğunu yatırımcılarına sunması oldu (Amazon’nun mevcut piyasa değerinin yaklaşık 60%’ının gizli bir değer olarak daha fiyatlanmadığından bahsediyor).

 

Ocak ayında perakende satışlar verisi içinde e-ticaret büyümesinin 15% gerçekleşmesi üzerine Amazon’a dair sunulan fiyatlanmayan değer görüşü hissede olumlu fiyat hareketine neden oldu (Endeks 0.09% artı kapatırken Amazon 1.02% artı kapanış yaptı).

 

Jeopolitik risklerin azalması hissede hızlıca $3.234-$3.359 bölgesine doğru bir harekete neden olabilir. Şirket Q4’21 sonuçlarından sonra Ocak ayı diplerinden uzaklaştı.

 

Amazon günlük grafik:

ABD tarafında ekonomik veriler tarafında konut sektörü daha çok öne çıkıyor ancak Avrupa tarafında Rusya-Ukrayna gerginliğine dair haber akışı piyasa fiyatlamaları açısından daha önemli.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.