success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_18.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

18.02.2022 09:44


Risk algısı Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle dün gerileme yaşarken konu hakkında WSJ’nın konunun uzmanlarıyla (Jerry Seib, Yaroslav Trofimov ve Ann Simmons) gerçekleştirdiği webinardan önemli noktaları paylaşıyoruz;

  • Rusya’nın güvenliğe dair talebi yeni değil. Kırım süreci sorasında belirttiği güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtiyor. Dolayısıyla, Rusya’nın güvenlik talepleri karşılanıncaya kadar askeri birlikleri tamamen bölgeden çekeceklerini düşünmüyorlar. Yorum: Piyasanın düşündüğünden daha uzun bir süreç olabilir.
  • Olası bir çatışmada Avrupa’nın ne kadar sert bir yaptırım yapacağı özünde Rusya’nın ne kadar hızlı ilerleyeceğine bağlı deniyor.
  • Çatışma yaşanmasa bile Rusya’nın bilirlikleri sınır bölgesinde tutması Ukrayna ekonomisine oldukça negatif etki yapıyor (Yatırımcıların uzaklaşması, varlık fiyatlarının gerilemesi, ticaretin yavaşlaması gibi etkiler nedeniyle)
  • Kırım sonrası imzalanıp daha sonra vazgeçilen Minsk protokolünde (Rusya’nın Ukrayna politikasında daha aktif olmasını sağlayan protokol) belirtilen maddelerin devamlılığı ile Nato sürecinde aslında Rusya daha çok söz sahibi olması gerektiğini belirtiyor.
  • Batı dünyasının olası bir çatışma sürecinde Ukrayna’nın ne kadar yanında (Örneğin asker sevkiyatı gibi) olacağına dair net görüşler gelmedi. Rusya’ya ekonomik yaptırımlar daha çok konuşuluyor. Bu durumda Çin’nin konumu da oldukça önemli hale geldiği belirtiliyor.
  • Olası bir çatışma durumunda Avrupa’da karışıklığın (Polonya başlıca) devam edebileceğini ancak bunun sıcak çatışmadan ziyade politik/ekonomik süreçte olabileceğini belirtiyorlar.
  • Çin’nin Tayvan bakış açısını da etkileyebilecek bir süreçteyiz.

 

Özetle; süreçte Rusya’nın savunma taleplerinin yerine getirilmediği ya da ekonomisinin daha da kötüye gitmesi nedeniyle Ukrayna Nato sürecinden vazgeçmediği sürece Rusya’nın birliklerini bölgeden çekmesini beklemiyorlar.

 

Bu sabah haberlere baktığımızda ABD-Rusya diplomatik görüşmelerinin gelecek hafta devam edeceği görülüyor. Dün ABD spot endeksleri sert satışlar (2%-3%) ile karşılaştıktan sonra bugün vadeliler artıda (0.5%-1%). S&P 500’ün bugün 50 haftalık ortalaması olan 4.394 seviyesinin üzerinde kapanış yapması gelecek hafta satışların derinleşmemesi adına önemli.

 

Petrol tarafında İran nükleer anlaşması spekülasyonları ile satış baskısı jeopolitik riskler artmış olsa dahi artıyor. WTI petrol için $88-$90 bandını takip ediyoruz.

 

Altın dün jeopolitik risklerin artmasıyla sert yükseldi ancak $1.875-$1.900 bölgesi güçlü direnç bölgesi. Sıcak çatışma haberleri gelmediği sürece hızlı bir şekilde bu bölgenin geçilmesini beklemiyoruz.  Aşağıda 1.876 desteğini takip ediyoruz.

 

Dün piyasa sert düşüşler yaşarken Nu Holdings’in 11.5% primle kapanış yapması dikkat çekiyor (Yakın zamanda Warren Buffett’ın hissede $1 milyar pozisyon aldığı 13F raporunda görülmüştü). Doordash’de dün 10.7% primle sonlandırdı.

 

Rusya’nın ihracat ve ithalat grafiği:

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.