success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_21.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

21.02.2022 10:27


Geçen haftayı ABD endeksleri jeopolitik risklerin etkisinde negatif kapatırken haftalık bazda S&P 500 1.58%, Nasdaq Bileşik 1.76% ve Dow Jones Sanayi 1.9% düşüşler ile sonlandırdı. Piyasa fiyatlamalarını etkileyen en önemli iki faktöre baktığımızda;

 

  • Fed’in sıkılaşma döngüsü: Cuma günü Williams ve Brainard’ın konuşmaları sonrası Mart ayı 50 baz puan faiz artışı olasılığı 25%’e geriledi. Fed’in Ocak ayı tutanakları açıklanmadan önce +65% olasılıkla fiyatlanıyordu. JP Morgan üst süte 9 adet 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Goldman’da bu sene 7 adet 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Piyasa bu sene için zaten 6 artışı fiyatladı. Yorum: Fed ABD ekonomisini finansal koşullarda sert bir sıkılaşma ile yakın vade de resesyona sokmayacak. Sıkılaşma kademeli ve büyümeye net negatif etki yaratmadan gerçekleştirilecek.
  • Jeopolitik riskler: Rusya ABD’den savunma talepleri doğrultusunda yazılı güvence istiyor. Bu hafta Fransa öncülüğünde Rusya ve Batı Dünya’sı Ukrayna gerginliği üzerine görüşecekler. Askeri tatbikatın bitmesine karşın Rusya askerlerini Belarus’tan geri çekmedi. Deutsche Bank’ın stratejisti Jim Reid’in yaptığı analizde S&P 500 jeopolitik risklerden kısa vade de medyanda 3 hafta içinde 5.7% düşüş yaşıyor ancak sonraki üç hafta bu kayıpları geri kazanıyor.  Vix endeksinde tekrardan 25 seviyesinin altına gerileme endekslerde olası yükselişlerin kalıcı olması açısından takip edilebilir. Eğer Vix 25 seviyesinin altında kapanışlar gerçekleştirmezse endekste (S&P 500) kısa vade için aşağı yönlü risklerin devam ettiğinden bahsetmek yanlış olmaz.  

 

Daha uzun vade de jeopolitik riskler (ABD’nin taraf ve dahil olduğu) ve S&P 500 getirilerini özetleyen tabloyu aşağıda görebilirsiniz:  

  • 1956 (Süveyş kanalı krizi), 1973 (Petrol ambargosu) ve 2001 (9/11) dışında 12 ay sonra getiriler artıda.
  • 12 aylık ortalama getiri (Aşağıdaki bütün jeopolitik krizler dahilinde) +8.6% olarak karşımıza çıkıyor.

S&P 500 haftalık grafik:

  • Geçen hafta 4.393 seviyesinin altında kapanış kısa vade için negatif bir sinyal. Endeksin en hızlı bir şekilde tekrardan bu direncin üzerine çıkması satışların derinleşmemesi adına önemli. Aşağıda 4.222 seviyesi önemli bir destek ve jeopolitik riskler daha çok artmaz ise azalan Mart ayı 50 baz puan faiz artışı olasılıkları nedeniyle bu seviyeye yaklaşmalar alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

 

  • Yıkıcı teknoloji hisselerinde (Negatif FAVÖK’lü büyüme bazlı şirketler) negatif fiyatlama geçen haftada devam etti. Ancak, Russell 1000 büyüme endeksi içinde nakit yakımı ve nakit pozisyonlarına baktığımızda (Şirketlerin dış finansman almadan ne kadar süre operasyonlarını devam ettirebileceğini anlamak için) medyan süre 5.5 yıl olarak karşımıza çıkıyor. 2000 yılı krizinde bu oran (Runway: Şirketin nakit yakışı ve büyümesi düşünüldüğünde dış finansman almadan operasyonlarına devam etme süresi) altı aydan kısaydı. Özetle, jeopolitik risklerde olası bir gerileme bu alana çok hızlı bir fon akışına (Büyüme bazlı pozisyonlanmalara) neden olabilir.  

 

Altın fiyatları güçlü direnç bölgesi olan $1.875-$1.900’ü kalıcı olarak kırmakta zorluk çekiyor. Altın fiyatlarında son üç haftada yaşanan yükselişin ana nedenleri;

  • Fed’in sıkılaşma döngüsünün resesyona neden olabileceği spekülasyonları (Biz 12-18 ay içinde ABD’de resesyon beklemiyoruz).
  • Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle güvenli liman talebi.
  • Rusya değerli metallerde global bazda önemli bir ihracatçı olduğu için olası yaptırımlarda global bazda değerli metal arzının azalabileceği spekülasyonları.
  • Hisse senedi endekslerinde yaşanan satışlar nedeniyle portföylere çeşitlendirme sunması.

 

Özetle, jeopolitik risklerin gerilemesi durumunda değerli metale net negatif etki yapacaktır. Uzun vade de reel getiriler, negatif faizli tahvil stoku, vadeli piyasalarda net uzun pozisyonlanmalar ve altın/gümüş oranı temel tarafta takip edilmeli.

 

Altın günlük grafik:

 

Bugün ABD spot piyasaları tatil. Avrupa tarafında Şubat ayı PMI verileri takip edilecek. Çin MB’sı faiz oranlarında değişime gitmedi. Bu hafta ABD tarafında PCE verisi (Fed’in takip ettiği enflasyon verisi), tüketici güveni verileri ve Beyon Meat, Coinbase ve Alibaba (Çin) gibi şirketlerin bilançoları takip edilecek.

 

Coinbase Super Bowl reklamı sonrası download sayılarında kayda değer artış yaşamıştı. Bitcoin fiyatı azalan risk iştahı ile $40k’nın altına gerilese bile bilanço sonrası hissede  geleceğe dair beklentiler nedeniyle (Artan indirim sayıları nedeniyle) olumlu fiyatlamalar görebiliriz.

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.