success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_23.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

23.02.2022 10:45


Dün majör ABD endeksleri artan jeopolitik riskler nedeniyle 1%’in üzerinde kayıplarla işlem gününü sonlandırırken Başkan Biden’nın Rusya’ya ilk aşama yaptırım açıklamaları sonrasında piyasa S&P 500’de 2% eksiden 1% eksi kapanışa doğru fiyatlama yaptı. Batı dünyasının Rusya’ya karşı ilk aşama yaptırımlarını incelediğimizde (Eğer Rusya daha çok Ukrayna içinde ilerlerse ikinci aşama yaptırımlar açıklanacak);

  • Genel olarak Rusya’nın (Devletin) finansal piyasalardan borçlanmasını engelleyecek ve ikinci kademe bankalar/finansal kuruluşlar diyebileceğimiz kurumların varlıklarını dondurma/sistem dışına çıkarma adımları olduğu söylenebilir.
  • ABD’nin yaptırım kararı açıkladığı VEB’in (Rusya’nın 5. en büyük finansal kuruluşu) toplamda $53 milyar varlığı var (Karşılaştırma yapılması adına yaptırım kararı verilmeyen Sberbank ve VTB’nin toplam varlığı $750 milyar). ABD’nin yaptırım açıkladığı ikinci finansal kuruluş olan PSB’de Rusya’nın 8. en büyük finansal kuruluşu ve savunma sanayi finansman kontratlarının 70%’ine hakim. Özetle, ABD’nin yaptırım açıkladığı iki finansal kuruluşta büyüklük bakımından genel olarak finansal sistemi tehlikeye atacak bir durumda değil. Eğer Rusya daha çok Ukrayna sınırları içinde ilerler ve ABD Rusların birinci kademe bankalarına (Sberbank, VTB, Gazprom Bank gibi) yaptırım uygulama kararı alırsa “sistematik risk” kayda değer boyutta artar (Rusya çok daha negatif etkilenir)
  • Dün açıklanan yaptırım kararlarından en efektif olanı Almanya’nın Nord Stream 2 doğal gaz hattını kullanıma açmaması olduğu söylenebilir (Gazprom’un yıllık tahmini gelir kaybı $15 milyar olacak).

 

Piyasanın batı dünyası finansal piyasalarına Rusya’nın ulaşmasını engellemeye dönük ilk aşama yaptırımların neden hafif yaptırım olarak algılandığını incelediğimizde;

  • Rusya’nın $630 milyar rezervi var. Bunun sadece 16%’si ABD doları olarak tutuluyor. 2014’te $530 milyar rezerv vardı ve bunun 40%’ı ABD doları olarak tutuluyordu.
  • Rusya’nın tahvil piyasasında (OFZ) uluslararası yatırımcıların oranı 2014 yılında 25.6% seviyesindeyken mevcut durumda 19.9% (Yabancı yatırımcıların Rus tahvillerindeki payı 2014’e göre daha düşük)
  • Rusya’nın borçlanmasının büyümeye oranı global ortalamaların oldukça altında. 2014’te 14.4% olan oran pandemi nedeniyle 2020’de 17.8% yükseldi. Pandemi dışı son beş yılda genellikle 14% bandında.
  • SWIFT sistemine alternatif bir alt yapı sistemi Rusya’da 2014 yılında yoktu. Mevcutta düşük hacimle de olsa (400 kullanıcısı var) SWIFT’e alternatif bir alt yapı sistemi (SPFS) var.

 

Nord stream 2 dışında açıklanan ilk aşama finansal bazlı yaptırımların piyasada hafif olduğuna dair yorum bulmasının nedenleri yukarıdaki dört nokta olduğu söylenebilir.

 

Rusya rezerv miktarı (Kırmızı ok Kırım süreci sonrası uygulanan yaptırımlar sonrası gerilemeyi gösteriyor):

Yabancıların Rus tahvil piyasasındaki oranı:

Bugün özelinde piyasalarda olumlu bir hava var. Ancak, volatilite hala yüksek. VIX endeksi 25 seviyesinin altına gerilemeden S&P 500 endeksinde satışların bittiğini (Endeks tekrardan teknik düzeltmeye girdi) söylemek zor. Jeopolitik taraf yakından takip edilecek (Rusya Ukrayna sınırlarında daha fazla ilerliyecek mi? Sorusuna gelecek cevaba göre çoklu varlık fiyatlamalarında risk algısı değişecek). S&P 500’de 4.222 seviyesi aşağı kırılmadan olası bir ayı piyasasından bahsetmek doğru olmaz. Ancak, Nasdaq bileşik endeksi tepe noktasına göre 17% düşüş yaşamış durumda. Nasdaq bileşikte jeopolitik tarafta yaşanacak haber akışına göre kısa vadeli ayı piyasasına giriş (Tepe noktaya göre 20% düşüş) yaşanabilir.

 

  • Altın $1.900 ons seviyesinin altında işlem görüyor. 1.876’ı aşağı kırılmadan kalıcı bir düşüşten söz etmek doğru olmaz.
  • WTI petrol $92 seviyesinde. İran tarafı ve jeopolitik taraf yakından takip edilecek. $90 altı seviyeler kısa vade de gündeme gelebilir (Jeopolitik taraf hızlıca tekraradan öne çıkmazsa)
  • Doğal gaz $4.5 seviyesinin üstünde. Nord Stream 2 hattının açılmıyor olması aşağı yönlü hareketleri sınırlayacak bir gelişme. Düşüşleri piyasa alım fırsatı (5 seviyesinin üzerini hedefliyerek) kullanabilir.
  • Bitcoin’de $38k seviyesindeyiz. Tekrardan $42k üzerine dönmeden risk algısında kalıcı bir iyileşmeden bahsetmek zor.

 

S&P 500 ve VIX haftalık grafik:

Uzun vadeli tahvil getirilerini daha iyi anlamak adına 2023 ve 2024 sonu eurodollar kontratlarına (100 – 3 aylık ABD doları Libor oranı) baktığımızda piyasanın 2024’te Fed’ten faiz indirimini fiyatlamaya başladığı görülüyor. Bunun nedeninin anlamak önemli (Resesyon korkusu mu yoksa Fed’in enflasyonu kontrol altına almada 2023 sonuna kadar başarı sağlayacağı düşüncesi mi?) Ancak, kısa vade de bu durum 10 yıllık getirilerde yukarı potansiyeli sınırlayabilecek bir gelişme olduğu söylenebilir. İlk aşamada ABD 10 yıllık getirilerinde 2.12% direnç seviyesini takip ediyoruz.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.