success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_28.02.2022 (Uluslararası Piyasalar)

28.02.2022 10:35


Cuma günü ABD tarafından kişisel tüketim harcamaları (Fed’in odaklandığı ana enflasyon verisi) açıklandı. Bu haftada ISM verileri ve tarım dışı istihdam var. Genel olarak (Normal şartlarda) daha çok ekonomik veriler ve bunun para politikaları üzerinde etkileri konuşulması gerekirken jeopolitik riskler (Çatışma durumu, yaptırımlar, olası görüşme haberleri, Rus varlıklarına dair global bazlı gelen haberler vs.) uluslararası piyasalarda risk algısını ve çoklu varlık fiyatlamalarını oluşturuyor. Kısa vade de para politikasına dair takip ettiğimiz veri Mart ayı faiz artışı olasılıkları. An itibariyle 50 baz puanlık artış piyasada sadece 9.5% oranında fiyatlanırken bu hafta Powell’ı n ABD Kongresi karşısındaki konuşması yakından takip edilecek.

 

Hafta sonu batı dünyası 3. doz ekonomik yaptırımları açıkladı (Daha detaylar 100% açıklanmış değil). Rusya’nın Ukrayna sınırları içinde ilerleme momentumu azaldıkça batı dünyasının yaptırımlarının dozu artıyor. Hafta sonu yaptırımların yoğunlaştığı iki alan;

  • Rus bankalarının SWIFT networkünden çıkarılması.
  • Rus MB’sinin uluslararası rezervlerinin kullanılamaz hale getirilmesi (Dondurulması).

 

Olarak özetlenebilir. Bu iki noktada çok derin alanlar yaptığımız araştırma sonuçlarını kısaca belirtelim;

  • Bütün Rus bankaları SWIFT dışına çıkarılmıyor (En azından şimdilik). Mevcutta yaptırım konulan bankaların günlük FX işlem hacmi $46 milyar ancak bunu ne kadarı SWIFT üzerinden geçiyor net olarak bilinmiyor. SWIFT “transaction/mesaj bazlı” verileri ve kendi bilançosunu (Bu işlemlerden kazanılan parayı) yayınlıyor. İşlem hacmi bilgilerini yayınlamıyor. Rusya’nın dahil olduğu ROSSWIFT özünde European SWIFT Alliance’a bağlı. European SWIFT Alliance toplam SWIFT işlem hacminin ($ bazlı) 40%’nı oluşturuyor (Kendi açıklaması). Bunun ne kadarı Rus bankaları bazlı net olarak bilinmiyor. Net bildiğimiz rakam ise 300 tane Rus finansal kuruluşunun SWIFT sisteminde olması. Özetle, mevcut yaptırım yapılan bankalar dışında bütün Rus bankaları SWIFT’ten çıkarılmazsa Rus gazını satın almak (parasını ödemek) kısa vade de hala mümkün. Rus doğal gazının Avrupa için önemini anlatan grafik aşağıda (1. Graifk)
  • Merkez bankası rezervleri. Haftalık açıklanan verilerde en son 18 Şubat 2022’de $643 milyar uluslararası rezerv olduğu biliniyor. Bu rezervin dağılımı Haziran 2021 tarihli MB’nin yaptığı paylaşımdan biliniyor (Altın ve IMF’in dağılımını aylık veriyor. Ancak, $,€, Yuan gibi dağılım en son Haziran 2021 kaynaklı veriden. 2. Grafik). Örneğin, $ payı 16% ve € payı 32%. Ancak, bu paranın ne kadarı yurt dışında tutuluyor net olarak bilinmiyor. Bir varlığı dondurabilemniz için bu varlığın sizin “custody/gözetiminizde” olması gerekir. Credit Suisse yaptığı bir çalışamda (Nasıl yaptığını anlıyamadım) rezervlerin 50%’si yurt dışında diyor. Ancak bu noktada da Kıbrıs gibi yerlerde ne kadar var bilinmiyor. Özetle, MB yaptırımları tarafında büyüme üzerinde net etkisini hesaplayabileceğimiz bir “net veri seti” yok. G20 merkez bankasına daha önce yaptırım hiç yapılmadı. Bu bir ilk. Etkiyi yaşayıp göreceğiz. Geçmişte İran MB’sine yapılan yaptırım sonrası İran’nın rezervleri $114 milyar seviyesinden 14 milyar seviyesine 1 senede gerilemişti. Ancak, Rusya – İran karşılaştırması elma ile elma değil.

 

İki finansal yaptırımında ana noktası hızlı bir şekilde Rus finansal sistemine darbe vurmak. Detayları bilmediğimiz için darbenin orta vadeli etkisini de hesaplamak zor. RUB’a olabildiğince hızlı değer kaybettirmek ana tema. Bu sabah bu stratejiye karşı Rusya MB’sinin attığı adım acil faiz artışı ile RUB’da ki düşüşü sınırlamak oldu. Politika faizi 9.5%’dan 20%’ye yükseltildi. Avrupa’dan 3. Doz ekonomik yaptırımlara Rusya ekonomik olarak faiz artışı ve şirketlerin zorunlu olarak FX satma kuralı ile karşılık verdi. Batı dünyasından olası 4. doz ekonomik yaptırım haberleri gelirse Rusya’nın da artık ekonomik olarak karşılığa geçebileceğine dair bir sinyal olabilir.

 

Hisse senedi tarafında BP’nin Rosneft’te bulunan 20% payını satacağını açıklaması önemli bir gelişme. Bu MOEX (Rus borsası) üzerinde orta/uzun vadeli basıkları arttıracaktır. Ancak, unutulmaması gerek nokta MOEX’te işlem gören hisselerin (Floating shares) 80%’si (Geçen sene Eylül ayı verisiyle) yabancılarda olması. Yani hisse tarafındaki gelişmelerden en çok negatif etkilenen yabancıların kendisi.

 

Direk enerji şirketlerinin yaptırımlar kapsamına (gelir üretimi açısından, borçlanma kapasitesi açısından değil. Borçlanma tarafı zaten kapsama alındı) alınmadığı ve bütün Rus bankalarının SWIFT’ten çıkarılmadığı sürece Rusya’nın nakit akışına kısa vade de sert bir darbe gelmesi zor (Ya da en azından net etkisi tartışılabilir boyutta olur). İlk üç enerji şirketinin 2020 cirosu toplamı Sberbank ve VTB’nin yaklaşık 4 katı.

 

Rusya ve Ukrayna’nın Belerus sınırında yapacağı görüşme (İptal edilmezse) haftanın en önemli risk olayı. Rusların istediği çok net. Ukrayna’nın Nato’ya girmemesi.

 

Piyasalar riskten kaçış fiyatlamaları ile haftaya başladı;

  • Altın fiyatları yükseliyor. Kısa vade de $1.940 – $1.950 ons direnç bölgesi takip edilebilir.
  • Dolar değer kazanıyor. EURUSD tekrardan 1.1150 seviyesinde.
  • ABD endeks vadelileri Cuma günü spot piyasada kazandığını geri veriyor. Spot piyasda ilk aşamada 4.222 seviyesi sonrasında 4.070 seviyesini takip ediyoruz.
  • ABD 10 yıllıkları 1.90% seviyesinin altında.
  • Buğday fiyatları yükselmeye devam ediyor. Cuma günü paylaştığımız buğday analizimiz: Tradeall | Buğday . Rusya ve Ukrayna toplam global buğday ihracatının 30%’una denk geliyor.
  • Petrol ve doğal gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor. Brent-WTI makasında artışın devamı beklenebilir (7-7.5 usd bölgesine doğru)
  • VIX endeksi vadeli piyasada 30 seviyesinin üzerinde (Endekslerde yükseliş hareketlerinin kalıcılığından bahsetmek için 25 seviyesinin altına gerilemesi lazım)

 

Avrupa doğal gaz piyasasında Rusya’nın önemi:

 

 

Rusya MB rezervleri dağılımı:

 

SWIFT’in Ocak 2022 rakamlarına göre işlem miktarına (Mesaj sayısına) göre Pazar dağılımı:

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.