success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_08.03.2022 (Uluslararası Piyasalar)

08.03.2022 10:49


Yaptırım boyutunun enerji sektörüne doğru yavaş yavaş geçiyor olması dün endekslerde sert satışlara neden oldu. Rusya enerji ihracatına dair kesinleşmiş (Resmi) bir yaptırım kararı daha yok. Ancak, spekülasyonu bile;

  • Olası karşı yaptırımlar tehditleri nedeniyle “genele yayılan” bir hammadde krizine (Fiyatların yukarı doğru erimesi ile / Melt-up).
  • Avrupa’da stagflasyon risklerinin oldukça artmasına.
  • ABD tarafında uzun vadeli enflasyonist risklerin yükselmesine.

 

Neden oluyor. Bu durum başta Avrupa ve büyümeye daha hassas olan teknoloji grubuna negatif yansırken;

  • Dax ve Euro Stoxx 50 endeksleri kapanışlarını ayı piyasasında gerçekleştirdi.
  • Nasdaq bileşik endeksi Kasım 2021 en yüksek seviyesine göre 21% aşağıda (Ayı piyasası)
  • S&P 500 Ekim 2020’den beri en kötü düşüşünü yaşadı.
  • Enflasyona dayalı kıymetlerin fiyatlamalarından hesaplanan “Başa baş” noktası (Nominal getiri/ABD 10 yıllık getirileri eksi reel getiriler/TIPS) TIPS’ler işlem görmeye başladığı zamandan beri en yüksek seviyede.

 

Haber akışına baktığımızda;

  • Rusya-Ukrayna üçüncü aşama görüşmelerinden kayda değer bir sonuç yok.
  • JP Morgan Rus tahvillerini kendi endekslerinden çıkarıyor.
  • Morgan Stanley Rusya tahvili temerrütü için 15 Nisan’ı belirtti. Ancak, bu durum klasik bir temerrüt gibi olmayacak (Yaptırımlar ve karşılıklar zaten bir çok legal konuda farklı yorumlara sebep oluyor. Örneğin CDS’lerin çalışıp çalışamayacağına dair)
  • Gazprom $1.3 milyarlık tahvil ödemesini yatırımcılarına gerçekleştirdi.

 

Bloomberg hammadde endeksi geçen hafta tarihinin en yüksek primli haftasını geçirmişti. Bu haftada da (sadece iki günde) 2008 sonu - 2009 dönemi seviyelerinde.

  • O zamanlar ile şimdiki zaman arasındaki fark 2008 krizinin çıkışında Çin’nin hammaddelerde reel talebi vardı (Yeni şehirler oluşturdu).
  • Şimdi ise fiyatlamalar, yaptırımların “tırmanış” bölgesinde daha fazla ilerleyip Rusya’nın ihracat kalemlerine ne kadar etkileyeceği ve Rusya’nın nasıl karşılık vereceğine bağlı “arz yönlü” olarak gerçekleşiyor (Rusya nerdeyse her kalemde var. Nikel bir sürpriz değildi. 14 Şubat tarihinde Tradeall | Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri paylaştığımız raporun içinde Rusya’nın kalem kalem bütün hammadde ihraçlarında Pazar paylarını belirtildiği grafiği paylaştık)

 

Bloomberg hammadde endeksi haftalık değişim:

 

S&P 500’ün 4.114 seviyesi altında bir kapanışı 3.815 seviyesini gündeme getirebilir. Avrupa’da endeksler tek tek ayı piyasasına girerken muhtemelen ABD tarafında (Jeopolitik risklerin daha da artmasıyla) ne noktada S&P 500 ayı piyasasına girecek sorusunun daha çok sorulmasına neden olacaktır.

  • Cevap: 3.815 (Bu seviye güzel bir alım fırsatı yaratabilir. Takipteyiz)
  • Kalıcı alımlar için Vix endeksinde 25 altına dönüşü bekliyoruz (Mevcut seviye: 36.4!)

 

S&P 500 günlük grafik:

 

DAX endeksinde haftalık grafikte RSI’ın mevcut bulunduğu seviyelerin en son görüldüğü iki yer;

  • Q1’20 (Covid-19)
  • 2011 (Avrupa borç krizi)

 

Dax endeksi haftalık grafik:

 

Rusya işgali başladığından beri S&P 500 Avrupa endekslerine göre daha iyi bir performans gösterdi.

 

ABD 10 yıllık başa baş noktası değişimi haftalık grafik (Nominal yield – Real yield):

 

 

Kısaca toparlamak gerekirse;

  • Riskten kaçış fiyatlamaları devam.
  • Altın $1.975 ons üzerinde kaldığı sürece $2.050-70 ons aralığı hedef.
  • Endekslerde satış baskısı devam ediyor.
  • Dolar endeksinde güçlü duruşa devam.
  • Bitcoin fiyatları yavaş yavaş Nasdaq’tan ayrışmaya (Olumlu yönde) başladı.

 

Bugün de jeopolitik taraf daha çok öne çıkacak. En önemli soru (olası) enerji yaptırımlarının ne boyutta olacağı ve Rusya’nın nasıl karşılık vereceği. Konu enerji tarafına geçmeye başladığı için “jeopolitik risklerin tırmanış sürecinde ne noktada biteceğini” kestirmek zor.

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.