success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Petrol/Resesyon, metaller ve Endonezya Eurobond

09.03.2022 06:20


Petrol fiyatlarında yaşanan şokların genelde resesyonları tetiklediği tarihte bir çok defa görüldü. ABD’de 1970’ler, 1980’ler ve 1990’larda örnekleri mevcut. 2008 krizi öncesinde de petrol rallisi yaşanmış ve tarihi yüksek seviyeler görülmüştü. Ancak, her petrol şokunun ABD ekonomisinde “kesinlikle” resesyon getireceğinden bahsetmek doğru olmaz (Özellikle ABD ekonomisinin üretimden, hizmetler ve tüketim ekonomilerine tarihsel dönüşümü düşünüldüğünde).

 

2020 yılında Covid şoku global talepte 15% düşüşe neden olduktan sonra (Normal şartlarda arza göre talebin değişimi yıllık bazda +/-3% aralığında olur. Talep yönlü negatif bir şok yaşanmıştı) eksi fiyatların görüldüğü pazarda bu sene hem arz yönlü eksikler (CAPEX’in Covid sonrası eksik kalması ve yeşil enerji dönüşümüne yatırımların yoğınlaşması) ve savaş dolayısıyla sene başından beri 59% yukardayız. 2021 yılında da 55% artış yaşamıştı.

 

Aşağıdaki grafikte;

  • WTI petrol’ün (ABD karşılaştırması yapacağımız için WTI) yıllık yüzdesel değişimini.
  • Wti fiyatlarını (Mavi çizgi).
  • ABD resesyonlarını (Kırmızı bölge).
  • ABD istihdam piyasasının ne durumda olduğunu göstermesi adına işsizlik başvurularını (Sarı çizgi).

 

Bulabilirsiniz.

 

ABD’de istihdam piyasasının güçlü seyri ve maaşlarda yarattığı yükseliş ile ABD ekonomisinin hizmetler sektörüne ve iç tüketime bağlı yapısı beraber düşünüldüğünde;

  • ABD verim eğrisinden hesaplanan hem Cleveland Fed’in bir yıl içinde resesyon olma olasılığı (Mor çizgi) hem de NY Fed’in bir yıl sonra resesyon olma olasılığı mevcut durumda (Mart 2022) son dört resesyon seviyelerinin oldukça aşağısında olduğu görülüyor.

 

Özetle, yaşadığımız petrol şokunun ABD ekonomisinde tüketime olumsuz etki edeceğini ve enflasyonda “zirve” noktanın görülmesini geciktireceğini söyleyebiliriz. Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinde çekirdekte “enerji ve gıda dışı hammaddeler” kalemine özellikle dikkat edeceğiz. Ancak, bu aşamada ABD ekonomisi 12-24 ay içinde “kesinlikle” resesyona girecek yorumunu yapmamız doğru olmaz. Risklerin arttığı ise bir gerçek.

 

 

 

Brent petrol fiyatlarına 2022 reel fiyatları açısından baktığımızda (Geçmiş fiyatların günümüze enflasyon ayarlamasıyla gelmesi);

  • 1979 ve 2008’in altındayız. Ancak, 1973 ve 1990’un üstündeyiz.

 

Kırmızı çizgi brent petrolün 2022 reel fiyatlarıyla gösterimi:

 

 

Diğer taraftan Avrupa’da “stagflasyon risklerinin” çok daha fazla arttığı ve yarın açıklanacak AMB faiz kararında “para politikası” üzerinde net etki edeceğini düşünüyoruz. AMB toplantısında takip edeceklerimiz;

  • Varlık alım programını 2022’de devam ettirip ettirmeyeceği?
  • Faiz artışı söyleminde, eskiye dönüp, “2022’de yapmayacağız” tekrar edip etmeyeceği?
  • Ekonomik beklentilerde jeopolitik riskler sonrası büyüme ve enflasyona yapacağı revizyonlar.
  • Savunma ve enerji harcamaları için planlanan ortak tahvil ile ilgili görüşleri.

 

Olacak. Rusya işgali sonrası ortak tahvil haberi (Ortak mali yapı) düşünüldüğünde para politikasının da sıkılaşmada bir miktar daha geriden geleceği (Tahvil makasları düşünüldüğünde) ortak tahvil detayları en azından belli olana kadar söylenebilir.

 

MSCI bütün ülkeler endeksi haftalık grafikte önemli bir destek bölgesinde. 100 haftalık ortalamaya gelmiş durumdayız. Bu ortalamanın altında kapanışları en son Mart 2020’de gerçekleştirmiştik.

 

MSCI Bütün Ülkeler Endeksi:

 

Endüstriyel metaller tarafında tarihi bir aydayız. Aylık grafikte RSI 85.4 seviyesinde. Endüstriyel metaller endeksi 325’in üzeri seviyeleri gördükten sonra (Nikel ’de yaşanan short cover sayesinde) mevcutta tekrardan 2007 zirvesinin altına geriledik.

 

Bloomberg endüstriyel metaller aylık grafik:

 

Değerli metaller tarafında altın ve gümüş etf girişlerine dair günlük değişimler aşağıdadır. Dün altına Ocak ayından beri en yüksek günlük giriş yaşanırken gümüşte çıkışlar devam ediyor. Altın tarafında güvenli liman özelliği ve artan resesyon riskleri nedeniyle gümüşe göre ekstra bir talep var. Ancak, yakın vade de olası bir Rusya-Ukrayna anlaşması altın fiyatlarında kritik $1.975 ons seviyesinin tekrardan aşağı kırılarak $1.940-45 ons destek bölgesini ilk aşamada gündeme getirebilir.

 

Altın ve gümüş günlük etf giriş/çıkış:

 

Bu hafta nikel çok konuşuldu. Rusya nikel üretimi ve ihracatında global pazarda önde gelen ülkelerden. Ancak Nikel konusunda “odadaki asıl fil”  Endonezya. Bugün Bloomberg terminalinden geçen haber: Endonezya’nın 2022 için nikel üretimini 400k ton arttıracağı şeklinde.

 

Eurobond tarafında (Min. Yatırım tutarı yüksek olduğu için daha çok kurumsal/akredite yatırımcılar için. Minimum yatırım tutarı $200kJ) Endonezya 2025 vadeli $ bazlı yıllık 4.25% kupon ödemeli kıymette alım yapılarak 2021’den beri yaşanan düşüş trendine nikel piyasasındaki payı nedeniyle tepki alımlarına yatırım yapılabilir (Dolar bazında yıllık kupon ödemesi ekstra getiri sunar).  

 

Endonezya 2025 vadeli 4.25%  kupon ödemeli dolar bazlı eurobond günlük grafik:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.