success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Avrupa enerji çeşitliliği - Yenilenebilir enerji

10.03.2022 03:18


Avrupa’nın Rusya ile enerji bağımlılığı konusunu son iki haftada detaylı bir şekilde inceledik. Bu paylaşımda asıl değinmek istediğimiz konu elektrik üretiminin 20%’sini doğal gaz bazlı terminallerden sağlayan bölgenin (İngiltere’de dahil) eğer bu bağlılığını “yenilebilir enerji: Rüzgar ve güneş” ile değiştirmesi gerekirse nasıl bir tablo ile karşılaşacağımız.

 

Bloomberg’ün yaptığı analizde Avrupa’da;

  • Mevcut elektrik üretiminin yaklaşık 20%’si “rüzgar ve güneş” tarafından sağlanıyor.
  • Bu rakamı 40%’a çıkarmak için (Doğal gazın 20%’lik payını sıfırlamak adına) 2022-25 arası toplamda €300 milyar yatırım gerekiyor (Talepte düşüş olmayacağı beklentisi dahilinde. Resesyon/Stagflasyon bu rakamı aşağı çeker. Ayrıca, kömür ve nükleer tarafında yatay kalacağı varsayımı altında).
  • Yıllık bazda eklenmesi gereken kapasite büyümesi güneş için 27.5% ve rüzgar için 11.5% (CAGR)

 

Elektrik üretiminde doğal gaz yerine yenilenebilir enerji kullanma senaryosu:

 

Rüzgar ve güneş enerjisinde ekstra eklenmesi gereken kapasite (büyüme) ve dağılımı:

 

Tamamen sıfırlamak oldukça agresif bir senaryo ancak burada önemli olan mevcut rüzgar ve elektrik enerjisi pazar liderlerinin nasıl bir büyüme ile fiyatlandığı ve doğal gazdan sağlanan elektrik üretimini örneğin yarı yarıya indirse bile “yenilenebilir enerji alt yapı sağlayıcılarına” gelecek ekstra talebin büyüme beklentilerinde yaratabileceği fark.

 

Mevcutta (8 Mart tarihi ile) Avrupa’nın lider konumda bulunan “rüzgar enerjisi türbinlerini” sağlayan üç isim;

  • Vestas (Danimarka)
  • Siemens Gamesa (İspanya)
  • Nordex (Almanya)

 

Ekstra bir kapasite artışı büyümesi içermiyor. Hatta CAGR eksi durumda.

 

Rüzgar enerjisi yıllık kapasite satış rakamları (Vestas, Siemens Gamesa ve Nordex):

 

Hisse grafikerine Tradeall UP’dan bakarsanız üçü de 24 Şubat tarihi itibariyle primli. Ancak 52 haftalık en yüksek seviyelere göre;

  • Vestas (Danimarka): 31%
  • Siemens Gamesa (İspanya): 51%
  • Nordex (Almanya): 35%

 

Aşağıda (Ekside). Bu üç hissede de (Vestas ve Nordex öncelikli) primlerin devam etmesini bekliyoruz (Avrupa endekslerinden görece fazla getiri sunacak şekilde). Nordex için €20-€22 bölgesini ve 260-65 DKK bölgesini kısa/orta vade de takip ediyoruz.

 

Bire bir karşılaştırmak doğru değil ama elektrik üretiminden doğal gazı tamamen çıkarmak için gereken “yenilenebilir enerji” yatırımının tahmin edilen büyüklüğü (€300 milyar) ABD’nin ikinci dünya savaşı sonrası Batı Avrupa’ya (Marshall Plan) sağladığı miktarın (Orijinal rakam $13.2 milyar. 2018’ye ayarlanmış büyüklüğü $135 milyar) yaklaşık 2.5 katı. Avrupa enerji alt yapısı yatırımlarında 2022 yılının kilit (tarihsel) bir değişeme neden olma ihtimali oldukça yüksek.

 

Dolayısıyla, bu tarafa (Yenilenebilir enerji) daha çok yatırım ağırlığının “politik” çerçeveden de verilmesi yukarıda bahsettiğimiz hisselerde uzun vade de çok daha yüksek seviyeleri gündeme getirebilir. Avrupa’nın enerji çeşitliliğine dair açıklayacağı plan uzun vade de oldukça önemli.

 

Güneş enerjisi tarafında EMEA bölgesinde 2020 rakamlarına göre en çok pazar payına sahip şirketler aşağıdadır.

 

Güneş enerjisi EMEA pazar payı dağılımı:

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.