success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

14.03.2022 04:14


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 1 – 8 Mart haftasında fonlar;

 

Veriler:

  • Dolar endeksinde net uzun pozisyonlar 35% azalış göstererek toplamda 7.2k net uzun kontrat seviyesine geriledi. Mevcut net uzun pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmanın 60%’ına denk geliyor.
  • EURUSD net kısa pozisyonlanma 67% düşüş göstererek 6.1k kontrat seviyesine geriledi. Mevcut net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma seviyesinin 9%’una denk geliyor.
  • WTI petrol tarafında net uzun pozisyonlanmada 4% ve Brent petrolde 44% azalış var. 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmalara sırasıyla WTI için 39% ve Brent petrol için 61% uzaklıktalar.
  • Altın net uzun pozisyonlanma 4% azalış gösterirken gümüş net uzun pozisyonlanma 15% artış gösterdi. Altın için mevcut pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek seviyesinin 96%’sına denk gelirken gümüş için bu oran 100%.
  • Doğal gaz net kısa pozisyonlanma 12.9 kontrat artarak 15k kontrat net kısa seviyesine yükseldi. Mevcut net kısa pozisyon 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 34%’üne denk geliyor.
  • Buğday pozisyonlanması net kısadan net uzuna dönerken majör tarımsal kontratlarda (Buğday, mısır ve soya fasulyesi) mevcut net uzun pozisyonlanmalar son 52 haftanın en yüksek net uzun seviyelerinin +90%’ı.  
  • Bakır net uzun pozisyonlanma 37% artış göstererek son 52 haftanın en yüksek seviyesinin 64%’üne denk geliyor.
  • Paladyum ve platinde net uzun pozisyonlanmalar artışa devam ederken net pozisyonlanmalar son 52 haftalık en yüksek uzun pozisyonlanmaların sırasıyla 20% ve 89%’una denk geliyor.

 

 

Yorumlar:

  • Jeopolitik riskler, yaptırımlar ve Rusya’nın hammadde ihracatında ağırlığı hissedilmeye devam ediliyor.
  • Hem dolar endeksinde net uzun  pozisyonların azalması hem de EURUSD’de net kısaların azalması oldukça dikkat çekici. Riskten kaçış spot piyasada USD pozitif bir fiyatlama yaratmış olsa da vadeli piyasada EURUSD net kısa pozisyonlanmanın nerdeyse artıya geçecek (Net uzuna dönecek) seviyelere yaklaşması ilerleyen günler/haftalarda spot piyasada EURUSD için aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalabileceğine dair bir işaret. Bu hafta Fed toplantısı sonrası eğer Fed düşünüldüğü kadar şahin olmazsa EURUSD’de yukarı yönlü hareketler (1.12-1.1250 bölgesine doğru) yaşanabilir.  Enerji çeşitliliği ve savunma harcamaları nedeniyle ortak tahvil ihracına dair haber akışları uzun vade de mali/borç birliği için olumlu olduğundan EUR adına oldukça pozitif.
  • Petrol fiyatlarında geçen hafta yaşanan artışa rağmen pozisyonlanmalarda sert gerilemenin ana nedeni oynaklığın artması dolayısıyla fonların “iç tüzük/mandate” nedeniyle pozisyonları likidite etmesi. Oynaklık çok arttığında (60 günlük volatilite 2020 Nisan/Mayıs zamanından beri en yüksek seviyede) fonlar elinde tutuğu pozisyonlanmalarda azalışa gidiyor (Toplam risk seviyesini korumak adına exposure azaltıyorlar)
  • Hem altın hem de gümüş net uzun pozisyonlanmaları son bir yılın en yüksek seviyelerine yakın. Hatta gümüş en yükseğinde. Bu durum değerli metallerde yükselişin devamı açısından jeopolitik risklerin artarak devam etmesi gerekliliğini (kısa vade için) öne çıkarıyor.  Altın fiyatlarında $1.975 ons’un altına iniş ve Rusya-Ukrayna görüşmelerinde daha olumlu bir görünüme geçiş beklentileri, değerli metali ilk aşamada $1.924 ons desteğine kadar geriletebilir. Gümüş için takip ettiğimiz destek bölgesi $24-24.3.
  • Doğal gazda net uzuna dönmeden net kısa kontrat sayısında artış oldukça önemli. ABD tarafında doğal gaz fiyatlarının Avrupa kadar negatif etkilenmediğini gösterirken (Fiyat artışları olsa da arz yönlü şoklar/beklentiler nedeniyle Avrupa doğal gaz fiyatları kadar şiddetli yükselmemesi) fonların sezonsal olarak tekrardan kısa pozisyonları arttırmaya başladığına dair önemli bir işaret.
  • Hem paladyum hem de platinde teknik olarak 50 günlük ortalamalar 200 günlüğü Mart ayının ilk haftası yukarı yönlü kesti. Pozisyonlanmalar hesaba katıldığında paladyum tarafında $2.500 seviyesi altından alım yapılması durumunda $2.715-25 bölgesi kısa vadeli hedeflenebilir. Stop seviyesi olarak 2.350 takip edilebilir.

 

Spot EURUSD (mum grafik), net kısa pozisyonlanma (turuncu çizgi grafik) ve Almanya-ABD iki yıllık getiri farkı (mavi çizgi grafik) haftalık grafik:

 

 

Geçen hafta BYF’ler değerli metallerde;

  • Altın tarafında 1.79 milyon ons alış (Toplam miktar 103.4 milyon ons).
  • Gümüş tarafında 2.3 milyon ons azalış (Toplam miktar 901.9 milyon ons). Yorum: Üst üste üç haftadır altında artış olurken gümüşte azalış olması dikkat çekici.
  • Platin tarafında 14k ons satış (Toplam miktar 3.47 milyon ons)
  • Paladyum tarafında 11.8k troy ons alış (Toplam miktar 579k troy ons).

 

Gerçekleştirdi.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.