success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_16.03.2022 (Uluslararası Piyasalar)

16.03.2022 11:10


Dün ABD seansında Şubat ayı ÜFE verisinin çekirdekte aylık bazda beklentilerin altında açıklanması (Beklenti 0.6% artış ve gerçekleşen 0.2% artış) risk algısına olumlu yansıdı. ABD endekslerinde alımlar sene başından beri en kötü performans gösteren sektörlerden geldi (Teknoloji, zorunlu olmayan tüketici harcamaları ve iletişim). Bu durum ABD endekslerinde satışların artık yavaş yavaş sonlanabileceğine dair önemli bir sinyal olabilir (Vix endeksi bu ayın başından beri ilk defa 30 seviyesinin altında kapanış yaptı. 25 seviyesinin altına düşüş alımların kalıcılığı adına önemli diğer sinyal olarak takip ediyoruz) . S&P 500 spot piyasayı 2.1% artışla sonlanırken vadeli piyasalarda Asya seansında Çin özelinde gelen olumlu haber akışı ile kapanış seviyesinin 0.6% üstünde fiyatlanıyor.  

 

Asya seansında Çin özelinde hisse senedi piyasasına, konut sektörüne ve büyümeye destek olunabileceği haberleri Hang Seng teknoloji endeksinde +10% üzeri prime neden oluyor (Tarihsel olarak tek günde yaşanan en fazla yükseliş). Çin şirketlerinin yurt dışında menkul değer ihraçlarını da desteklediğine dair haber de gelmesi (Daha önce karşı olduklarına dair yoğun haber akışı vardı) temel değerlerden ayrışıp (Ciro ve kar büyümesi), regülasyon riskleri nedeniyle (Kottan çıkıp çıkmayacağı riskleri) 75% satış yiyen Çin’nin ABD’de işlem gören ADR’ları bugün ABD açılışında yüksek primler yaşayacaktır  (ADR: Hisseler olarak düşlenebilirsiniz. Hukuki tanımı/yapısı farklı olduğu için ADR yazıyoruz). Ancak, bu ADR’ların ABD tarafında denetim riskleri hala devam ediyor. Gene de temel değerler ile karşılaştırıldığında aşırı satış yediği için alımların bugünden sonra da devam edeceği söylenebilir.

 

Çin ADR’larının olduğu “Golden Dragon” endeksi haftalık grafik:

 

 

Bugün gündemde olacak iki konu;

  • Rusya’nın Eurobond kupon (Faiz) ödemesi. $117m ödemeyi çok büyük bir ihtimal Ruble yapacağını açıklayacak. Bu durum teknik olarak temerrüte girmesine neden oluyor. 30 günlük “hala ödemeyi usd yapabileceği” bir zaman aralığı var (Grace period) bu vesileyle Rusya-Ukrayna görüşmelerine de “kabaca” bir “end date” (Sonuca bağlanması adına) konmuş olacak. Rusya 1998’den beri ilk temerrüt olayı ile karşı karşıya ancak yabancı para cinsinden bakıldığında 1917’den beri ilk temerrüt söz konusu.
  • Fed faiz kararı: Bizim ve piyasanın beklentisi 25 baz puan artış. Fed’i biraz daha kapsamlı inceleyelim.

 

Nokta grafik: Aralık ayında 2022 için 3 artış öngörülüyordu. Bu beklenti yukarı revize edilecek. Ancak piyasa zaten 2022’de 7 artış öngörüyor. Dolayısıyla yedi artıştan az bir öngörü piyasada “aşırı şahin değil” algısını destekler. Bizim odaklanacağım yer 2024 ve sonrası olacak (Long term / terminal rate)

 

Nokta grafik:

 

Piyasa fiyatlaması: 7 artış şimdiden fiyatlandı. Kritik nokta Mayıs ayında 50 baz puan yapıp yapmayacağı olacak. Yapmasa bile artan enflasyon riskleri/fiyatlamaları (Tradeall | AMB senaryo analizi ve ABD enflasyon fiyatlamaları) nedeniyle Powell bu kapıyı açık tutacaktır. Mayıs ayında mevcutta 50 baz puan artış yapma olasılığı 65% olarak fiyatlanıyor. Bu rakam Mayıs toplantısına kadar 100%’e gelmezse (Ya da 90+ olamza diyelim) piyasayı terste bırakacak bir sürpriz yapacağını düşünmüyoruz. Bizim ana senaryomuz 50 baz puan olmayacağı ve enflasyon beklentilerinde gerileme yaşanıncaya kadar her toplantıda 25 baz puan arttıracağı.

 

Faiz artışı olasılıkları:

 

Ekonomik beklentiler: Savaş sonrası 2022 büyüme beklentisinde aşağı ve enflasyon beklentisinde yukarı yönlü bir revziyon ile karşılaşabiliriz. Asıl kritik konu Powell’ın 2023 ve sonrası büyüme beklentilerini öne çıkarıp yakın vade de resesyon olasılığını az gördüğünü belirtmesi olacaktır. Bu durum piyasasının 2023’de faiz indirimi fiyatlamasını değiştirir ve ABD 10 yıllık getirilerinde yükselişin devamını destekler. Biz ABD’nin 12-18 ay içinde resesyona gireceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla tahvil getirilerinde yükselişin devamını bekliyoruz (ABD 10 yıllıkları için 2.55-60 bölgesini takip ediyoruz). Basın toplantısında ABD’de güçlü istihdam piyasasına Powell’ın defalarca vurgu yapacağını ve bunun resesyon olasılıklarının düşük kalmasını desteklediğini belirteceğini düşünüyoruz.

 

Fed’in ekonomik beklentileri:

 

Bilanço azalımı: Sorular çok net. Bilançoyu ne zaman başlayıp, ne noktaya kadar, hangi hızda ve hangi dağılımda azaltacağı. Bu toplantıya girmeden önce bildiklerimiz sürecin uzun sürede sonlanacağı (3 yıl denmişti), bu yıl içinde başlanacağı ve ana sıkılaşma aracı olarak kullanılmayacağı yönünde (Piyasayı bozmayacak şekilde kullanılacağı). Bildiklerimizin dışında çok alacağımız bir açıklama olacağını düşünmüyoruz (Bilanço Mayıs ayının teması olacaktır). Muhtemelen Q2 sonuna doğru başlanacağı belirtilecektir. Ancak detaylar tutanaklarda biraz belirginleşmeye başlayabilir  ve asıl Mayıs ayı toplantısında tablo  netleşecektir.

 

Fed’in bilançosunda vade yapısı:

 

Fed sonrası ABD endekslerinde (Nokta grafikte 2022 için fiyatlanandan daha az şahin olunması) ve 10 yıllık tahvil getirilerinde (Resesyon risklerinin az olduğuna ekonomik bekelntilerde ve basın toplantısında değinerek) yükselişin devmaını bekliyoruz. Tek sayfalık özet tutanakta enflasyon beklentilerinde/fiyatlamalarında yaşanan yükselişe sert bir vurgu yapılırsa Mayıs ayı için 50 baz puan artış olasılığı artar.  Altın fiyatlarında $1.870 ons desteğini ve eurusd’de 1.1050 seviyesi üstü kapanışın olup olmayacağını takip edeceğiz.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.