success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

5s/10s, finansal koşullar, Çin ADR'ları ve petrol

17.03.2022 06:13


Dün Fed kararları sonrası 5 yıllık getirilerin 10 yıllık getirilerin üzerine çıkması finansal basında çok konuşulduğu ve “bu bir resesyon sinyali olabilir mi?” sorusunu gündeme getirdiği için aşağıda bu duruma dair bir grafik paylaşıyoruz.

 

Beyaz çizgi 5-10 yıllık getiri farkını gösteriyor. Daha önce negatife geçtiği yıllara baktığımızda;

  • 1994, 1997, 1998, 1999, 2000 ve 2006.

 

Karşımıza çıkıyor. ABD’nin resesyona girdiği yıllar ise (Kırmızı bölgelerde gösterilen) 2001, 2008 ve 2020.

 

Son 30 senelik grafiği 5-10 yıllık getiri farkları ile incelediğimizde 5-10 yıllık farkın “güvenilir” bir resesyon sinyali  2 yıllık-10 yıllık (Turuncu çizgi) ve 3ay-10 yıllık (Mavi çizgi) kadar veremediği net bir şekilde görülüyor.

 

Mevcut durumda hem 3 aylık - 10 yıllık hem de 2 yıllık - 10 yıllık getiri makasları “artı bölgede”.  Dolaysıyla 12-18 ay sonrası için verim eğrisinden “net bir” resesyon sinyali var demek doğru olmaz (Bizim de görüşümüz, jeopolitik risklerin daha da artmayacağı görüşü altında,  ABD’nin 2023’de resesyona girmeyeceği yönünde. Ancak, tabii ki riskler savaş sonrası Ocak 2022’e göre daha artmış durumda). Peki 5yıllık-10 yıllık makasın eksiye geçmesi ne anlam ifade ediyor?

  • Finansal koşulların sıkılaştığına dair Fed’e sinyal oluşturuyor.

 

Getiri makasları:

 

Bloomberg finansal koşullar endeksi savaşın başladığı 24 Şubat tarihinden itibaren daralma bölgesinde. Powell dün basın toplantısında finansal koşulların daha da sıkılaşmasını beklediğini belirtti. Finansal kriz (2008) sonrası endeksi incelediğimizde (Covid-19 şokunu da çıkarırsak) mevcut bulunduğumuz seviyelerin daha altında (Daha sıkı finansal koşullar) Üç bölge öne çıkıyor 2010,  2011 ve 2016 (2011 ve 2016’yı grafikte işaretledik). 5-10 yıllık makas Fed’e finansal koşulların sıkılaştığını belirtirken koşulların geldiği noktaya baktığımızda (2008 ve 2020 dışında) daha çok sıkılaşma marjının olduğu ama “aşırı şahin” bir Fed’i desteklemediği görülüyor (Marj var ama çok değil). Piyasanın Mayıs ayı için 50 baz puan faiz artışı olasılıklarında azalışa gitmesinin bir diğer nedeni de bu durum.  

 

 

Dün ABD seansında Çin ADR’ların (Alibaba, Baidu ve PDD gibi şirketler) yükselişine dair dikkatimizi çeken bir grafiği paylaşmak isteriz. Çin ADR endeksinin tek günlük yükselişi tarihi bir seviyede gerçekleşti. Regülasyon risklerinin azalması bu grupta alımların devamına, değerlemeler ile mevcut fiyatların seviyeleri karşılaştırıldığında, neden olacaktır.

 

 

Petrol tarafında gelecek hafta İran nükleer anlaşmasına dair olası bir anlaşma haberi alabiliriz (İran-Rusya ilişkilerinin yeni anlaşmada ABD tarafından yaptırım konusu olmayacağının gündeme gelmesi bu durumu destekliyor). Hem Rusya-Ukrayna görüşmelerinin devam etmesi hem de olası bir İran anlaşması petrol fiyatlarında yukarı hareketleri sınırlandırabilir (Ancak hala riskler yüksek. Dolayısıyla volatilite de yüksek). Call (alım) opsiyonu ile CLK2 (WTI mayıs kontratı) üzerine 14 Nisan vadeli opsiyonda;

 

  • $110 kullanım fiyatlı 1 kontrat call opsiyonu satış (Opsiyonun mevcut fiyatı 4.5 usd. Toplamda 4.5k usd brüt prim elde ediş)

 

Yapılarak yüksek volatilitenin yakın vadeli opsiyonlarda fiyat avantajından yararlanılabilir. CLK2’nin mevcut fiyatı 101 usd. Tek taraflı opsiyon satışı oldukça riskli bir işlemdir dolayısıyla vadeli kontratı iyi takip etmek lazım. CLK2 eğer 14 Nisan tarihinden önce $110 seviyesinin üzerine çıkarsa zarar edilmeye başlanıyor.  Implied volatiliteler çok yüksek bu yüzden bear spread yapmaktansa tek taraflı satış yapıp pozisyonu manuel kontrol etmek risk return profili açısından daha mantıklı.

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.