success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Petrol için 10 maddelik plan ve Meta'nın NFT hamlesi

23.03.2022 03:59


Bu hafta ABD ve Avrupa birliğinin Rusya için yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor. Bu hafta başında Avrupa’nın petrol alımlarına sınırlama getirilebileceği konuşulmuştu ancak dün CNBC’nin haberine göre  Avrupa’nın Rusya’dan petrol ve türevlerine ambargo konulmasına dair çok az üyenin istekli olduğu haberi yayınlandı (https://www.cnbc.com/2022/03/22/brent-oil-prices-fall-while-eu-considers-an-embargo-on-russia.html ). Rusya’nın petrol ihracatına ve arz yönlü şokun global ekonomi üzerine etkilerini Dallas Fed dün yayınladığı makalesinde güzel bir şekilde özetliyor (https://www.dallasfed.org/research/economics/2022/0322 ). Özetle, Rusya’yı enerji piyasasından kayda değer bir şekilde engellemenin global resesyona sebep olacağını belirtiyor. İlginç bir nokta olarak, “fiziksel trader’ların” Ural petrolünde (Rus petrolü) alım yapıp ticari depolarda tutmasından bahsediyor. Yorum: Fiziksel traderlar Ural petrolündeki “yüksek ıskontodan“ alım yapıp, piyasaya sürmeyip depoda tutarak, ilerleyen vadelerde kullanma düşüncesiyle yararlanıyor olabilirler.

 

Daha önce kapsamlı bir şekilde işlediğimiz için Rusya’nın petrol pazarındaki konumunu yinelemeyeceğiz (Dallas Fed çalışması oldukça iyi) sadece yeni olası yaptırımlar düşüncesi altında hatırlatmakta yararlı olacağını düşündüğümüz noktalar;

  • Rusya global petrol üretiminin 10%’nu yapıyor. Global ihracat pazarında da 8% paya sahip.
  • Avrupa’ya günde yaklaşık 3 milyon varil ham petrol ve 1 milyon varil işlenmiş petrol ihraç ediyor.
  • Avrupa petrol ve işlenmiş petrol ürünlerinin (Refined products) yaklaşık olarak üçte birini Rusya’dan tedarik ediyor.

 

Avrupa’nın petrol ve petrol bazlı ürünler ithalatı grafiği:

 

Avrupa’nın Rusya’dan alım miktarları düşünüldüğünde petrol tarafında kapsamlı bir yaptırım gelme olasılığı “resesyon” riski göze alınmadığı sürece zor gibi görülüyor. Ancak, “kademeli” bir yaptırım açıklanabilir (Örneğin alımların x% kadarını 2022 içinde azaltacağız şeklinde). Bu durumda resesyon olasılıkları çok yükselmeden Avrupa’nın kendi içinde petrol tüketimine dair “politik adımlar atmaya” itebilir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol tüketimini, hızlı bir şekilde, azaltmada 10 maddelik planı: https://www.iea.org/reports/a-10-point-plan-to-cut-oil-use

 

Gelişmiş ülkelerde petrol talebini 4 ay içinde azaltmak için:

 

Bu 10 maddelik planda en çok dikkat çeken nokta evden çalışmaya teşvik ve evden çalışma gün sayısını 3’e çıkarmak. Bu durum piyasalar açısından tekrardan “Evden çalışma hisseleri (Bizim hibrit diye adlandırdığımız)” açısından oldukça olumlu algılanabilir. Tradeall | Pandemi hisseleri ve dolar endeksi. Zoom gibi hisselerin olumlu piyasa reaksiyonu almasına neden olabilecek bir gelişme şeklinde yorumlanır.

 

Diğer dikkat çeken noktalarda “elektrikli araçlar” ve “araç paylaşımı/ride sharing”. Elektrikli araç isimlerinde (Tesla, Rivian, Nio ve BYD) ve ride-sharing (Uber) isimlerinde pozitif bir piyasa algısı yaratabilir.

 

Meta (Facebook):

 

Geçtiğimiz hafta Mark Zuckerberg’in Instagram’ın iş modeline NFT ürünlerini dahil etmesinden bahsetti. Tam olarak tarih bilinmiyor ama “yakın bir vade” olarak NFT pazaryeri modeli Meta (Instagram) bünyesinde olacak (Olması planlanıyor).  Bu konu özelinde hafta sonu Tradeall YouTube kanalından kapsamlı yayınımız olacak bu mailde sadece kısaca rakamlar üzerinden geçip NFT’lerin Meta (FB) için yeni bir büyüme hikayesi olduğunu gösteriyoruz.

 

  • NFT’lerin işlem gördüğü ana pazaryeri mevcutta OpenSea (Andreesen Horowitz destekli bir teknoloji startup’ı). OpenSea’nin aylık aktif kullanıcı sayısı 90 milyon kişi. Günlük işlem hacmi 50m-150m arası değişiyor. Şirket 2017’nin sonunda  kurulmuş olmasına rağmen Ocak 2022’de gerçekleştirdiği seri C finansmanında aldığı değerleme $13.3 milyar.
  • NFT pazarının 2021 büyüklüğü yaklaşık $20 milyar.
  • Instagram’ın aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyar kişi (FB’nin totalde aylık 3.59 milyar aktif kullanıcısı var. WhatsApp dahil). Network efekti düşünüldüğünde NFT adaptasyonun çok daha hızlı gerçekleşebileceği ve pazar büyüklüğünün “gerçek hayattan dijital dünyaya çevrim hızının armasıyla” artabileceği bir durum söz konusu.

 

Loop Ventures NFT’lerin dijital dünyaya çevirebileceği (Conversion rate) reel dünya pazar paylarının toplam büyüklüğünü $1.2 trilyon olarak hesaplıyor.

 

 

Orta/Uzun vade de bu hedef pazarın 10%’u dijital dünyaya geçse ve bunun yarısını (Network effect’inden ötürü) Meta alsa çeyreksel bazda $15 milyarlık bir brüt ciro (GMV) potansiyeli mevcut. Bu rakamda Meta için yeni bir büyüme hikayesi NFT’ler üzerinden yaratabilecek boyutta. Önümüzdeki bilanço açıklamalarında FB’nin NFT tarafında nasıl öngörülerde bulunacağı merakla takip edilecek. Q4’21 bilançosu sonrası yaşanan satış sonrası NFT’ler aracılığı ile yeni bir büyüme hikayesi yaratılarak hisse fiyatında taban oluşumu yaptığı söylenebilir (Yakın vade de resesyon olmadığı sürece). Meta hissesi için orta/uzun vade de NFT açıklaması nedeniyle olumluyuz.  

 

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.