success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli kontratlar fon pozisyonları ve değerli metaller haftalık ETF değişimleri

28.03.2022 04:22


Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 15 – 22 Mart haftasında fonlar;

 

Veriler:

  • Dolar endeksinde net kısa pozisyonlanma iki katına çıkarak -9.5k kontrat sayısına ulaştı.  Mevcut net kısa pozisyonlanma 52 haftalık en düşük pozisyonlanmanın (52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanması 13.3k kontrat büyüklüğünde) 71%’ine denk geliyor.
  • EURUSD net kısa pozisyonlanma 44% azalış göstererek 15.3k kontrat seviyesine geriledi. Mevcut net kısa pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma seviyesinin 22%’sine denk geliyor. EUR uzun pozisyonlar artarken kısa pozisyonlanmalar kapatılıyor.
  • Piyasa işlemleri hammadde fiyatları ile (Özellikle endüstriyel metaller) pozitif korelasyon gösteren AUD için net kısa pozisyonlanmada 40% artış yaşanarak 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanma seviyesinin 39%’una denk geliyor.
  • JPY net kısa pozisyonlanma 52 haftalık en yüksek seviyenin 62%’sine denk geliyor.
  • WTI petrol tarafında net uzun pozisyonlanmada 3% azalış ve Brent petrolde 4% artış var. 52 haftalık en yüksek net uzun pozisyonlanmalara sırasıyla WTI için 43% ve Brent petrol için 52% uzaklıktalar.
  • Altın ve gümüş net uzun pozisyonlanma 9% azalış gösterdi. Altın için mevcut pozisyonlanma son 52 haftalık en yüksek seviyesinin 77%’sine denk gelirken gümüş için bu oran 90%.
  • Doğal gaz net kısa pozisyonlanma 55% azalış gösterdi. Mevcut net kısa pozisyon 52 haftalık en yüksek net kısa pozisyonlanmanın 14%’üne denk geliyor.
  • Buğday net uzun pozisyonlanması 9% azalış gösterirken majör tarımsal kontratlarda (Buğday, mısır, soya fasulyesi, soya yağı ve soya küspesi) mevcut net uzun pozisyonlanmalar son 52 haftanın en yüksek net uzun seviyelerinin +90%’ında bulunmaya devam ediyor.
  • Bakır net uzun pozisyonlanma 25% artış göstererek son 52 haftanın en yüksek seviyesinin 55%’ine denk geliyor.
  • Platinde net uzun pozisyonlanma 11% artış gösterirken paladyumda 41% düşüş var.

 

 

 

 

Yorumlar:

  • Dolar endeksinde net kısa pozisyonlanma artarken EUR uzun pozisyonlanmada artı (Net kısada azalış) söz konusu. EURUSD için takip ettiğimiz 1.12-1.1250 bölgesini destekleyen bir veri seti.
  • Hem altın hem de gümüşte net uzun pozisyonlanmalarda azalış olurken bu değişimin uzun bacakların kapatılıp kısa tarafın korunarak gelmesi aşağı yönlü baskının devam edebileceğine işaret.
  • Petrol tarafında volatilite yüksek seyretmeye devam ederken WTI kontratlarında net uzun pozisyonlanmada azalış kısa vade de artık yukarı yönlü hareketlerin sınırlı olabileceğine dair bir işaret.
  • AUD net kısa pozisyonlanmada artış yaşanması endüstriyel metallerde savaş sonrası yaşanan rallinin sonuna yaklaştığımıza dair bir sinyal olabilir.
  • JPY net kısa pozisyonlamada hala artış yaşanabilecek marj olsa da kısa vade de 125 seviyesi üzeri fiyatlamalar global bazda tahvil getirilerinde yaşanan artış ve negatif faizli borç stokunda azalış nedeniyle BoJ’un verim eğrisi kontrolünü zorlaştıracaktır. USDJPY’de aşağı yönlü riskler artıyor.

 

Altın vadelisi haftalık grafik:

 

Gümüş vadelisi haftalık grafik:

 

Geçen hafta BYF’ler değerli metallerde;

  • Altın tarafında 1.39 milyon ons alış (Toplam miktar 105.7 milyon ons).
  • Gümüş tarafında 2.16 milyon ons azalış (Toplam miktar 895.5 milyon ons). Yorum: Üst üste beş haftadır altında artış olurken gümüşte azalış olması dikkat çekici.
  • Platin tarafında 34.6k ons satış (Toplam miktar 3.4 milyon ons)
  • Paladyum tarafında 3.75k troy ons alış (Toplam miktar 549k troy ons).

 

Gerçekleştirdi.

 

Altın ve gümüş haftalık byf değişimleri (Çubuk grafik), spot fiyatlar (Mum grafik)  ve toplam seviye (stoklar – Çizgi grafik):

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.