success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

TDİ beklentileri, altın BYF değişimi ve tüketici güveni

31.03.2022 03:53


Yarın açıklanacak ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verisi öncesi beklentileri paylaşmakta yarar var.

  • Bloomberg anketine göre analistlerin manşet rakam için medyan beklentisi 490k. En yüksek beklenti 700k ve en düşük 0. Aralığın bu derece geniş olmasının ana nedeni hala pandemi sonrası “sezonsallık” hesaplamalarında yaşanan zorlukların devamı.
  • Dün açıklanan özel sektör verisi 455k geldiği için ve TDİ tarafında da manşet rakamda aşağı yönlü büyük bir sürpriz yaşanmayacağı söylenebilir (Gene de veri en zor tahmin edilen ABD ekonomik verisi olduğu için net konuşmak zor)

 

Manşet rakam beklentileri:

 

Pandemi öncesine göre kıyaslandığında her ne kadar 2.1 milyon iş daha geri kazanılmamış olsa da özünde her bir işsiz için 1.8 iş ilanı olması “tam kapasitede” bir istihdam piyasası olduğuna güçlü bir işaret. Her ne kadar Fed “güçlü istihdam piyasası” diye mevcut durumu tanımlamasa da pratikte “tam kapasitede” olduğumuzu söylemek mümkün.

 

Şubat 2020 ile karşılaştırıldığında  istihdam artışı olarak hizmetler sektöründe otel, yeme içme ve misafirlik kalemi ve eğitim/sağlık kaleminde hala kat edilecek yol var. Diğer taraftan maaş artışlarının da en çok olduğu yer hizmetler sektörü. Maaş bazlı enflasyon risklerinin ne boyutta olduğunu daha iyi anlamak adına ortalama saatlik ücretlerdeki artış ve “otel, yeme içme ve misafirlik” kalemindeki maaşları beraber değerlendirmek yararlı olur.

 

Sol taraf sektör bazında istihdam değişimleri (Şubat 2020-Şubat 2022) ve sağ taraf sektör bazında yıllık maaş artışı değişiklikleri:

 

  • Ortalama saatlik ücretlerde yarın beklenti yıllık 5.5% artış (Şubat ayı 5.2% gerçekleşti). Kabaca çizdiğimiz kırmızı trend çizgisi yaklaşık 4.5%’a denk geliyor. En çok maaş artışı olan kalemde (otel, yeme içme ve misafirlik) pandemi sonrası yaşanan yükseliş Aralık 2021 itibariyle yavaşlamaya girdi. Dolayısıyla bu veride olmasa bile önümüzdeki aylarda tekrardan trend çizgisine doğru dönüş olasılığı artacaktır (İlk sinyali yarın bekliyoruz). Bu orta vadeli düşünce maaş bazlı enflasyonist baskılarında Fed’in elini bir miktar rahatlatabilir.

 

Beyaz çizgi ortalama saatlik ücret artışlarında yıllık büyüme hızı ve mavi çizgi “otel, yeme içme ve misafirlik” ortalama saatlik ücreti miktarı:

 

Katılım oranın 62.3%’den 62.4%’e artışı bekleniyor. Pandemi öncesi bu rakam 63.4% seviyesindeydi. Ancak, pandemi ile iş gücü yapısal olarak değişikliğe girdiği için ana çalışma yaş aralığı olan 25-54 grubunda ne noktada olduğumuz daha önemli. 25-54 yaş aralığı pandemi öncesi 83%’dü ve mevcutta 82.3%.  Hala yukarı yönlü bir marj var ama bütüne göre daha az. Katılım oranında beklentilerin üstünde bir rakam görme olasılığımız görece düşük olabilir.

 

Şimdiye kadar analiz ettiğimiz üç değişkeni özetlersek;

  • Manşet rakamda beklentilerin (490k) çok altında bir rakam görülmesi zor.
  • Saatlik ücretlerde yukarı yönlü sürpriz ihtimali düşük. Ancak mevcut seviye hala yüksek. Orta vade de riskler aşağı yönlü (Trende dönüş)
  • Katılım oranında beklentilere paralel.

 

Veri seti bekinebilir. İşsizlik oranını merak edenler için beklenti 3.8%’den 3.7%’ye gerileme. Katılım oranında beklentilere paralel bir rakam beklendiğimiz ve manşette aşağı yönlü büyük bir sürpriz beklemediğimiz için bu rakamında beklentilere paralel açıklanması beklenebilir.

 

Kısaca veri sonrası maaş bazlı enflasyonist risklerinde bir miktar rahatlamayı (Orta vadeli düşüncede) sağlıklı bir istihdam piyasası detayları ile görebiliriz.

 

Bu durum riskli varlıklara talebi arttırırken “yüksek enflasyonu önlemek adına aşırı şahin bir Fed ve sonuç olarak resesyon” düşüncesinde fiyatlanan güvenli liman talebini azaltabilir (Sabah notlarında paylaştığımız gibi biz 18 ay içinde bir resesyon beklemiyoruz). Beklentimiz Fed’in şahin olması ama resesyon yaratacak kadar değil.

 

Altın borsa yatırım fonları değişimine baktığımızda savaş sonrası ilk defa iki gün üst üste çıkış yaşandı.

 

Altın BYF değişimi günlük grafik:

 

Yarınki veriden sonra;

  • S&P 500’de 4.670-4.700 direnç bölgesine.
  • Altında $1.895 ons desteğine.
  • EURUSD’de 1.1180 – 1.1250 direnç bölgesine.
  • Bitcoin’de $48.3k seviyesinde bulunan 200 g.h.o. üstü bir kapanış.
  • 10 yıllıklarda 2.25% seviyesine.

 

Doğru bir fiyatlama yaşanabilir. 10 yıllıklarda 2.25%’den iyi bir short fırsatı olacağı söylenebilir (Tekrardan 2.56% seviyesine doğru).

 

Son olarak tüketici güveninde ileriye dönük beklentilerde iki ayrı veriden (Michigan Uni. Ve Conference Board) aldığımız grafiği aşağıda paylaşıyoruz. İş gücü piyasası güçlü seyrine devam ederken Fed’in sıkılaşma döngüsü ile enflasyon beklentilerini kontrol alma planına resesyon eklenmezse burada ciddi bir yukarı potansiyel var. Geleceğe dair beklentilerde tekrardan iyileşme risk-on fiyatlamalarını ve S&P 500’de yeni zirve hareketine momentum katar.

 

İleriye dönük tüketici beklentileri (Turuncu çizgi Michigan Üniversitesi anketi ve beyaz çizgi Conference Board):

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.