success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_01.04.2022 (Uluslararası Piyasalar)

01.04.2022 10:40


Dün ABD endeksleri kapanışa doğru gelen satışlarla işlem gününü ekside sonlandırdı. S&P 500 günü 1.57% kayıpla kapatırken bunun büyük bir bölümü son 1 saat içinde gerçekleşti. Normal bir zamanda bu fiyatlama dinamiği yakın vade için negatif bir görünüm olarak algılanır ancak dün çeyrek kapanışı olduğu için son saatte yapılan işlemleri daha çok “portföy pozisyonlanmaları, türev ürünler vade sonu ve/veya ağırlık değişimleri” olarak yorumlamak daha mantıklı. Haber akışında da görece daha negatif diyebileceğimiz;

  • ABD kişisel harcamaların beklenti altında kalması.
  • Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz satışında Ruble ödeme isteğini kendi iç yapısında yazıya dökmesi (Uluslararası hukuk boyutu ayrı bir tartışma. Zaten bu sabah itibariyle ödeme Ruble alınmasa da doğal gaz sevkiyatı devam edecek şeklinde haberler mevcut).
  • ABD’nin Rusya’nın teknoloji sektörüne yönelik yeni yaptırımları.

 

Açıklamaları/Haber akışları seans açılışı öncesindeydi. Kısaca dün her ne kadar son bir saatte gelen satışlar ile spot endeks 100 g.h.o. altında bir kapanış yapmış olsa da bu durum “risk-on resmini” değiştirecek bir dinamik içermiyor. Zaten bu sabah itibariyle de vadeliler tekrardan 100 g.h.o. üstünde işlem görüyor.

 

S&P 500 spot piyasa gün içi grafik:

 

S&P 500 vadelisi günlük grafik:

 

S&P 500 ilk çeyreği 4.95% ekside sonlandırırken bu çeyrek içinde ana değişkenlere baktığımızda;

  • Savaş.
  • Yüksek enflasyon (Zirvenin/Tavanın ilk çeyrekte tedarik zincirlerindeki problemler ve hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle gelmemesi).
  • Fed’in sıkılaşma döngüsüne başlaması (50 baz puanlık artış veya artışlaıa piyasanın kabullenmesi. Mayıs ayında 50 baz puan fiyatlaması 75% olasılığa işaret ediyor).

 

Yaşanan kaybın aslında görece güçlü durmaya devam eden bir endeks fiyatlaması olduğunu karşımıza çıkarıyor. Bütün bu negatif gelişmelere rağmen endeksin sadece 5%’lik bir kayıp yaşaması risklerde azalma durumunda yukarı yönlü hareket olasılığını arttırıyor. S&P 500’de yeni bir zirve denemesi düşüncemizi destekliyor.

 

İlk çeyreğin en çok kazandıran sektörü 37.7% ile enerji olurken bu prim çeyrek bazında bir rekor. Enerji fiyatlamalarında gerilemenin ikinci çeyrekte daha çok öne çıkması durumunda (Petrol tarafında ABD rezervlerinin piyasaya sürülmesi ve doğal gazda sezonsallık etkisi nedeniyle) enerji sektöründe kar satışları daha çok gündeme gelebilir.

 

Çubuk grafik enerji sektörü çeyreksel değişim ve mavi çizgi grafik brent petrol fiyatları:

 

ABD 6 ay boyunca günde 1 milyon varil stratejik rezervinden piyasaya sürecek. Rezerv büyüklüğünün yaklaşık 560 milyon varil olduğu düşünüldüğünde bu rakam (180 milyon) oldukça büyük bir müdahale. WTI petrol fiyatlarında $93-94 bandına doğru satışların önümüzdeki günler/haftalarda devam etmesini bekliyoruz. Yakın vadeli yüksek kullanım fiyatlı alım opsiyonu satış stratejimizde her ne kadar İran anlaşması gerçekleşmemiş olsa da stratejik rezerv haberi ile 15 Nisan tarihli kurguladığımız/uyguladığımız strateji oldukça iyi prim bırakıyor. 17 Mart tarihinde Call opsiyonu satış stratejimiz: https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8624/5s-10s-finansal-kosullar-cin-adr'lari-ve-petrol

 

WTI haftalık grafik:

 

Bugün TDI verisi fiyatlamalarda ana etken olacak. Veri hakkında dün paylaştığımız analizimiz: https://tradeall.com/temel-analiz-detay/8638/tdi-beklentileri-altin-byf-degisimi-ve-tuketici-guveni

 

Kısaca veri sonrası risk-on fiyatlamaların piyasada daha hakim olacağını düşünüyoruz.

 

Son olarak aşağıdaki grafiği paylaşıyoruz. GS’nin karlı olmayan teknoloji hisseleri (Mum grafik) ve Ark inovasyon fonu (Sarı çizgi grafik). Risk on fiyatlamalarının devamı beklediğimiz gibi gerçekleşmeye devam ederse Ark inovasyon fonu (ARKK) için yaklaşık 10-15%’lık bir prim yakın vade de söz konusu olur. Teknik olarak kar etmeyen teknoloji şirketleri endeksinin 50 g.h.o. üstünde olmaya devam etmesi ve Ark ile korelasyonun yüksek olması düşüncemizi destekleyen bir teknik resim.

Bitcoin fiyatlarında kısa zamanda 200 g.h.o. üstüne bir geçiş yaşanırsa ($48.3k üstü kapanış) bu düşüncemiz daha çok desteklenmiş olacak.

 

GS karlı olmayan teknoloji şirketleri endeksi ve Ark inovasyon fonu günlük grafik:

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.