success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

S&P 500: İlk çeyrek sonrası revizyonlar

01.04.2022 03:10


Global yatırım bankalarının S&P 500 için ilk çeyrekte yaşanan;

  • Rusya-Ukrayna savaşı.
  • Yüksek enflasyonun devamı (Tavan/Zirve seviyesinin ilk çeyrekte görülmemesi).
  • Hammadde fiyatlarında yaşanan ralli.
  • Fed’in sıkılaşma döngüsüne başlaması.
  • Verim eğrisinden vade makaslarında değişimler (Örneğin, kısa süreli de olsa 2-10 yıllık getiri makasının eksiye geçmesi).

 

Sonrası 2022 yıl sonu beklentilerinde nasıl değişimlere gittiklerini incelemekte yarar var. Aşağıda paylaştığımız son iki grafiği John Authers’ın Bloomberg köşe yazısından aldık. John Authers - Bloomberg

 

İlk başta S&P 500’de gelecek 12 aylık hisse başı kar (HBK) beklentilerinde nasıl bir değişim olduğunu inceleyelim.

  • Aşağıdaki ilk grafikte üst kısımda bulunan turuncu çizgi HBK beklentileri. Aralık 2021 ile kıyaslandığında S&P 500 şirketleri için (Blended Forward) 12 aylık beklenen HBK seviyesi yükselmeye devam ediyor. Mart ayı sonu itibari ile beklenti $233. Aralık 2021 sonu 12 aylık beklenti $222 seviyesindeydi. Yukarıda sayılan maddelere rağmen HBK beklentileri yukarı yönlü hareketine devam ediyor.  Karşılaştırma yapma adına 2021 yılı için gerçekleşen HBK $194.4’dı.

 

HBK tarafı sağlıklı gidişatına devam ederken sabah notlarında da paylaştığımız S&P 500’de ilk çeyrekte 5%’lik düşüşün sebebi ise HBK üzerine uygulanan çarpanda gerileme. 12 aylık beklenen F/K çarpanı Aralık 2021 sonunda 21.4x seviyesinden mevcutta 19.4x’e gerilemiş durumda. 12 aylık beklentilerde çarpan tarafında 9.3% gerileme olurken HBK tarafında 4.5% artış var.

 

12 aylık beklenen HBK (Turuncu çizgi), S&P 500 (Üst grafik beyaz çizgi) ve 12 aylık beklenen F/K (Alt grafik)

 

İlk saydığımız beş maddeden sonra analistlerin 2022 yıl sonu hedeflerini aşağı revizyon yaptığı/yapacağı genel kanı olarak konuşuluyor. Peki ilk üç ayda hangi kurum nasıl revizyon yaptı diye incelersek;

  • Credit Suisse, Cornerstone Macro ve Scotiabank’ın yukarı revizyon yaptığı.
  • Artı getiriden eksi getiriye revizyon değişiminin (2022 sonunun 2021 sonundan daha aşağıda bir noktada olacağı durum) Goldman, Wells Fargo, Barclays ve Citi’den gerçekleştiği.
  • 2022 için hala artı kapanış bekleyen ama daha az olacağına dair revizyon yapanlar BNP Paribas ve JP Morgan olduğu.
  • Ortalamaya baktığımızda 2022 getiri beklentisi hala artı olarak.

 

Karşımıza çıkıyor.

 

Mavi çubuk 2021 sonunda yapılan 2022 getiri beklentisi. Beyaz çubuk Mart sonunda revize edilen 2022 getiri beklentisi:

 

S&P 500’ün güncel seviyesi (Mart sonu kapanış rakamı) ile kurumların 2022 sonu hedef fiyatlarını karşılaştırdığımızda ise;

  • Sadece iki kurum mevcut seviyenin altında bir yıl sonu kapanışı bekliyor.
  • Ortalama getiri potansiyeli ise yaklaşık 7%.

 

 

Özetle, ilk çeyrek haber akışları oldukça kötü gerçekleşmiş olsa da mevcut endeks seviyesi ile hedef fiyatlar arasındaki farklar, HBK beklentileri ve  ilk çeyrekte yaşanan düşüşün çarpan bazlı yaşanmış olması ilerleyen ayalarda S&P 500 için yeni bir zirve haraketlini destekliyor. Kısaca hala “Risk on”.

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.