success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_05.04.2022 (Uluslararası Piyasalar)

05.04.2022 10:57


Dün ABD endeksleri mega sermayeli teknoloji hisseleri liderliğinde artı kapanışlar yaparken S&P 500 0.8% primle günü sonlandırdı. S&P 500’de en iyi üç sektör sırasıyla zorunlu olmayan tüketici ürünleri (Tesla ve Amazon sektör ağırlığının yaklaşık yarısını oluşturuyor), İletişim hizmetleri (Twitter, Meta ve Google başlıca) ve Teknoloji (Nvidia, Apple ve Micrsosoft gibi şirketlerin bulunduğu grup) olurken en kötü üç sektör Altyapı, sağlık ve finansallar oldu.

 

Hisse özelinde yaşanan olumlu havanın teknoloji başlıca ABD endekslerinde risk on görünümü koruduğu görülüyor. Risk on yapının devamı ve S&P 500’de yeni bir zirve hareketinin yaşanması adına gelecek hafta itibariyle ABD finansalları ile başlayacak Q1’22 bilanço sezonu önemle takip edilecek. Finansallarda ABD tüketicisine dair olumlu bir görünüm sunulursa ve teknoloji şirketleri tedarik zinciri problemlerini iyi yönetebildiğini açıklarsa yakın vadeli resesyon riskleri ve uzun vadeli enflasyon fiyatlamaları azalacağından endekslerde Q2’22 içinde yeni rekor seviyeleri gündeme gelebilir. Hem S&P 500 hem de Nasdaq ile korelasyonu nedeniyle Bitcoin içinde iyi bir Q2’22 yaşanabilir.

 

Hisse özelinde dün yaşanan gelişmeler;

  • Tesla Q1’22 araç teslimat rakamlarını açıkladıktan sonra önemli bir düşüş trend çizgisini yukarı kırdı. $1.200 ve $1.250 dirençleri takip edilecek. Şirket resmi olarak daha sürece başlamamış olsa da Mart ayı sonunda belirttiği 1’e 5 hisse bölümü ($1.000’lık 1 hisse yerine $200’lık 5 hisse verilmesi) haberleri tekrardan gündeme gelirse şirket için dün bahsettiğimiz yeni bir zirve/rekor denemesi düşüncemizi destekler (Her ne kadar şirket değerlemesini etkilemese de daha çok bireysel yatırımcının alım yapabilmesi ile).

 

Tesla günlük grafik:

 

  • Elon Musk’ın Twitter’da aldığı “pasif” +9%’luk pay. Twitter bu haber ile 27% yükseliş yaşadı. Elon Musk mevcut hisse oranı ile Twitter’da en çok söz sahibi olacak kişi konumunda. Mevcutta pasif kalacağını belirtse de daha demokratik yeni bir sosyal medya anlayışı/vizyonu nedeniyle bir noktada “aktif” bir yapıya Elon Musk’ı geçireceği piyasada konuşuluyor. Bu durumun ileride ciro büyümesine ne kadar etki edeceği (Örneğin reklam bazlı algoritmaları nasıl değiştireceği vs.) önemli bir risk faktörü. Ancak, demokratikleşmenin detayları bilinmeden ve Elon Musk pasiften aktif konuma geçmeden Twitter üzerinde olumlu havanın devamı söz konusu olacağı yüksek ihtimal. Snapchat ile karşılaştırıldığında Twitter’ın mevcut değerleme çarpanları da aşağıda (Sosyal medya sektörü büyüme bazlı çok fazla değişkenlik içerdiği için ortalama bir endüstri metriğine bakmak kısa vade de çok doğru olmayabilir).

 

Twitter’ın halka açık kısmında en büyük beş pay sahibi:

 

Twitter dün yaşadığı yükselişe bugün biraz ara verebilir ancak geri çekilmeleri piyasa bir alım fırsatı olarak $52-54 hedefli takip edecektir. $45.5 seviyesi korunduğu sürece uzun pozisyonlarda $52-$54 seviyesi hedeflenebilir.

 

Twitter günlük grafik:

 

  • Kottan çıkarılma riskleri azalan Çin teknoloji şirketleri yükselişine hız kesmeden devam ediyor. FANG+’ın içinde bulunan Alibaba ve Biadu dün sırasıyla 6.6% ve 9.1% prim yaşadı. Golden Dragon endeksinde yükselişlerin devamını bekliyoruz. Dün JD.com ve Pindoudou’da oldukça iyi performans gösterdi.  

 

FANG+ hisseleri detayları:

 

FANG+’da günlük grafikte 7.000-7.100 bölgesinin geçilmesi S&P 500’de de yeni bir zirveye işaret olacaktır.

 

FANG+ günlük grafik:

 

Twitter haberi sonrası sosyal medya platformları olumlu yönde hareketli. Yakın vadeli ne yapılabilir sorusu çok geliyor. Cevap: Meta (FB) önemli bir direnç seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Geçtiğimiz haftalarda da NFT bazlı yeni bir büyüme hikayesi olacağını işlemiştik. Kısa vade de Meta 50 g.h.o. üzerinde kaldığı sürece $250-$260 bölgesi hedef olur.

 

Meta (FB) günlük grafik:

 

 

Diğer öne çıkan fiyatlamalar/haberler;

  • ABD Hazinesi Rusya’nın ABD bankalarında bulunan parasını kullanamayacağını açıkladı. Bu durum Eurobond kupon ödemelerinde temerrüt riskini arttırıyor. Ancak zaten CDS piyasası Rusya temerrütüne 87% olasılık verdiği için global piyasalardaki fiyatlamalarda risk on görünümünü terse çevirecek bir haber değil. Daha çok Avrupa’dan temin edilen enerji ödemelerinin EUR veya USD devam etmesi adına atılan bir adım.
  • Ukrayna tarafı bugün birleşmiş milletlerde konuşma yapacak. Avrupa’da Rusya’ya karşı yaptırımların arttırılması adına bugün görüşecek. Her ne kadar bu durum dün petrol fiyatları başlıca enerji grubuna prim yaptırmış olsa da Avrupa’nın bir çok defa fırsatı varken enerji yaptırımlarını en azından 2022 içinde ağırlaştırmaması yeni bir yaptırım paketi de açıklansa global piyasalarda risk on yapısını bozulacağı ve petrol fiyatlarında tekrardan ralli başlatacak bir durum olacağını düşünmüyoruz.
  • Fed başkan yardımcısı bugün konuşma yapacak. Büyük ihtimal Mayıs ayı 50 baz puan olasılıklarını yükseltmeye devam edecektir. 10 yıllıklarda 2.56% seviyesini takip etmeye devam ediyoruz.

 

Bugün ekonomik veri tarafında Mart ayı ABD ISM hizmetler verisi öne çıkacak. Eğer bu veri ISM imalat detayları gibi yüksek enflasyon düşen yeni siparişler yapısında olmazsa endeksler için bugünde olumlu kapanışlar gelebilir.

 

 

 

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.