success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları_06.04.2022 (Uluslararası Piyasalar)

06.04.2022 11:17


Dün global piyasaları etkileyen üç ana gelişme;

  1. ISM Hizmetler endeksi: Mart ayında güçlü seyrine devam etti (58.3). Savaşın zirve yaptığı bir zaman aralığında toplanan verinin güçlü seyrine devam etmesi hem ABD hizmetler sektörü hem de büyümesi için pozitif. Alt kalemlerde iş aktivitesi, yeni siparişler ve istihdam oldukça iyi. İmalat sektöründe yaşanan yeni siparişler yavaşlaması hizmetler tarafında görülmemiş. Tek negatif taraf fiyatlar alt kalemi. Tekrardan yükselerek tarihin ikinci en yüksek rakamı açıklandı (Tarihi yüksek Aralık 2021). Özetle, hizmetler tarafı büyümesi iyi bir şekilde devam ederken enflasyon riskleri yavaşlamamış.
  2. Brainard konuşması: Genelde güvercin bilinen bir isim. Önemli bir detay olarak kendisinin Fed’in başkan yardımcısı “adayı” olduğu ve demokrat partiye yakınlığı aklımızın bir köşesinde dursun. Konuşmada tarafında yüksek enflasyona karşı sert duruş ve Volcker’dan alıntılarda senatoda bulunan cumhuriyetçiler kanadına bir zeytin dalı. Piyasanın risk algısını bozan iki kelime “metodik ilerleme (faiz tarafı)” ve “daha güçlü sıkılaşma (Bilanço azalımı tarafı)”. Bu iki tarafı da bugün ki Spotify yayınımızda kapsamlı işledik. Özetle;
    • Faiz artışlarında piyasa 2022 için politika faizinin zaten natürel oranın (2.4%) üzerinde bir fiyatlama yapıyor (2.6%). Dolayısıyla, piyasada zaten birkaç 50 baz puanlık artış fiyatlanıyor.
    • Bilanço azalımı için şimdiye kadar aldığımız bilgiler sürecin yaklaşık 3 yıl süreceği, Mayıs ayında başlayabileceği (Yorum: Başlayacaktır) ve bir önceki azalım sürecinden çok daha yüksek aylık azalışla ilerleneceği. Piyasa aylık tavanın $100 milyar seviyesinde sonlanmasını bekliyor (Bir önceki döngüde tavan $30 milyardı). Bugün açıklanacak Fed Mart ayı toplantı tutanaklarında (TSİ 21:00) ve Mayıs ayı Fed toplantısında daha çok detay alacağız. Ancak, Powell’ın üzerine bastıra bastıra söylediği bilanço yapısı/büyüklüğü sıkılaşma sürecinde ana değişken olmayacak demesi bugün açıklanacak tutanaklar sonrası risk algısını tekrardan toparlayabilir.
  3. Yeni yaptırımlar: ABD tarafından Rusya’ya yeni yatırım yapılmaması , Avrupa tarafında kömür alımlarını sonlandırması (Yıllık $4.4 milyar büyüklüğünde ve 3 ay içinde kademeli azaltılacak) ve bireysel yaptırım listeyi genişletmeleri. ABD tarafında yatırımlara sınırlama gelmesi ABD’li şirketlerin Rusya pazarına tekrardan dönüşünü negatif etkileyebilecek bir durum. Ancak, bu yaptırımın asıl nedeni teknoloji transferini daha çok azaltmak. Avrupa tarafının da yeni yaptırım paketine petrolü eklememesi önemli bir detay.

 

ABD endeksleri dün ağırlıkla yukarıdaki ikinci madde nedeniyle teknoloji hisseleri liderliğinde sert satışlar yaşadı. Bu durumu kalıcı olarak yorumlamıyoruz. Bugün açıklanacak tutanaklar ve gelecek hafta başlıyacak ilk çeyrek bilanço sezonu ile risk on fiyatlamaları destekleyen bir görünüm tekrardan piyasada hakim olabilir.  Piyasa fiyatlamalarını detaylandırırsak;

 

  • ABD 10 yıllıkları 2.56% direncinin üzerine çıktı. Bugün açıklanacak tutanaklar sonrası bu seviyenin altına dönüp dönmeyeceği önemli (Biz tutanakların dün gerçekleşen Brainard konuşması kadar şahin anlaşılacağını düşünmüyoruz)
  • S&P 500 100 g.h.o. (4.540) altına geriledi. Bu seviyenin üzerine yakın vade de tekrardan dönüş risk on düşüncesinde önemli bir gösterge olacak. 200 g.h.o. (4.489) aşağı kırılmadıkça yeni bir zirve düşüncemizi korumaya devam edeceğiz.
  • EURUSD’de 1.08 desteğinin korunacağını ve yukarı hareketin artık “pozisyonlanmalar” nedeniyle daha çok gündeme geleceğini düşünüyoruz.
  • Petrolün yeni yaptırım paketine eklenmemesi aşağı yönlü fiyatlama baskılarını gelecek günlerde karşımıza daha çok çıkartabilir.
  • Altın fiyatlarında $1.900 ons desteğini takip ediyoruz. Reel getiriler yükselmeye devam ediyor.
  • Brainard’ın piyasada oldukça şahin algılanan konuşma sonrasında bile Bitcoin’de hala $45k-46k bandındayız. Risk algısında keskin bir dönüş olmadığına dair önemli bir gösterge.
  • Elon Musk Twitter YK’sına girdi. Maksimum 15% pay alabilecek (Mevcut 9.2%). Hisse özelinde olumlu hava devam ediyor.
  • Tesla Pazartesi günü yukarı kırdığı düşüş trendi çizgisinin altına geri döndü. Ancak bugün tutanaklar sonrası kapanışı izlemekte fayda var.

 

Özetle, dün yaşanan fiyatlamaların kalıcılığını endeksler açısından sorguluyoruz. Risk on yapısında tamamen bir değişim olmadığı Bitcoin tarafından sinyal veriliyor. 2022 faiz artışları için piyasa zaten uzun vadeli politika faizi beklentisinden (Natürel oran) yüksek bir fiyatlamada (Fed bir kez bilanço tarafında oto pilot hatasını yaptı bu hatayı tekrardan faiz artışı tarafında metodik ile yapacağını düşünmüyoruz) ve bilanço büyüklüğü azalımı tarafında detayları almaya devam edeceğiz.

 

ABD 10 yıllık getirileri haftalık grafik:

 

S&P 500 günlük grafik:

 

Piyasanın 2022 sonu için Fed politika faizi beklentisi/fiyatlaması:

 

 

Uraz Çay
Araştırma
Müdür


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.