Fed’in Mart ayı tutanaklarına öne çıkan noktalar;
- Eğer savaş olmasaydı Mart ayında 50 baz puan artış oluyordu.
- Bundan sonraki toplantılar için 50 baz puan artışlar söz konusu.
- Ekonomik büyüme yakın vadeli pencerede savaş nedeniyle olumsuz etkilense de ABD’nin Rusya ile ticaretinin düşük seviyede olması uzun vadeli reel büyümeyi hala trend çizgisinin üzerinde tutuyor.
- İş kontaklarından ilk çeyrekte aktivitenin daraldığına dair bir geri dönüş yok.
- İstihdam piyasası çok güçlü ve sıkılaşma sürecinin devamında ABD ekonomisi/istihdam piyasası finansal koşullardaki daralmayı kaldırabilecek pozisyonda.
- Konut piyasası güçlü seyrine devam ediyor ve sermaye yatırımları ilk çeyrekte artış eğilimi görünümünü koruyor.
- Kısa vadeli enflasyon beklentileri savaş/hammadde fiyatları nedeniyle yükselmiş olsa da hala tedarik zincirleri problemlerine vurgu var.
- Bilanço azalımı Mayıs ayında başlayabilecek durumda. Aylık tavan noktalar hazine tahvilleri için $60 milyar ve konut piyasası tahvilleri için $35 milyar olarak öngörülüyor.
- Aylık tavan noktaya 3 ay içinde ulaşılacak. Piyasa şartlarına göre daha uzunda sürebilir.
- Azalımlar vadesi gelen varlıkların yeniden yatırıma dönüşmemesi ile (Kupon ödemeleri dahil) yapılacak. Süreç çok ilerledikten sonra konut sektörü tahvilleri azalışı direkt piyasaysa satış ile gerçekleştirebilirler. Ancak bu olası durum çok önceden piyasaya belirtilecek.
- Geçmişten ders alındı ve bilanço azalımı sürecinde para piyasası operasyonlarının sağlıklı ilerleyebilmesi adına SRF (Standing Repo Facility) yapısı oluşturuldu.
- Vix’in bulunduğu seviyeler finansal fiyatlamalarda aşırı oynaklığa (Endeksler açısından) işaret etmiyor.
- Enflasyon bazlı tahvillere savaş sonrası talep yükseldi.
- Büyümedeki görünümü ve istihdam piyasasındaki güçlü yapıyı korumak adına uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altına almak önemli.
Yorumlar;
- Faiz artışı tarafında piyasa zaten 2022 için 3 toplantıda 50’şer baz puan artış bekliyor.
- Bilanço büyüklüğü azalışında belirtilen aylık ve yıllık (Yaklaşık $1T) rakamlar pandemi öncesi ve sonrası Fed’in bilançosunun 2x büyüdüğü baz alındığında oldukça makul. Bir önceki azalışın aylık tavan noktaları hazine tahvilleri için $30 milyar ve konut sektörü tahvilleri için $20 milyardı.
- İstihdam piyasası ve büyüme ile ilgili genel olarak detaylar güçlü.
- Ne mevcut ekonomik görünümde ne de beklentilerde bir defa bile “resesyon” yada “stagflasyon” kelimeleri geçmemiş.
- Özetle, tutanaklarda Fed üyelerinin konuşmaları ile yapılan fiyatlamalar sonrası daha şahin diyebileceğimiz bir nokta yok. Hatta hazine tahvilleri kısmının tavan olarak aylık $60 milyar sınırlaması ve bu seviyeye ulaşımda gerekli görüldüğü takdirde 3 aydan fazla zaman diliminde gerçekleşmesi olumlu bile anlaşılabilir. Aylık olarak $60 milyar hazine tahvili tavan miktarı senaryo analizimizin alt bandına yakın (Tradeall | FED'in bilanço senaryoları).
- Bilanço azalım sürecinin toplamda ne kadar süreceğine dair bir bilgi yok (Powell yaklaşık üç yıl demişti amma tutanaklarda böyle bir bilgiyi göremedim). Dolayısıyla sürecin üç yıldan kısa da sürmesi söz konusu olabilir (Mayıs ayında daha çok detay alacağız).
Net net: Senaryo analizimizde resesyonu çıkardıktan sonra elimizde kalan diğer iki seçeneği destekler bir yapıda tutanaklarla karşılaştık (Piyasasının gerdiğinden fazla korktuğu ve sürecin 3 yıldan az sürebileceği).
Fiyatlamalar;
- S&P 500 günü eksi kapamış olsa da tutanakların açıklandığı seviyenin üzerinde sonlandırdı. Bugün tekrardan 4.490 ve yakın zamanda 4.540 üzeri kapanışlar görürsek risk algısının güçlenerek devam edeceğine dair önemli sinyaller alacağız. Sıkılaşma döngüsüne dair faiz fiyatlamalarının 2022 için mevcutta zaten yapıldığı ve bilanço azalımı aylık tavan seviyelerinin dün piyasayı negatif yönlü şaşırtmaması nedeniyle S&P 500’de olumlu görüşümüze devam ediyoruz.
- ABD 10 yıllıkları dün 2.64% seviyesine kadar yükseldikten sonra bugün 2.58%’de. 2 yıllıklarda dün 2.55% seviyesini gördükten sonra bugün 2.44%. 2 yıllıklardaki gevşeme faiz sürecinin zaten fiyatlanması ve Brainard’ın konuşması üzerine daha şahin bir veri tutanaklardan gelmemesi nedeniyle gerçekleşiyor. 2-10 yıllık makası da sıkça belirttiğimiz denklem nedeniyle 14 baz puana kadar yükseldi (Bilanço azalım süreci başlayınca 10 yıllıkların seviyesi 2 yıllıkların üzerinde olacak). Hem 10 yıllıklar hem de 2 yıllıklarda önümüzdeki günlerde daha çok aşağı getiri seviyeleri ile karşılaşabiliriz. Gelecek hafta Mart ayı ABD TÜFE verisi sonrası tekrardan 2.2% seviyesinin altını test eden bir 2 yıllık getiri söz konusu olabilir.
- Dolar endeksinde mevcut bilgiler ışığında 100 seviyesinin yukarı kırılması zor. Gelecek haftalarda 97.5 seviyesine doğru bir geri çekilme görebiliriz. EURUSD haftalık grafiğinde kritik bir destek seviyesi olan 1.08’in aşağı kırılma ihtimalini bu aşmada çok gerçekçi bulmuyoruz.
- Petrol tarafında ana değişken stratejik rezervler. Dün uluslararası enerji ajansından ABD’nin geçen hafta açıkladığı 180 milyon varile 60 milyon daha eklendi. ABD petrol stokları da beklentinin üzerinde açıklandı. WTI petrolde $92-94 bandına kadar geri çekilme bekliyoruz.
- Altının reel getiriler ile 2022 yılında bu kadar ayrışması geçtiğimiz 10 yılda yaşanmamış bir durum. Olumlu ayrışmanın iki ana sebebi var. 1. Resesyon korkuları 2. Savaş. İlkine dair dün Fed tutanaklarından yakın vadeli böyle bir riskin konuşulmadığını öğrendik. ikinci tarafta da Rusya’nın zafer günü 9 Mayıs (İkinci dünya savaşında Almanları yendiği gün). Putin’nin bu tarih öncesi savaşı sonlandırma isteği piyasada konuşulan bir spekülasyon. Dolayısıyla iki riskinde altın fiyatlarında yarattığı prim ilerleyen günlerde piyasa tarafından sorgulanabilir.
- Bitcoin $41k-$42k üzerinde işlem gördüğü sürece tekrarda 200 g.h.o. (48.5k) denemesi yapabilmesi teknik olarak mümkün. Tutanaklar sonrasında risk algısında ciddi bir bozulma olsaydı BTC’yi $41k’nın altında görürdük.
S&P 500 bilanço sezonu;
- Gelecek hafta ABD finansalları ile 2022 ilk çeyrek rakamlarını almaya başlayacağız. Fed tutanakları sonrası endekslerin bundan sonra nereye gidebileceğine dair top artık şirketlerin kendilerine geçiyor.
- Factset verilerine göre Q1’22 için S&P 500 hisse başı kar beklentisi $51.8. İlk çeyrekte yaşanan onca gelişmeler sonrası Q1 hbk beklentilerinde sadece 0.7%’lik bir aşağı revizyon var. Son beş seneki ortalama aşağı revizyon (Çeyrek başlamadan vs. çeyrek bittikten sonra) 2.5%. Demek oluyor ki temel tarafta şirket/hisse bazlı işler makro haberler kadar kötü gitmiyor. Hatta ilginç bir detay olarak teknoloji sektöründe 2.1%’lik yukarı revizyon var.
- 2022 yıl sonu- hisse başı kar beklentilerinde de 2%’lik yukarı revizyon var. İlk çeyreğe yapılan az miktarda negatif revizyon ikinci çeyrekle beraber yıl sonuna kadar fazlasıyla telafi ediliyor.
- Gene Factset verilerine göre analistlerin sektör bazlı yıl sonu hedef seviyelerini (Bottom-up) mevcut fiyatlamalar ile karşılaştırıldığında en çok prim beklentisi de “iletişim sektöründe”. Elon Musk’ın Twitter’a sadece demokratik sosyal medya, web3 fırsatları, blok zincir bazlı doğru haber onaylaması ve merkeziyetçi olmayan sosyal medya vizyonu dışında neden dahil olduğu netleşmiş olduJ
Biz bu bilanço sezonunda neleri takip edeceğiz?
- Ciro/Kar büyümeleri, kar marjları, hisse geri alımları ve geleceğe dair görünümler.
En çok merak ettiğimiz konular ne?
- ABD finansallarının ABD tüketicisine dair yorumları (Resesyon olasılıklarını azaltacağını düşünüyoruz)
- Konut sektörü şirketlerinin yükselen mortgage oranlarına dair yorumları
- Araç üreticilerinin/ Teknoloji şirketlerinin tedarik zinciri ve yarı iletkenler konusunda basıl bir görünüm sunacağı.
- Gıda şirketlerinin yükselen tarımsal hammaddeler bazlı kar marjlarını koruyup koruyamadıkları.
- Enerji şirketlerinin petrol/benzin fiyatlarına dair yorumları.
- Teknoloji şirketlerinin halka açık olmayanlar ile değerleme çarpanları arasındaki farklara yorumları.
Tabak oldukça doluJ İyi bir bilanço sezonu geçirilmesi mevcutta 19x 12 aylık beklenen kar ile işlem gören S&P 500’de tekrardan çarpan yükselişine neden olur.
Uraz Çay
Araştırma
Müdür
Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 Istanbul
|
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.